Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rulouri cu nuci (rețetă interbelică)

Imediat după cel dintâi mare război, la Ministerul Școalelor, ajungea inspectoarea Învățământului gospodăresc consoarta generalului Dobrescu. Maria Dobrescu. Făcuse școli înalte de menaj la Freibourg, în Elveția, la Vivgord și Laeken, în Belgia, și se întorsese de acolo cu știința de a preda toate acele discipline care făceau mai ușoară viața practică a românilor și, mai ales, pe cea a româncelor.

27 August 2015, 06:08

Pasionată de gastronomie, se specializase chiar în această ramură a gospodăriei, publicând, în anii interbelici, mai multe cărți de bucate, în care rețetarul european se întâlnește fastuos cu cel autohton.

De la o amică pe nume Emilia, cum avea să noteze și în amplul volum de dulciuri, generăleasa află rețeta rulourilor cu nuci, pe care o dă mai departe elevelor sale.

Cum se prepară?

Ai trebuință de 125 g de unt proaspăt, 4 gălbenușuri, 125 g de făină, 3 albușuri bătute spumă, 180 g zahăr și 180 g nuci pisate.

Se face o cocă din făină, gălbenușuri și unt, frământând cât se poate de mult și de bine, se împarte coca aceasta în rondele de mărimea unei nuci și se lasă câtva timp la răcoare. În vremea asta, se face crema. Albușurile spumă se amestecă cu zahărul și nucile. Se întinde fiecare rondea și se pune din această compoziție-cremă și apoi se rulează. Așa se fac toate.

Se coc în tavă unsă și când sunt gata se pudrează cu zahăr.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă