-

Uleiul de măsline reduce riscul de cancer

Uleiul de măsline reduce riscul de cancer cu 17%, concluzionează un studiu efectuat de Colegiul American de Cardiologie cu participarea a 100 de mii de oameni.

Consumul zilnic de cantităţi mici de ulei de măsline diminuează riscul de deces din cauza diferitelor forme de cancer cu aproximativ 17% şi, de asemenea, scade probabilitatea decesului din cauza bolilor cardiovasculare cu 19%. Potrivit cercetătorului principal al Universităţii Harvard, Martha Guasch-Ferré, se confirmă recomandările alimentare actuale privind uleiul de măsline şi alte grăsimi vegetale nesaturate. "În plus, observaţiile noastre sugerează că medicii ar trebui să sfătuiască pacienţii să înlocuiască untul şi margarina cu ulei de măsline, care le va îmbunătăţi starea de sănătate", a adăugat expertul. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au studiat datele culese prin două proiecte majore de monitorizare, care au urmărit schimbările în starea de sănătate a colegilor lor timp de trei decenii, precum şi modificările dietei, microflorei şi obiceiurilor proaste. Studiul a analizat modul în care consumul de ulei de măsline afectează sănătatea asistentelor şi a lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi predispoziţia acestora pentru boli de inimă, cancer, boala Alzheimer şi alte probleme de sănătate asociate cu abuzul de alimente grase. Voluntarii care consumă aproximativ şapte grame de ulei de măsline pe zi sunt cu 17% mai puţin predispuşi decesului cauzat de diferite forme de cancer şi, de asemenea, au o probabilitate cu 18% mai scăzută să moară din cauza bolilor pulmonare şi de inimă. În mod similar, consumul regulat de ulei de măsline reduce probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer şi alte boli neurodegenerative cu 29%. În plus, medicii au descoperit că evitarea altor surse de grăsime şi suplinirea acestora cu ulei de măsline are un efect la fel de benefic asupra sănătăţii voluntarilor. Înlocuirea a zece grame de unt, maioneză sau margarină cu o cantitate similară de ulei de măsline sau alte grăsimi vegetale scade riscul morţii premature a voluntarilor cu aproximativ 8-34%, în funcţie de tipul de grăsime înlocuită.

RADOR
Foto: Pixabay