Ascultă Radio Antena Satelor Live

5 remedii care te vor ajuta să lupți cu astenia de primăvară

Primăvara bate la ușă...razele soarelui, copacii înmuguriți, adierile vântului de primăvară ne încântă și ne insuflă bucuria trezirii naturii la viață. Cu toate acestea, mulți dintre noi ne simțim mai obosiți, fără chef de viață și avem nevoie de mult somn. Aceste tulburări care ne afectează starea de bine pot fi semnele asteniei de primăvara.

20 Februarie 2016, 07:42

Aportul de vitamine și minerale scade în sezonul rece din cauza dietelor sau a alimentației nesănătoase și astfel efortul depus în acest sezon duce la epuizarea celulelor, care, odată cu începerea sezonului cald, tind să consume mai multă energie decât produc. Pe lângă aportul insuficient de vitamine și minerale, alte cauze ale asteniei sunt lipsa exercițiilor fizice și bolile de sezon, cum ar fi gripa. Acest lucru duce la un dezechilibru în organism și astfel apare astenia de primăvară.
Cu alte cuvinte, organismul nostru trebuie să facă față nu numai schimbărilor de temperatură și luminozității crescute, dar este nevoit să se adapteze unui nou stil de viață, odată cu debutul primăverii.

Fără a fi considerată o boală propriu-zisă, ci un simptom, o tulburare, o stare de slăbiciune, de disconfort fizic și psihic, astenia de primăvară ne atrage atenția că organismul are nevoie de o nutriție mai bună și de eliminarea toxinelor după iarnă, pentru a putea funcționa mai bine.

Astenia de primăvară se poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau sex. Studiile au arătat însă că femeile, precum și persoanele sedentare şi cu o activitate stresantă sunt mai predispuse la această tulburare. Conform statisticilor, 40% dintre femeile din România suferă anual de astenie de primăvară.
Combinația dintre simptomele fizice și psihice poate cauza o stare de oboseală generalizată, de la problemele musculare până la dificultăți legate de puterea de concentrare. Uneori, starea de melancolie sau de tristețe este însoțită și de iritabilitate, de anxietate și de intoleranță la stimuli puternici, de la luminozitate până la sunete, care poate merge până la pierderea interesului pentru activitățile care îți provoacă de obicei plăcere.

Indispoziția generală provocată de astenie este determinată de oboseala resimțită de către organele corpului în sezonul rece. Ficatul este cel mai obosit după alimentele grele din timpul iernii. Acest organ vital, responsabil în bună măsură pentru producția de energie a organismului, are nevoie acum de o curățare naturală. O alimentație bogată în nutrienți naturali te poate ajuta să ai mai multă energie fizică și o stare mai bună din punct de vedere psiho-emoțional .
De aceea, este esențial să adoptăm un regim alimentar cu un conținut bogat în vitaminele A, C și vitaminele din grupa B, menit să asigure detoxifierea ficatului și să ne redea echilibrul și starea de bine.

Iată care sunt alimentele care te vor ajuta să ignori astenia de primăvara:

1. Germenii de grâu, orzul și broccoli - sunt alimente foarte ușor de asimilat pentru organism, bogate în mulți nutrienți naturali concentrați, fibre și substanțe imunostimulatoare. Germenii sunt un aliment frecvent recomandat în curele de energizare și regenerare. Adaosul de mentă și vitamina naturală C din acerola contribuie la un efect tonifiant asupra întregului organism.

2. Semințele de dovleac. Dacă vă simțiți epuizați la început de primăvară, este posibil să aveți un deficit de magneziu. Pentru a se evita acest lucru, includeți cel putin 1/4 ceașcă de semințe de dovleac în dieta zilnică pentru a beneficia de un nivel optim de energie.

3. Spirulina – este o sursă bogată de proteine, ce conține o gamă largă de aminoacizi, acizi grași saturați și nesaturați, polivitamine, oligoelemente. Supliment alimentar ecologic pur, spirulina conține peste 50 de principii bioactive, prin care intervine în reglarea tuturor funcțiilor organismului.

4. Nucile sunt bogate în acizi grași Omega 3. Nu numai că acestea sunt grăsimi sănătoase pentru organism, dar și contracarează oboseala și ameliorează simptomele de depresie ușoară. Măriți aportul zilnic de Omega 3 cu o porție de 1/4 ceașcă de nuci (care conține aproximativ 190 de calorii).

5. Ciocolată neagră. Dacă aveți de gând să tratați astenia de primăvară cu dulciuri, alegeți ciocolata neagră. Oamenii de știință sugerează că polifenolii din ciocolata neagră încurajează producția de serotonină din creier, substanțe chimice care îmbunătățesc starea de spirit și reduc starea de oboseală.

Pentru a combate astenia de primăvară, pe lângă recomandările legate de alimentație, trebuie să ne odihnim mai mult, să consumăm cât mai multe lichide și să luăm doze zilnice de natură (fie că este vorba despre mișcare sau doar de o plimbare sub razele soarelui, natura te va încărca cu energie pozitivă).

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac