Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tort de mere (rețeta Dorinei Vârdea din Alba)

Azi am să vă spun o poveste dulce, din Ardeal, extrasă dintr-o scrisoare primită mai demult de la Dorina Elena Vârdea, de felul ei dintr-un sat din județul Alba:

22 Noiembrie 2022, 20:38

"De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aş fi pus în orice, de la tocăniţe la ciorbe drese cu smântână. Reţeta ce urmează poate nu-i tocma' ardelenească, da' sigur tăt Ardealu' o ştie şi a făcut-o măcar o dată la sărbători. E reţeta ce îmbie orice om în bucătărie, fie că-i mai firav ori mai bine făcut, fie că-i copil «de ţâţă» ori om în «tătă firea» trecut prin viaţă şi prin locuri. Nu-i greu, da e tare gustos”.

Cum se pregîtește prăjitura asta minunată, de mi-a dat-o în grijă doamna Dorina?

Din cuibarul zburătoarelor se iau vreo 6 ouă, aşa, potrivite. Vreo zece linguri de zahăr, vreo 4-5 mere frumoase şi jumătate de kil de lapte vă ajung deocamdată.

Două linguri de zahăr le ardeţi într-o cratiţă nepretenţioasă, de fontă. Până se topeşte minunea dulce a naturii, luaţi ouăle şi le bateţi cu zahăr, nici prea încet, dar nici prea iute, aşa, cât să fie armonie. După ce începe să se închege, puneţi laptele, tot câte un pic, şi amestecaţi bine. Când zahărul s-a topit şi începe a se întinde timid pe tot fundul cratiţei, stingeţi focul şi apucaţi a învârti oala ca zahărul să se prelingă şi pe margini. Acuma puneţi merele tăiate felii rotunde, potrivit de groase pe fundul cratiţei, apoi amestecul din ouă, zahăr şi lapte şi daţi-o la cuptor pentru vreo 25 de minute. Între timp, mai luaţi vreo patru ouă, vreo patru linguri de faină, patru de zahăr, o lingură de ulei şi nişte bicarbonat stins cu nişte oţet.

Din toate astea faceţi un aluat cam aşa: bateţi bine albuşurile, aşa cât să poată un copil năzdrăvan să ţină vasul întors, apoi, într-alt vas, bateţi gălbenuşurile cu zahăr, apoi cerneţi făina ca nişte nouri albi vara pe cer, puneţi bicarbonatul, închegaţi bine şi mai apoi puneţi albuşul, amestecând încet, ca o domnişoară suavă. După aia scoatem din cuptor cratiţa şi turnăm aluatul aista, băgăm iarăşi în cuptor şi aşteptăm să se coacă. Când s-a copt, scoatem oala şi întoarcem prăjitura pe o farfurie mai măricică. Se lasă la răcit în vreo cămară ori pe vreo prispă, asta dacă vă lasă sufletul să nu gustaţi înainte sau dacă vreun copil ştrengar nu voieşte a vedea dacă-i bună ori ba".

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)