Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cele mai bune plante exotice, în lupta împotriva oboselii

Surmenaj, stres, boală... sunt mulți factori care pot provoca oboseală. Dacă medicul dumneavoastră de familie nu a găsit nimic de care să vă faceți griji, puteți încerca medicamente pe bază de plante.

Cele mai bune plante exotice, în lupta împotriva oboselii

07 Octombrie 2022, 03:47

Concentrați-vă pe plantele care întăresc sistemul imunitar, ajutând astfel la lupta împotriva oboselii morale și fizice.
Ginseng
De unde provin proprietățile anti-oboseală ale ginsengului? Originar din Asia de Est, ginseng-ul a fost întotdeauna considerat o plantă cu virtuți miraculoase. Datorită proprietăților sale revitalizante și tonifiante, ginsengul este indicat în numeroase afecțiuni, în principal în cazul asteniei fizice și psihice dar și în timpul unor afecțiuni funcționale și lezionale precum: alergii, anemie, anxietate, probleme hepatice sau chiar stres.
Dozare: Se găsește mai ales sub formă de pulbere de rădăcini uscate, dar și în lichid. " Indiferent de forma sub care se ia, este mai bine sa o ingerati inainte de masa pentru a facilita asimilarea lui de catre organism. Doza si timpul curei se stabilesc de la caz la caz ", precizeaza. Sabine Monnoyeur , naturopat la Paris.
Polen
De unde provin proprietățile anti-oboseală ale polenului? Superaliment cunoscut pentru stimularea sistemului imunitar, polenul este un supliment alimentar fabulos care ajuta la sustinerea unui organism devitalizat, obosit sau chiar imunodeprimat. „Putem găsi diferite tipuri de polen, idealul este polenul proaspăt pentru că are un câmp de acțiune mai mare și va fi extrem de eficient în revitalizarea și aducerea de energie”, precizează medicul naturist.
Dozare: Polenul proaspăt este mai bogat în nutrienți decât polenul uscat: conține proteine, carbohidrați, vitamine A-B-C-D-E, oligoelemente inclusiv seleniu, minerale, fitohormoni, precum și bioflavonoide. Pentru a beneficia de ea la maximum, specialistul recomandă să-l consumați singur înainte de micul dejun, asigurându-vă că salivezi bine înainte de a-l înghiți. Dar se poate consuma si presarat pe fructele sale proaspete sau in sucurile sale. „În ceea ce privește persoanele alergice, fiți liniștiți, în cele mai multe cazuri nu provoacă reacții de intoleranță și, dimpotrivă, poate chiar ajuta organismul în chinurile alergiilor”, liniștește Sabine Monnoyeur.

Guarana
De unde provin proprietățile anti-oboseală ale guaranei? Cunoscut și sub denumirea de „ginseng peruvian”, guarana era cultivată de incași. „Peruvienii care trăiau la altitudini mari îl foloseau pentru a rezista mai bine climei aspre, prin creșterea rezistenței lor la frig”, spune medicul naturist. Maca este așadar folosită în principal pentru a oferi energie, tonus și vitalitate, de care avem cu toții nevoie pentru a face față iernii. De asemenea, rețineți că guarana ameliorează problemele de digestie și ajută la controlul greutății.
Dozare: Există sub diferite forme: capsule, fiole sau chiar ceai de plante, dar cel mai interesant este să îl preferați sub formă de pulbere și organic pentru că va fi mai concentrat și mai puțin denaturat. „Deoarece gustul său este destul de apropiat de alune, poți folosi cu ușurință pudra diluată în puțină apă, suc de legume, iaurt, un smoothie sau pur și simplu stropită pe fructe crude sau fierte”, sugerează medicul naturist.
Atenție: nu trebuie consumat în același timp cu alte suplimente pe bază de cofeină sau tratamente pe bază de aspirină, anticoagulante sau antidiabetice.
Acerola
De unde provin proprietățile anti-oboseală ale acerolei? Supranumit cireș din India de Vest, acest mic fruct originar din America tropicală are un gust acidulat. De treizeci de ori mai bogată în vitamina C decât o portocală, Acerola este revigorantă, antioxidantă, dar și stimulatoare, revitalizantă, antianemică și remineralizantă! De asemenea, conține bioflavonoide, fier, calciu și fosfor care stimulează activitatea intelectuală.
Dozare: Acerola se gaseste in farmacii, parafarmacii si magazine bio sub forma de capsule si tablete, insa cea mai buna varianta este sa o consumi in suc.
„Atenție, dacă suferiți de gută, acerola poate crește nivelul de acid uric și poate favoriza pietrele la rinichi”, avertizează specialistul.
Eleuterococ
De unde provin proprietățile anti-oboseală ale Eleuterococului? Arbust din Siberia, Eleutherococcus este o plantă adaptogenă, adică dă un ton capabil să rezolve diverse forme de stres și oboseală.
Dozare: Ca tratament curativ, atunci când te simți obosit. Dar si in mod preventiv, in ritmul a 2 cure pe an la momentul intersezoanelor, timp de 4-6 saptamani.
A se consuma dimineata, pentru a nu deranja somnul. Eleuterococul poate fi luat sub formă de pulbere diluată într-un pahar cu apă, capsule sau tablete găsite în farmacii și magazine bio, dar cel mai bun este un decoct, rădăcina uscată găsindu-se cu ușurință la medicină de plante.

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac