Ascultă Radio Antena Satelor Live

Toci sau tocinei de cartofi (rețetă din Carpații Orientali)

Toci - in Tinutul Neamtului. Tocinei - in Bucovina. Oricare le-ar fi numele - si oricare ar fi diferentele de reteta - preparatul acesta apartine zonei montane a Carpatilor Rasariteni si ne asaza pe o harta a gusturilor autohtone cu o vechime de cel putin trei secole.

22 Martie 2017, 10:43

Din varietatea de retete romanesti ce poarta aceste nume, am ales astazi una simplu de gatit, savuroasa si provocatoare pentru papilele gustative.Pentru o portie zdravana de „Toci cu smantana” ai trebuinta de doua kile de cartofi - pe care sa-i speli, sa-i cureti si sa-i dai pe razatoarea mare. Iti mai trebuie juma' de cana de faina de grau, cernuta, ca sa se afaneze, doua oua si o jumatate de pahar de ulei sare si o cana mare si inca jumatate de smantana.In cartofii rasi, dupa cum am spus, se adauga faina si jumatate din cantitatea de ulei. Se amesteca, pentru a se omogeniza bine, si se potriveste gustul de sare. Tavi mari de placinte se ung cu ulei, se asaza intr-insele compozitia pe baza de cartofi si se da in cuptorul incalzit dinainte, ca sa se coaca. Se lasa pana se rumenesc si fac crusta deasupra.Citeste continuarea AICI.
Din varietatea de retete romanesti ce poarta aceste nume, am ales astazi una simplu de gatit, savuroasa si provocatoare pentru papilele gustative.

Pentru o portie zdravana de „Toci cu smantana” ai trebuinta de doua kile de cartofi - pe care sa-i speli, sa-i cureti si sa-i dai pe razatoarea mare. Iti mai trebuie juma' de cana de faina de grau, cernuta, ca sa se afaneze, doua oua si o jumatate de pahar de ulei sare si o cana mare si inca jumatate de smantana.

In cartofii rasi, dupa cum am spus, se adauga faina si jumatate din cantitatea de ulei. Se amesteca, pentru a se omogeniza bine, si se potriveste gustul de sare. Tavi mari de placinte se ung cu ulei, se asaza intr-insele compozitia pe baza de cartofi si se da in cuptorul incalzit dinainte, ca sa se coaca. Se lasa pana se rumenesc si fac crusta deasupra.

Imediat ce tocii au fost scosi din cuptor, se taie cu cutitul patrate sau romburi, se scot cu grija pe farfurie cate doua, se toarna smantana deasupra si se aduce la masa.

Tocii cu smantana sunt, in Moldova, o gustare calda, intre masa de pranz si cina, asa, pe la ora ceaiului englezesc... Se mai aduc si atunci cand ai musafiri, in loc de placinte sau saratele ori de alte pregateli delicioase. Se potrivesc cu un ciocan (adica un paharut) de tuica de pruna ori cu un pahar de vin rosu si tare, ca sa dezlege limbile pe inserat.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști