Ascultă Radio Antena Satelor Live

Zacusă de ghebe (rețete românești)

Nu știu domniile voastre ce vă amintiți din toamnele copilăriei, dar mie îmi lasă și-acum gura apă după zacuștile cu ghebe de-anțărț. Și, mai ales, după ziua de dinainte de pregătirea lor, când hălăduiam, cu toți ai casei, prin pădurea din spatele casei bunicilor, în căutarea năzdrăvanelor ciuperci, ce cresc în ciopoare, pe lângă cioatele arborilor tăiați (ca să se rărească nițeluș pădurea).

10 Noiembrie 2015, 09:48

Întrebam mereu de ce cresc minunile astea (pe care le vedeam ca pe cârdurile de copii de grădiniță, când ieșeau în zilele senine în parcul destinat numai lor) numai după câte o ploaie zdravănă, de ce nu le aflu, de exemplu, și-n toiul verii (ca pe pâinișoare, vinecioare, iuțari și alți bureți ce mi-au încântat vacanțele copilăriei) și-aflam că venirea lor pe lume e condiționată de umbra pădurii, de culcușul cald de frunze și de... apă binecuvântată ce vine din cer.

Ei, dar să lăsăm amintirea asta cu miros de reavăn și de mușchi de pădure și să ne întoarcem în bucătărie să pregătim zacusca de ghebe (dacă aveți cum să o puneși la fiert în tuciul pe pirostrii, și mai bine va fi!).

Ai trebuință de: 2 vinete mijlocii, 3 ardei graşi mari, o ceapă mare, 225 ml suc de roşii, 60 ml ulei, 300 g ghebe, 2 foi de dafin, sare şi piper.

Se curăță ghebele și se pun într-un vas pe foc, să se înmoaie (fără apă, căci apă vor lăsa ele).

Se coc vinetele şi ardeii. După ce s-au copt ardeii, fier­binţi se pun într-un vas, se presară sare şi se acoperă (ca să se cureţe coaja mai uşor). Vinetele se curăţă şi se pun la scurs (câteva ore) pe un fund înclinat la 30-40 de grade sau într-o strecurătoare. Se dau prin maşina de tocat ardeii şi vinetele. Se curăţă şi se taie cubuleţe o ceapă mare. Se căleşte în 60 ml de ulei până devine translucidă. Se adaugă vinetele şi ardeii tocaţi, sucul de roşii (bulionul), sare, piper (boabe) şi dafinul. Dacă zacusca nu are lichid suficient în ce să fiarbă, se pun 100 ml apă sau zeamă de la ghebe. Se fierb la foc mic 30 minute, având grijă să se amestece din când în când să nu se ardă.

Se adaugă şi ghebele tăiate după preferinţă, mai mari sau mai mici (în nici un caz date prin mașina de tocat, nici mărunțite) şi se mai fierbe 45 de minute. Se gustă şi dacă este acrişoară se pun o linguriţă sau mai multe de miere.

Dacă puneţi zacusca în borcane, acestea trebuie steri­lizate. Zacusca fierbinte se pune în borcane. Acestea se închid bine şi se pun într-o oală cu un şervet curat sau cu hârtie pe fund (ca să nu pocnească la fiert). Se acoperă complet cu apă caldă. Se lasă să se sterilizeze la foc mic cam o ora de când începe apa să fiarbă. Se stinge focul şi se lasă să se răcească. După ce s-au răcit se pun în cămară şi eventual li se pun etichete.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă