Ascultă Radio Antena Satelor Live

7 trucuri pentru a-ți camufla cicatricile

Dacă nu există o soluție miraculoasă pentru a face o cicatrice să dispară definitiv, există câteva sfaturi pentru a le reduce. Profesor de dermatologie la Universitatea Bond (Gold Coast, Australia), dermatologul Michael Freeman a publicat pentru presa The Conversation câteva sfaturi pentru îngrijirea cicatricilor sale pentru a le reduce/ estompa.

7 trucuri pentru a-ți camufla cicatricile
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 29 Martie 2023, 17:05

Vindecarea este un proces care include 3 faze:
- Inflamaţie;
- Proliferare;
- Remodelarea.
Cu toate acestea, este posibil să se intervină în fiecare dintre aceste faze pentru a reduce cicatricile.

Inflamație: dezinfectați rapid
Aceasta este faza care are loc imediat după leziune și elimină bacteriile care s-ar putea depune în rană.
După cum subliniază Institutul Internațional de Infecție a Rănilor: „toate rănile deschise sunt contaminate sau colonizate de microorganisme, dar nu toate rănile contaminate devin infectate”
Cu toate acestea, cu cât pătrund mai multe bacterii în interiorul corpului, cu atât vindecarea va fi mai puțin eficientă.
Pentru aceasta, este necesar să nu lăsați murdărie în interiorul rănii. Dacă nu aveți un dezinfectant pentru mâini, apa cu săpun va fi potrivită.

Proliferare: alegerea alimentelor
Această fază se mai numește și faza de regenerare și, din motive întemeiate, în această fază dermul deteriorat este înlocuit cu țesut nou. Corpul uman demonstrează apoi o inginerie remarcabilă. Produce noi vase de sange si favorizeaza formarea si regruparea colagenului, care permite apoi contractarea ranii. După cum subliniază Michael Freeman: „Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism, contribuind în special la soliditatea pielii. Este produs și degradat în mod constant de corpul nostru. Acest lucru poate avea un efect asupra aspectului rănii, timp de șase luni după formarea cicatricii (cel puțin). „Noul” țesut este apoi umed, roșu aprins și uneori granulat.
În această fază, o bună hidratare precum și o dietă bogată în proteine, minerale, vitamine A și C pot ajuta la vindecare. Iată și o listă de alimente bogate în colagen.

Remodelare: acoperirea cicatricei, alegerea pansamentului potrivit
Acest proces poate fi deosebit de lung, de la 6 luni la 2 ani. În această fază, colagenul devine „matur” și permite astfel întărirea cicatricei. În funcție de genetica fiecărui pacient, producția de colagen poate fi perturbată, ceea ce poate avea ca efect o vindecare mai slabă.
Unele hidrogeluri pot accelera apoi vindecarea. Pe de altă parte, Michael Freeman sfătuiește utilizarea gelurilor pentru răni care conțin antiseptice și conservanți. În plus, este important să evitați expunerea cicatricei la soare în primele luni. Pentru aceasta, Michael Freeman recomandă utilizarea pansamentelor din silicon.

Intrucat fiecare vindecare este unica, legata de tipul de leziune si de particularitatile fiecarui pacient, se recomanda consultarea unui medic si/sau dermatolog pentru adaptarea tratamentului si astfel promovarea vindecarii lasand cat mai putine urme pe epiderma.
Iată câteva sfaturi suplimentare care pot reduce cicatricile pentru care a avut loc deja faza de remodelare.

1) Vaselina (sau „petrolatum”. unguent dermatologic/cosmetic, pe bază de petroleum)
Cea mai bună modalitate de a preveni vizibilitatea unei cicatrici este îmbunătățirea aspectului acesteia, prevenind formarea leziunilor. „Vaselina creează un mediu umed în rană, care favorizează creșterea celulelor și limitează formarea de cruste și țesut fibros”, explică Anne-Sophie Dellepoule, doctor în farmacie.
În practică: Aplicați vaselină în strat gros pe cicatrice, pe tot parcursul zilei.

