Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocană mănăstirească (rețeta maicii Domitiana)

Cand, prin 1918, vizita Manastirea Ratesti, Nicolae Iorga admira casutele-chilii ale celor 60 de maicute, scriind ca, in locul acesta, se simte „ca intr-o statie de aer”: oaspetii se vedeau mai mult decat surorile, iar unele locuinte ii pareau niste vile in stil nou.

09 Decembrie 2018, 22:04

Daca astazi istoricul ar ajunge la mainastirea ascunsa intre dealurile buzoiene, s-ar intrista vazand-o in starea de-acum, dupa alunecarile de teren din ultimii ani. Biserica veche, pictata de Nicolae Teodorescu si de nepotul sau, marele Gheorghe Tattarescu, necesita serioase interventii de consolidare si restaurare. Sunt insa cateva repere la Ratesti care au ramas ca-n vremea lui Iorga. Intre ele si retetarul maicutelor. Cu ani in urma de la Maica Domitiana, aflam reteta Tocanei manastiresti.

Ai trebuință de: 4 dovlecei, 4 cepe, 4 morcovi, 4 ardei, 4 roșii (cum 4 sunt evangheliștii), o legătură de mărar, o legătură de pătrunhel verde; facultativ: untdelemn (pentru prăjit).

Cum se procedează. Curățăm dovleceii cruzi, îi tăiem rondele, îi prăjim ușor până se rumenesc. Prăjim ceapa, separat, cu rondele de morcovi, la fel - ardeii, roșiile (iar dacă nu este dezlegare la untdelemn, atunci doar le înăbușim în foarte puțină apă).

Punem apă și lăsăm să fiarbă. Când e gata, punem dovleceii. Tocăm mărar și pătrunjel și presărăm deasupra.

- rețetă aflată de la Maica Diomitiana de la Mănăstirea Rătești (Buzău) și publicată în volumul Rețete alese pentru Post și Crăciun, Simona Lazăr, Editura Jurnalul 2010.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion