Ascultă Radio Antena Satelor Live

Toci sau tocinei de cartofi (rețetă din Carpații Orientali)

Toci - in Tinutul Neamtului. Tocinei - in Bucovina. Oricare le-ar fi numele - si oricare ar fi diferentele de reteta - preparatul acesta apartine zonei montane a Carpatilor Rasariteni si ne asaza pe o harta a gusturilor autohtone cu o vechime de cel putin trei secole.

22 Martie 2017, 10:43

Din varietatea de retete romanesti ce poarta aceste nume, am ales astazi una simplu de gatit, savuroasa si provocatoare pentru papilele gustative.Pentru o portie zdravana de „Toci cu smantana” ai trebuinta de doua kile de cartofi - pe care sa-i speli, sa-i cureti si sa-i dai pe razatoarea mare. Iti mai trebuie juma' de cana de faina de grau, cernuta, ca sa se afaneze, doua oua si o jumatate de pahar de ulei sare si o cana mare si inca jumatate de smantana.In cartofii rasi, dupa cum am spus, se adauga faina si jumatate din cantitatea de ulei. Se amesteca, pentru a se omogeniza bine, si se potriveste gustul de sare. Tavi mari de placinte se ung cu ulei, se asaza intr-insele compozitia pe baza de cartofi si se da in cuptorul incalzit dinainte, ca sa se coaca. Se lasa pana se rumenesc si fac crusta deasupra.Citeste continuarea AICI.
Din varietatea de retete romanesti ce poarta aceste nume, am ales astazi una simplu de gatit, savuroasa si provocatoare pentru papilele gustative.

Pentru o portie zdravana de „Toci cu smantana” ai trebuinta de doua kile de cartofi - pe care sa-i speli, sa-i cureti si sa-i dai pe razatoarea mare. Iti mai trebuie juma' de cana de faina de grau, cernuta, ca sa se afaneze, doua oua si o jumatate de pahar de ulei sare si o cana mare si inca jumatate de smantana.

In cartofii rasi, dupa cum am spus, se adauga faina si jumatate din cantitatea de ulei. Se amesteca, pentru a se omogeniza bine, si se potriveste gustul de sare. Tavi mari de placinte se ung cu ulei, se asaza intr-insele compozitia pe baza de cartofi si se da in cuptorul incalzit dinainte, ca sa se coaca. Se lasa pana se rumenesc si fac crusta deasupra.

Imediat ce tocii au fost scosi din cuptor, se taie cu cutitul patrate sau romburi, se scot cu grija pe farfurie cate doua, se toarna smantana deasupra si se aduce la masa.

Tocii cu smantana sunt, in Moldova, o gustare calda, intre masa de pranz si cina, asa, pe la ora ceaiului englezesc... Se mai aduc si atunci cand ai musafiri, in loc de placinte sau saratele ori de alte pregateli delicioase. Se potrivesc cu un ciocan (adica un paharut) de tuica de pruna ori cu un pahar de vin rosu si tare, ca sa dezlege limbile pe inserat.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion