Diete sănătoase. Cinci alimente utile pentru organism doar dacă sunt consumate în cantități mici
Există mai multe tipuri de alimente cu efecte benefice, introduse de nutriționiști în diete sanatoase.
23 Decembrie 2015, 07:29
Cu toate acestea, se recomandă doar consumul ocazional.
Oamenii vor mereu să găsească acel aliment magic care îi va face sănătoşi, slabi şi frumoşi. Există numeroase alimente pe planetă care fac asta, dar orice mâncaţi în exces, efectul dispare, potrivit lui Frances Largeman-Roth, autorul cărţii Eating in Color.
Cinci alimente sănătoase doar dacă sunt consumate în cantități mici.
Vin roșu
Un pahar de vin nu este bun doar pentru relaxare, ci are şi efecte benefice pentru sănătate. Acesta conţine resveratrol, un compus antioxidant folositor în cazul bolilor precum cele de inimă, cancer, diabet sau chiar Alzheimer. Mai mult decât atât, potrivit unui studiu, vinul roşu ar fi bun şi împotriva luării în greutate, ajutând la menţinerea unei greutăţi sănătoase.
O porţie de vin înseamnă însă un pahar de vin de aproximativ 140 de grame, nu jumătate de sticlă. Consumul unei cantităţi mai mari ar putea conduce la îngrăşare, eliminând efectele benefice, spune Largeman Roth. Consumul excesiv de alcool creşte riscul de hipertensiune arterială sau de cancer.
Ciocolată amăruie
Atâta timp cât conţine cel puţin 70% cacao, ciocolata amăruie este cea mai sănătoasă alternativă pentru pofta de dulce. Aceasta este bună pentru inimă, scăzând tensiunea arterială şi colesterolul. Ciocolata amăruie conţine şi compuşi care cresc producţia creierului de hormoni ai fericirii, precum serotonina.
O porţie de 30 de grame are în jur de 160 de calorii, iar un baton întreg de ciocolată duce la peste 600 de calorii pe care le-aţi putea consuma prin alte alimente. ”Nu este neapărat rău, dar îţi ia din caloriile pe care le-ai putea lua din alte alimente”, spune nutriţionistul Rania Batayneh.
Ulei de cocos
Potrivit unor cercetări, uleiul de cocos ar fi pun pentru reducerea grăsimii de la nivelul abdomenului, iar un alt studiu recent arată că acesta are un rol important în protejarea neuronilor împotriva bolii Alzheimer. Potrivit unui nutriţionist, acesta ajută şi la digestie.
Totuşi, este uşor să depăşim cantitatea recomandată. Majoritatea experţilor recomandă ca 20-35% din caloriile consumate să provină din grăsimi, însă dacă puneţi ulei de cocos pe orice este foarte uşor să depăşiţi limita.