Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tisăliță sau sâlvoiță ca pe Târnave

În spatiul acela binecuvantat de Dumnezeu, unde Podisul Tarnavelor intalneste coastele domoale ale Apusenilor, esti imbiat de gospodari cu tot felul de bauturi cu nume ciudate. si nu ma refer la vinuri si alcooluri, ci la bauturi cu efect racoritor, folosite adeseori, intr-o maniera nemaiintalnita altundeva, pentru a pregati diferite mancaruri.

27 Octombrie 2016, 06:41

De altfel, Anamaria Grigorut, mentorul meu in bucataria localnicilor din Bucerdea Vinoasa, mi le-a prezentat mereu asa: „bautura racoritoare/delicioasa si mancare”, nu cumva sa ma indoiesc. Dar sa vedem despre ce este vorba. „Ciudirul se prepara din mere sau pere si apa; se culeg fructele care cad la pamant, se zdrobesc cu un ciocan de lemn, intr-un vas de lemn. Compozitia obtinuta se depoziteaza intr-un vas mai mare – cada cu cep, peste care se toarna apa lasandu-se la macerat timp de 3-4 zile. Se desface cepul, lasand sa curga sucul rezultat. Se serveste in loc de vin sau suc in zonele de munte. Tisalita se prepara din fructe (mere, pere, prune, cirese, visinet), apa, zahar si paine dupa preferinta. Se pune apa la fiert, se adauga unul dintre fructele desfacute de samburi, sau taiate felii si se fierb cu o cantitate de zahar in functie de gust. Se serveste calda peste cuburi de paine taiate in farfurie. Pentru salvoita ai nevoie de prune bistrite fierte si apa.

Prunele se desfac de samburi, se pun la fiert intr-un cazan de cupru, pana devin o pasta foarte groasa, fara sa se adauge zahar. Se pune la pastrat in oale de pamant sau borcane. Iarna se ia din borcane si se pune in apa clocotita. Se fierbe inca cateva minute si se adauga zahar. Se toarna calda peste cuburi de paine sau mamaliga”. Se mai face prin partile acelea si o „cafea” neobisnuita. „Se prepara din coaja de paine coapta la cuptor, mai arsa, apa, zahar si dupa preferinte lapte. Se pune apa la fiert, dupa care se pune in apa coaja de paine in functie de cantitate, se adauga zaharul si se lasa sa fiarba pana la completa dizolvare a cojii. in zilele de dulce coaja de paine se inmoaie in lapte. Se serveste calda in farfurie, cu paine cu gem sau unt.”

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat