Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce dietă este recomandată pentru a reduce riscul bolilor cronice

Un studiu solicitat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a arătat că adăugarea de fibre şi cereale integrale în alimentaţia zilnică ajută la reducerea riscurilor de boli cronice precum: boala coronariană, accidentul vascular cerebral, diabetul de tip 2 şi cancerul colorectal.

Ce dietă este recomandată pentru a reduce riscul bolilor cronice

09 Iunie 2021, 10:50

Oamenii de ştiinţă de la Universităţile din Otago (Noua Zeelandă) şi Dundee (Scoţia) s-au axat pe fibre şi cereale integrale pentru a analiza riscurile de moarte prematură şi de apariţie de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, cancer colorectal şi cancere asociate cu obezitatea (cancer de sân, de endometru, de esofag şi de prostată).

Rezultatele lor, apărute în „The Lancet”, arată că un consum ridicat de fibre dietetice (între 25 g şi 29 g pe zi) este benefic în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2 şi cancerelor colorectale şi de sân.

Cercetătorii au descooperit că persoanele cu un aport de fibre mai mare au înregistrat o scădere de 15% până la 30% a ratei de mortalitate asociată bolilor coronariene, accidentului vascular cerebral, diabetului de tip 2 şi cancerului de colon. În plus, o dietă bogată în fibre este asociată cu o greutate mai mică şi cu niveluri scăzute de colesterol.

Consumul de cereale integrale a fost asociat cu o reducere de 13% până la 33% a riscului de apariţie a bolilor cronice. Pentru o creştere de 15g de consum zilnic de cereale, numărul total de decese şi ratele de boli cardiace coronariene, diabet de tip 2 şi cancer colorectal au scăzut între 2% şi 19%.

Potrivit cercetătorilor, beneficiile cerealelor integrale pentru sănătate sunt sporite de faptul că acestea au un conţinut bogat în fibre. Majoritatea oamenilor din întreaga lume consumă zilnic mai puţin de 20 g de fibre dietetice.

Pentru a creşte aportul de fibre, este recomandat consumul de cereale integrale, leguminoase, fructe şi legume.

O modalitate uşoară pentru a integra alimente bogate în fibre în dietă este a consuma supe din leguminoase (fasole, mazăre) sau salate preparate cu anghinare, usturoi, ulei de măsline, varză de Bruxelles.

De asemenea, alimente bogate în fibre sunt şi avocado, seminţele de chia sau fulgii de ovăz, notează Rador.

Foto: pixabay

Dieta și bărbații
Diete 16 Februarie 2024, 12:27

Dieta și bărbații

Și bărbații vor să scape de kilogramele nedorite. Aspectul lor este în joc, dar și sănătatea lor. Înainte de vârsta de 30 de...

Dieta și bărbații
Dieta - ce e adevărat, ce e fals?
Diete 15 Februarie 2024, 12:37

Dieta - ce e adevărat, ce e fals?

Primăvara este sezonul dietelor. Nu vă lăsați păcăliți de toate promisiunile miraculoase pe care le auziți peste tot. Aflați...

Dieta - ce e adevărat, ce e fals?
Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat
Diete 13 Februarie 2024, 14:18

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat

Nivelul colesterolului care este prea ridicat poate fi controlat prin medicamente. Dar dieta și stilul de viață sunt cel...

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat
Slăbire: plantele, aliații siluetei tale
Diete 11 Ianuarie 2024, 21:11

Slăbire: plantele, aliații siluetei tale

Sărim peste mese sau mâncăm pe fugă din lipsă de timp, ciugulim pentru a compensa: stilul nostru de viață nu ne permite...

Slăbire: plantele, aliații siluetei tale
Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale
Diete 23 Noiembrie 2023, 16:51

Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale

Studiul, realizat de un grup de cercetători britanici, și-a propus să analizeze recomandările alimentare cu fructe de...

Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale
Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente
Diete 12 Noiembrie 2023, 13:40

Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente

Acest studiu investighează aportul de micronutrienți de risc din alimente nefortificate, alimente fortificate și suplimente...

Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente
Diete 12 Octombrie 2023, 19:47

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă

unei greutati stabile, fara prea multe variatii, este importanta pentru a nu perturba functionarea organismului nostru. Un...

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă
Diete 12 Octombrie 2023, 07:06

Edulcorantele - otrăvuri sau protectori?

Îndulcitori: otrăvuri sau protectori? Îndulcitorii, și în special aspartamul, sunt din nou în centrul atenției nutriționale....

Edulcorantele - otrăvuri sau protectori?