Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sos roșu de însoțit legumele, în post

Sunteți în căutarea unei retete romanesti de sos? Atunci o să-ți fie de folos ideile culese dintr-o carte de retete romanesti publicată acum 103 de ani!

Sos roșu de însoțit legumele, în post
Foto: https://pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 01 Aprilie 2023, 07:32

La scurtă vreme după întemeierea României Mari și după încheierea primului mare război, lumea intra în normalitate și, ca semn că așa era, începuseră a se publica din nou acele cărți trebuitoare pe vreme de pace. Cum ar fi, de exemplu, cărțile de bucate… Maria General Dobrescu, inspectoarea generală a învățământului casnic, avea să-și facă mâna, cum am zice, publicând o cărțulie cu rețete strânse din toate provinciile țării reîntregite. I-a zis… „Bucătăria sătencei” și, tipărită fiind în 1920, avea să ceară noi și noi tiraje.

Fiind acuma zi de post și voind a face – și eu și dumneavoastră – bucate care să respecte canoanele acestui timp, am răsfoit cărticica despre care vă spusei și-am descoperit câteva rețete interesante. Așa, am aflat indicațiile acestui sos – de post – de adus la masă cu pifteluțe de cartofi, cu cartofi fierți, copți sau prăjiți, ca și cu alte legume, cum vă este placul și gustul.

Pentru un sos după rețeta de acum 103 de ani, se prăjeşte o ceapă tăiată mărunt, în ulei sau grăsime, se adaugă o linguriţă de făină care se rumeneşte, se colorează cu puţină boia ori zeamă de pătlăgele roşii, se umple cu o lingură de apă, se lasă să fiarbă.

I se adaugă la sfârşit puţin oţet sau zeama de la o lămâie, ori puţină zeamă de aguridă, zeamă de măcriş ori zeamă de pătlăgele roşii fierte. Această zeamă se îndulceşte puţin cu o jumătate de linguriţă de zahăr sau miere.

Dacă nu avem nici una, nici alta, se fierbe în zeamă: un morcov, un păstârnac şi o ceapă, care îndulcesc şi-i dă gust bun.

O rețetă de Simona Lazăr

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion