Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tolstolob umplut (rețetă de la mănăstirea basarabeană Hârjăuca)

La Harjauca, pe Valea Ichelului, in Basarabia, manastirea veche de trei veacuri, am găsit-o pe Valentina Podgurschii, cea care gateste pentru sfintii parinti, am aflat-o pregatind o reteta cu un nume straniu: „Tolstolob umplut”!

01 Februarie 2015, 07:24

Pentru a-l pregăti, ai trebuință de: un crap fitofag, sare, piper, miez de pâine, lapte, unt, cartofi, lămâie, verdețuri (facultativ: miez de nucă)

Tolstolobul este, în Basarabia, numele care e dat crapului fitofag cu capul lat. Pregătirea lui este specială, pentru că trebui să scoți carnea fără a vătăma capul, pielea și coada. Pentru aceasta, peștele se curăță de solzi, se taie pe burtă și se jupoaie așa cum ai jupui un cârlan. Coloana vertebrală se taie de la cap și de la coadă.

Se scoate carnea, se curăță de pe oase și se dă prin mașina de tocat. Se adaugă ceapă prăjită și miez de pâine muiat în lapte. Se condimentează (sare, piper), se umple peștele, se coase pe burtă și se pune în tavă, pe o coală de pergament pentru gătit, unsă cu unt. Se dă la cuptor pentru 30-40 de minute. Dacă vrei să iasă mai sățios, adaugi în amestecul pentru umplutură și miez de nucă, zdrobit și rumenit în cuptor.

Se poate servi cu cartofi fierți, felii de lămâie și verdeață presărată deasupra și/sau miez de nucă zdrobit și rumenit.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr de la Valentina Podgurschii, bucătăreasă la Mănăstirea Hârjăuca din Valea Ichelului, Basarabia.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști