Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sos roșu de însoțit legumele, în post

Sunteți în căutarea unei retete romanesti de sos? Atunci o să-ți fie de folos ideile culese dintr-o carte de retete romanesti publicată acum 103 de ani!

Sos roșu de însoțit legumele, în post
Foto: https://pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 01 Aprilie 2023, 07:32

La scurtă vreme după întemeierea României Mari și după încheierea primului mare război, lumea intra în normalitate și, ca semn că așa era, începuseră a se publica din nou acele cărți trebuitoare pe vreme de pace. Cum ar fi, de exemplu, cărțile de bucate… Maria General Dobrescu, inspectoarea generală a învățământului casnic, avea să-și facă mâna, cum am zice, publicând o cărțulie cu rețete strânse din toate provinciile țării reîntregite. I-a zis… „Bucătăria sătencei” și, tipărită fiind în 1920, avea să ceară noi și noi tiraje.

Fiind acuma zi de post și voind a face – și eu și dumneavoastră – bucate care să respecte canoanele acestui timp, am răsfoit cărticica despre care vă spusei și-am descoperit câteva rețete interesante. Așa, am aflat indicațiile acestui sos – de post – de adus la masă cu pifteluțe de cartofi, cu cartofi fierți, copți sau prăjiți, ca și cu alte legume, cum vă este placul și gustul.

Pentru un sos după rețeta de acum 103 de ani, se prăjeşte o ceapă tăiată mărunt, în ulei sau grăsime, se adaugă o linguriţă de făină care se rumeneşte, se colorează cu puţină boia ori zeamă de pătlăgele roşii, se umple cu o lingură de apă, se lasă să fiarbă.

I se adaugă la sfârşit puţin oţet sau zeama de la o lămâie, ori puţină zeamă de aguridă, zeamă de măcriş ori zeamă de pătlăgele roşii fierte. Această zeamă se îndulceşte puţin cu o jumătate de linguriţă de zahăr sau miere.

Dacă nu avem nici una, nici alta, se fierbe în zeamă: un morcov, un păstârnac şi o ceapă, care îndulcesc şi-i dă gust bun.

O rețetă de Simona Lazăr

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă
Rețeta zilei - Borș de pește
Reteta zilei 29 Noiembrie 2023, 21:00

Rețeta zilei - Borș de pește

A început de aproape două săptămâni postul Crăciunului și mâine credincioșii au parte de cea de a doua dezlegare la pește,...

Rețeta zilei - Borș de pește
Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne