Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tisăliță sau sâlvoiță ca pe Târnave

În spatiul acela binecuvantat de Dumnezeu, unde Podisul Tarnavelor intalneste coastele domoale ale Apusenilor, esti imbiat de gospodari cu tot felul de bauturi cu nume ciudate. si nu ma refer la vinuri si alcooluri, ci la bauturi cu efect racoritor, folosite adeseori, intr-o maniera nemaiintalnita altundeva, pentru a pregati diferite mancaruri.

27 Octombrie 2016, 06:41

De altfel, Anamaria Grigorut, mentorul meu in bucataria localnicilor din Bucerdea Vinoasa, mi le-a prezentat mereu asa: „bautura racoritoare/delicioasa si mancare”, nu cumva sa ma indoiesc. Dar sa vedem despre ce este vorba. „Ciudirul se prepara din mere sau pere si apa; se culeg fructele care cad la pamant, se zdrobesc cu un ciocan de lemn, intr-un vas de lemn. Compozitia obtinuta se depoziteaza intr-un vas mai mare – cada cu cep, peste care se toarna apa lasandu-se la macerat timp de 3-4 zile. Se desface cepul, lasand sa curga sucul rezultat. Se serveste in loc de vin sau suc in zonele de munte. Tisalita se prepara din fructe (mere, pere, prune, cirese, visinet), apa, zahar si paine dupa preferinta. Se pune apa la fiert, se adauga unul dintre fructele desfacute de samburi, sau taiate felii si se fierb cu o cantitate de zahar in functie de gust. Se serveste calda peste cuburi de paine taiate in farfurie. Pentru salvoita ai nevoie de prune bistrite fierte si apa.

Prunele se desfac de samburi, se pun la fiert intr-un cazan de cupru, pana devin o pasta foarte groasa, fara sa se adauge zahar. Se pune la pastrat in oale de pamant sau borcane. Iarna se ia din borcane si se pune in apa clocotita. Se fierbe inca cateva minute si se adauga zahar. Se toarna calda peste cuburi de paine sau mamaliga”. Se mai face prin partile acelea si o „cafea” neobisnuita. „Se prepara din coaja de paine coapta la cuptor, mai arsa, apa, zahar si dupa preferinte lapte. Se pune apa la fiert, dupa care se pune in apa coaja de paine in functie de cantitate, se adauga zaharul si se lasa sa fiarba pana la completa dizolvare a cojii. in zilele de dulce coaja de paine se inmoaie in lapte. Se serveste calda in farfurie, cu paine cu gem sau unt.”

Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne
Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Reteta zilei 24 Noiembrie 2023, 20:49

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă

Fructe confiate, fructe exotice, fructe din compot... Toate sunt numai bune pentru o saltă „de iarnă”, în stil „macedoine”.

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Reteta zilei 22 Noiembrie 2023, 20:55

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată

Credeai că din salată verde nu poți să faci altceva decât... salată? Ei bine, frunzele mari, verzi și cu gust ușor sălciu,...

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Crap la cuptor
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 20:46

Crap la cuptor

Pentru dezlegările la pește din acest post al Crăciunului, iată o rețetă care să vă fie de folos!

Crap la cuptor
Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 12:21

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche

Plăcinta cu varză murată este o variantă grozavă pentru iarnă şi are un gust excelent. Reţeta este ca a bunicii şi are...

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Biscuiți din fulgi de ovăz
Reteta zilei 18 Noiembrie 2023, 21:08

Biscuiți din fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz nu se mănâncă doar cu lapte! Ei pot fi ingredientul de bază pentru un preparat mai complex, cum ar fi...

Biscuiți din fulgi de ovăz
Rețeta zilei - Friptură dietetică
Reteta zilei 16 Noiembrie 2023, 21:04

Rețeta zilei - Friptură dietetică

Ești la dietă, dar vrei să mănânci o bucată savuroasă de friptură? Iată aici o rețetă care sigur o să îți placă.

Rețeta zilei - Friptură dietetică
Rețeta zilei - Supă de praz
Reteta zilei 06 Noiembrie 2023, 20:25

Rețeta zilei - Supă de praz

Trufanda pe final de primăvară, în putere toată vara și-n prima jumătate a toamnei, prazul este o legumă care are șansa de a...

Rețeta zilei - Supă de praz