Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sos roșu de însoțit legumele, în post

Sunteți în căutarea unei retete romanesti de sos? Atunci o să-ți fie de folos ideile culese dintr-o carte de retete romanesti publicată acum 103 de ani!

Sos roșu de însoțit legumele, în post
Foto: https://pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 01 Aprilie 2023, 07:32

La scurtă vreme după întemeierea României Mari și după încheierea primului mare război, lumea intra în normalitate și, ca semn că așa era, începuseră a se publica din nou acele cărți trebuitoare pe vreme de pace. Cum ar fi, de exemplu, cărțile de bucate… Maria General Dobrescu, inspectoarea generală a învățământului casnic, avea să-și facă mâna, cum am zice, publicând o cărțulie cu rețete strânse din toate provinciile țării reîntregite. I-a zis… „Bucătăria sătencei” și, tipărită fiind în 1920, avea să ceară noi și noi tiraje.

Fiind acuma zi de post și voind a face – și eu și dumneavoastră – bucate care să respecte canoanele acestui timp, am răsfoit cărticica despre care vă spusei și-am descoperit câteva rețete interesante. Așa, am aflat indicațiile acestui sos – de post – de adus la masă cu pifteluțe de cartofi, cu cartofi fierți, copți sau prăjiți, ca și cu alte legume, cum vă este placul și gustul.

Pentru un sos după rețeta de acum 103 de ani, se prăjeşte o ceapă tăiată mărunt, în ulei sau grăsime, se adaugă o linguriţă de făină care se rumeneşte, se colorează cu puţină boia ori zeamă de pătlăgele roşii, se umple cu o lingură de apă, se lasă să fiarbă.

I se adaugă la sfârşit puţin oţet sau zeama de la o lămâie, ori puţină zeamă de aguridă, zeamă de măcriş ori zeamă de pătlăgele roşii fierte. Această zeamă se îndulceşte puţin cu o jumătate de linguriţă de zahăr sau miere.

Dacă nu avem nici una, nici alta, se fierbe în zeamă: un morcov, un păstârnac şi o ceapă, care îndulcesc şi-i dă gust bun.

O rețetă de Simona Lazăr

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)