Ascultă Radio Antena Satelor Live

5 sfaturi pentru a rămâne cool vara aceasta

Vara poate să fie o sursă de bucurie dar, de cealaltă parte, poate fi și o sursă de stres din cauza căldurii excesive.

10 Iunie 2018, 06:07

Pentru a combate neajunsurile sezonului cald, profesoara de yoga Dana Ţupa consideră că 5 sfaturi adaptate vremurilor moderne ne pot ajuta să menținem tonusul și energia ridicate, aspect care se va răsfrânge pozitiv și asupra relațiilor pe care le avem cu persoanele din jurul nostru.

1. Fă dușuri reci!

“Dușul rece este o practică de vară care te ajută să rămai calm și prietenos cu tine și cu ceilalți. Fă-ți o favoare si dă toate dispozitivele electronice pe silent. Folosește un ulei blând alcătuit din nucă de cocos și uleiuri esențiale de trandafir și lemn de santal sau de geraniu. Ridică picioarele în sus pe perete timp de 10-25 minute, iar mai apoi fă un duș rece. Efectele vor fi uimitoare, iar corpul tău va fi pregătit pentru a începe cu bine o zi toridă de vară”, explică Dana Țupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy – prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International din Statele Unite.

2. Bucură-te de existența ta!

”Mulți consideră că scopul principal în viața este să oferim celor din jur din bunăstarea noastră, lucru adevărat, dar totuși inexact. Ca să putem oferi din bucuria și din efervesecența noastră, trebuie să avem acele resurse interioare pe care să le oferim și le putem avea doar cultivându-le zi de zi. Prin yoga, într-adevăr, adăugăm zilnic câte o cărămidă la bunăstarea noastră interioară. După cursurile de yoga, odată ce ne-am încărcat ființa cu energii pozitive, vindecătoare, le putem împărți cu cei din jur”, declară profesoara de yoga Dana Țupa.

3. Relaxează-te mai mult!

“Dacă ești din categoria persoanelor competitive, caracterizate de determinare și ambiție, cu siguranță că provocarea căldurii rămâne în topul listei de vară. Din punct de vedere energetic, persoanelor care aparțin acestei categorii, li se recomandă să-și creeze mai mult spațiu în programul cotidian, să se bucure mai mult de momente de relaxare și să se concentreze pe armonia persoanei lor, ca punct de plecare într-o relație socială sau personală echilibrată”, este de părere specialistul.

4. Înconjoară-te de frumusețile Pământului!

„Pe timpul verii, atunci când ne-am putea simți speriați, anxioși, depresivi, moleșiți, am putea sa schimbăm decorul casei sau al biroului unde petrecem multt timp de lucru. Adăugați puțină culoare și miros spațiului unde vă petreceți timpul. Alegeți florile care vă plac cel mai mult și bucurați-vă de prezența lor. Nu ezitați să vizitați frumoasele galerii de artă, o grădină botanică sau chiar să faceți plimbări zilnice în parc. Viața nu înseamnă doar muncă, muncă și iarași muncă. Viața înseamnă să ne bucurăm, să fim înconjurați de frumusețile Pământului, să ieșim din acvariu și să vedem oceanul. Puteți, de asemenea, să vă programați o vacanță scurtă exact în locul acela exotic al wallpaper-ului care v-a luminat ziua de fiecare dată când deschideați laptopul și începeați o nouă zi de lucru. Acele speranțe sădite zi de zi, le putem transpune în realitate pe timpul verii”, afirmă profesoara de yoga Dana Țupa.

5. Dormi mai mult!

"Chiar dacă este vară și chiar dacă ziua este mai lungă decât noaptea, regenerarea corpului fizic, echilibrul emoțional și energetic, au loc cu precădere în timpul somnului, atunci când sistemul limfatic elimină toxinele din corp și când mușchii sunt complet relaxați, facilitând circulația sângelui, oxigenului, nutrienților și energiei să curgă din belșug către organele noastre. La polul opus, stresul și efortul fizic intens duc la contracturi musculare, respirație superficială sau, din contră, respirație sacadată, ce duce la accelerarea bătăilor inimii. Stresul și situațiile tensionante duc, conform studiilor științifice, la o scurtare aproape instantanee a mușchiului psoas, supranumit și mușchiul sufletului, cel mai ades ducând implicit la dureri lombare și o stare de disconfort emoțional. Recomandarea este de a dormi între 7 și 8 ore pe noapte, cel mai târziu începând cu ora 22.30”, conchide profesoara de yoga Dana Țupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy – prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International din Statele Unite.

Dana Ţupa este Expert Yoga Teacher acreditat la Yoga Alliance International USA cu cea mai înalta calificare, E-RYT500. Este şi Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima şcoală de yoga din România acreditată la acelaşi for internaţional, şcoală care a scos, în 2014, primii instructori yoga din România, acreditaţi internaţional. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alături de profesori şi maeştri din România şi din străinătate (Thailanda, Elveţia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins şi Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana în Chiang Mai, Thailanda, participând şi la seminarii cu Dalai Lama în Elveţia şi India. A susţinut cursuri de yoga şi seminarii, atât în Romania, cât şi în Thailanda, cel mai de succes dintre ele, considerându-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditaţie şi vizualizare.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Turmericul sau șofranul Indiei
Sanatos si verde 16 Aprilie 2024, 10:10

Turmericul sau șofranul Indiei

Turmericul (Curcuma longa sau C. domestica) este bogat în curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural....

Turmericul sau șofranul Indiei
Ananasul și virtuțile lui
Sanatos si verde 15 Aprilie 2024, 10:07

Ananasul și virtuțile lui

Ananasul (Ananas comosus) a fost adesea prezentat ca fiind un fruct miraculos care ajută la combaterea celulitei și este...

Ananasul și virtuțile lui