2) Ulei de măceșe
„Uleiul de măceșe este bogat în acid linoleic și alfa linoleic, acizi grași esențiali care sunt implicați în producerea pielii”, explică Anne-Sophie Delepoulle. De aceea, poate ajuta la estomparea unei mici cicatrici.
În practică: Aplicați puțin ulei dimineața, la prânz și seara pe cicatrice. Masați ușor pentru a pătrunde.
Atenție: Asigurați-vă că cicatricea este curată, nu aplicați ulei pe o rană infectată.

3) Tehnica masaj-frământare
Scapă de o cicatrice cu un masaj da, dar nu oricare! Este mai mult despre frământarea pielii. „Pentru a evita excesul de fibroză pe cicatrici mari, kinetoterapeuții folosesc tehnica de masaj prin frământare”, spune Anne-Sophie Dellepoule. In acest fel, cicatricea este mai flexibila si se adapteaza mai bine la miscarile pielii.
În practică: Luați cicatricea între degete și frământați, de parcă ați frământa un aluat din care ați dori să îndepărtați cocoloașele. „De-a face cu uleiul vegetal de măceș de exemplu”, ne sfătuiește interlocutorul.

4) Arnica
Când un coș (furuncul) s-a vindecat rău și a lăsat o urmă roșie, este posibil să-l reduceți cu Arnica Montană, în formă homeopată. Potrivit Anne-Sophie Dellepoule „arnica îmbunătățește toate stările rezultate din șoc sau agresiune asupra corpului”.
În practică: Luați 3 granule de Arnica Montana 4 până la 7 CH pe zi și distanțați dozele atunci când simptomele devin mai puțin intense.

5) Ulei esențial de arbore de ceai
Uleiul esențial de arbore de ceai poate scăpa de o mică cicatrice. „Previne infecțiile și este atât antibacterian, antiviral, antiparazitar și antifungic”, explică Anne-Sophie Dellepoule.
În practică: Aplicați zilnic ulei esențial pur timp de 30 de minute pe cicatrice.
Atenție: Utilizarea acestui ulei nu este recomandată femeilor însărcinate și care alăptează. A nu se utiliza pentru un copil sub 6 ani.

6) Protejați-vă de soare
Protejați pielea de soare pentru a preveni agravarea apariției unei cicatrici. „Dacă pielea se bronzează la locul cicatricei, va pigmenta mai mult decât pielea sănătoasă din jur și, prin urmare, va marca și mai mult cicatricea”, explică Anne-Sophie Dellepoule.
În practică: Înainte de orice expunere, aplicați o protecție solară de foarte mare protecție, insistând asupra nivelului cicatricii.

7) Chirurgie cu laser
Această operație este efectuată de un dermatolog sau un chirurg plastician pe o cicatrice mică, albă, stabilă. „În funcție de caz, medicul poate decide să scoată fibroza cu un ac înainte de a folosi laserul pentru a îndepărta cicatricea”, explică dr. Fournier, medic dermatolog.
În practică: Această tehnică este valabilă pentru toate tipurile de piele și poate necesita 1 până la 5 intervenții la distanță de câteva luni. O operatie poate costa intre 250 si 500 € in functie de marimea cicatricei.

Desmodium, o plantă care ajută ficatul
Sanatos si verde 18 Noiembrie 2024, 13:16

Desmodium, o plantă care ajută ficatul

Ficatul este primul organ afectat de consumul de alcool. De fapt, 90% din alcoolul absorbit este filtrat de ficat. Alcoolul...

Desmodium, o plantă care ajută ficatul
8 recomandări alimentare pentru a vă stimula memoria
Sanatos si verde 08 Noiembrie 2024, 11:39

8 recomandări alimentare pentru a vă stimula memoria

Lacunele de memorie, dificultățile de învățare, lipsa de concentrare... toate acestea sunt probleme care pot apărea la orice...

8 recomandări alimentare pentru a vă stimula memoria
Exersarea memoriei în fiecare zi
Sanatos si verde 07 Noiembrie 2024, 11:36

Exersarea memoriei în fiecare zi

Începând cu vârsta de cincizeci de ani, orice pierdere de memorie este un motiv de îngrijorare și ne întrebăm dacă nu cumva...

Exersarea memoriei în fiecare zi
Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale