Ascultă Radio Antena Satelor Live

5 alimente pe care le poți consuma chiar dacă au expirat

Doar pentru că unele alimente au expirat nu înseamnă că trebuie să le aruncați. Iată 5 alimente pe care le puteți consuma și după data de expirare.

5 alimente pe care le poți consuma chiar dacă au expirat

Articol de Simona Lazăr, 26 Martie 2024, 21:48

Îți deschizi frigiderul și descoperi că iaurturile tale au expirat, oh, la fel și crema de lapte proaspăt, ca să nu mai vorbim de Gruyère-ul ras care a depășit cu mult data limită de consum. Pe care dintre ele ar trebui să le aruncați? Pe care ar trebui să le mâncați în siguranță înainte de a vă îmbolnăvi de toxiinfecție alimentară? Iată cum.

Fiți atenți la data de pe produs
Cu excepția produselor vândute în vrac, majoritatea alimentelor pe care le cumpărați din supermarketuri sau din magazinele bio au o dată de expirare, așa cum cere legea. Dar țineți cont de faptul că există două date diferite: data limită de consum (BBD) și data durabilității minimale (DDM). Care este diferența? Data limită de consum indică termenul maxim de valabilitate a produsului. Alimentele sunt considerate improprii pentru consum după această dată. Prin urmare, vă sfătuim să o aruncați pentru a evita orice risc de toxiinfecție alimentară. O atenție deosebită trebuie acordată produselor proaspete, cărnii și peștelui, cum ar fi somonul afumat, șunca și pateurile. Veți vedea pe aceste produse mențiunea "a se consuma de preferință înainte de", așa că va trebui să fiți foarte vigilent și să verificați această dată înainte de a găti produsul, precum și atunci când vă faceți cumpărăturile în supermarket.
Pe de altă parte, data durabilității minimale (DDM) este mult mai flexibilă. Această dată este dată cu titlu orientativ, deci nu există riscul să vă îmbolnăviți dacă mâncați produsul câteva zile mai târziu. Gustul și calitățile nutriționale pot fi alterate, dar nu există niciun risc pentru sănătatea dumneavoastră dacă mâncați alimentele după ce data a trecut. Acest lucru se aplică, în general, prăjiturilor, conservelor, legumelor, produselor uscate, făinii, uleiului, oțetului, mierii, ceaiului, cafelei și alimentelor congelate, cu condiția ca acestea să nu fi fost decongelate prima dată. Puteți să le consumați până la 30 de luni în cazul fructelor și legumelor, 24 de luni în cazul mâncărurilor gata preparate, 12 luni în cazul crustaceelor și 9 luni în cazul cărnii tocate.

Unele alimente nu se demorează niciodată: condimentele!

Iaurturi
Le puteți consuma până la două sau trei săptămâni după data limită de consum, cu condiția să le păstrați bine refrigerate.

Ouă
Vă recomandăm să consumați ouăle la 28 de zile după ce au fost depuse, dar dacă această dată a trecut, acestea trebuie păstrate la frigider. Verificați oricum aspectul și mirosul oului.

Făina
Făina nu are o dată legală de consum, așa că nu este recomandat să o folosiți după un an. Atenție însă la moliile alimentare.

Biscuiți uscați
Dacă sunt în pungi ermetice și păstrați la adăpost de căldură și lumină, nu au termen de valabilitate.

Ceai, cafea și ciocolată
După doi ani, vă recomandăm să nu consumați ceaiul, cafeaua și ciocolata.

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:05

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon

Prunele uscate se remarcă drept un aliment valoros care protejează intestinul şi reduce riscul de cancer de colon. Aceste...

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 12:58

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie

Combinaţia simplă de lămâie, ghimbir şi curcuma cu apă caldă consumată dimineaţa ajută la ameliorarea disconfortului...

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie
6 remedii naturiste pentru rozacee
Sanatos si verde 01 Iunie 2025, 00:23

6 remedii naturiste pentru rozacee

Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin roșeață persistentă, vase de sânge vizibile, inflamații și...

6 remedii naturiste pentru rozacee
Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință
Sanatos si verde 13 Mai 2025, 11:16

Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință

Rostopasca (Chelidonium majus) este una dintre cele mai cunoscute plante cu proprietăți curative, folosită de secole în...

Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință