Ascultă Radio Antena Satelor Live

30 de BOLI pe care le poți TRATA dacă mănânci PĂTRUNJEL

Deseori, pătrunjelul este subapreciat, deşi are importante calităţi nutritive şi paleative, fiind unul dintre cele şapte condimente care luptă împotriva multor boli, alături de ghimbir, oregano, scorţişoară, şofran, salvie şi ardei roşu iute.

03 August 2015, 03:32

Conţinutul bogat în glucide, proteine, vitamine (mai ales vitamina C ), minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide, flavonoizi, fac din pătrunjel un aliment întăritor pentru imunitate, detoxifiant şi regenerator.

În scop fitoterapeutic se utilizează rădăcina, fruzele şi fructele (seminţele).

Pătrunjelul are multiple calitaţi şi contribuie la vindecarea diverselor boli:

- Anemie - previne anemia ca urmare a conţinutului bogat în fier, dar si a vitaminei C (care ajuta la absorbţia fierului);

- Antioxidant - creşte capacitatea antioxidantă a sângelui;
- Antibacterian (distruge bacteriile);
- Ameliorează respiraţia urât mirositoare;
- Contribuie la tratarea alopeciei - cei care şi-au frecat pielea capului cu pătrunjel au constatat că aceasta metoda funcţionează mult mai bine, comparativ cu alte tratamente;

- Purifică sângele;
- Întinereşte vasele de sânge - patrunjelul menţine elasticitatea vaselor de sânge şi ajută la vindecarea vânătailor;
- Digestie - planta îmbunătăţeşte digestia proteinelor şi a grăsimilor şi favorizează absorbţia intestinală, stimulând funcţia ficatului. Datorită conţinutului ridicat de enzime, pătrunjelul faciliteaza eliminarea scaunului şi optimizeaza activitatea digestivă;
- Antidiareic;
- Hipocolesterolemiant - scade nivelul colesterolului din sânge;
- Diuretic;
- Tratament pentru surditate şi infecţii ale urechii;
- Edem - actionează ca diuretic şi tonic al vaselor de sânge;
- Inlatură oboseala;
- Dizolva calculii biliari;
- Îmbunătăţeşte funcţia ficatului, splinei, rinichilor şi a glandelor suprarenale;
- Guta;
- Suport hormonal - la femei, pătrunjelul stimulează producţia de estrogen, şi restabileşte circulaţia sangvină normală la nivelul uterului. Menstruaţia întârziată, sindromul premenstrual (dureri mensturale) şi menopauza ( piele uscată, iritabilitate, caderea parului) pot fi ameliorate prin consumul acestei plante. Pătrunjelul reglează ciclurile menstruale datorita apiolului, care este o componentă a estrogenului, hormon feminin. Echilibrul hormonal al organismului se realizează prin intermediul acizilor graşi volatili pe care îi conţine pătrunjelul;
- Întărirea sistemului imunitar - nivelul ridicat de vitamina C, betacaroten, B12, clorofilă şi acizi graşi esenţiali cresc imunitatea. Pătrunjelul consolidează imunitatea prin complexul de multivitamine şi minerale pe care îl furnizează organismului;
- Inhiba formarea tumorilor, în mod special a celor existente la nivelul plămânilor;
- Înţepături de insecte - umflaturile ai mâncarimea se vor calma prin frecarea zonei afectate cu patrunjel;
- Icter;
- Boli renale şi ale aparatului urinar - cu excepţia inflamaţiilor severe, pătrunjelul este eficient în tratarea multora dintre bolile renale şi ale aparatului urinar. Acesta îmbunătăţeşte activitatea rinichilor şi elimina toxinele din sânge şi din ţesuturile rinichilor, previne resorbirea sarii în ţesuturile organismului, amelioreaza urinarea dureroasă, edemul, oboseala;
- Congestia hepatică - pătrunjelul stimulează circulaţia fluxului de sânge la nivelul ficatului, reduce congestia hepatică, elimină toxinele şi întinereşte organismul;
- Vedere nocturna (caracteristică în cazul deficitului de vitamina A);
- Ameliorează durerile reumatice;
- Afecţiuni ale splinei - pătrunjelul poate trata diverse afecţiuni ale splinei, dar şi malabsorbţia;
- Întărirea dinţilor - scorbutul (cauzat de un nivel scăzut de vitamina C ) provoacă slăbirea dinţilor, înmuierea şi sângerarea gingiilor. Încă din Evul Mediu, pătrujelul a fost folosit pentru diverse afecţiuni ale dinţilor, inclusiv pentru întărirea lor şi a gingiilor;
- Slăbit - prin calitaţile sale diuretice, pătrunjelul ajută la scăderea numărului de kilograme.

Frunza verde de pătrunjel tocată mărunt se poate adăuga la orice mâncare gătită, la sfârşit, după ce prepararea termică s-a încheiat sau poate fi folosită la prepararea salatelor.

Având în vedere faptul ca, pentru a obţine efecte semnificative, şi cantităţile de pătrunjel consumate trebuie să fie semnificative, am putea să ne luăm obiceiul de a consuma pătrunjel tocat mărunt între mese, pe parcursul zilei.

O singură contraindicaţie, totuşi, există: pătrunjelul nu este recomandat mamelor care alăptează, deoarece poate reduce lactaţia.

De asemenea, este un ingredient natural care nu trebuie să lipsească din trusa de îngrijire a pielii. Din sucul de pătrunjel se poate face o mască care se aplică pe faţă şi care are rolul de a regenera, de a împrospăta şi de a conferi strălucire tenului.

Această mască poate ajuta totodata la eliminarea pistruilor şi a petelor cauzate de înaintarea în vârstă.

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Sanatos si verde 26 August 2024, 14:43

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății

În contextul actual, cu primele cazuri de COVID-19 deja înregistrate în luna august, este esențial să ne fortificăm...

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi
Sanatos si verde 21 August 2024, 18:17

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi

O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, face parte de mult timp din sfaturile nutriționale date pentru a reduce...

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi