Ascultă Radio Antena Satelor Live

7 trucuri pentru a-ți camufla cicatricile

Dacă nu există o soluție miraculoasă pentru a face o cicatrice să dispară definitiv, există câteva sfaturi pentru a le reduce. Profesor de dermatologie la Universitatea Bond (Gold Coast, Australia), dermatologul Michael Freeman a publicat pentru presa The Conversation câteva sfaturi pentru îngrijirea cicatricilor sale pentru a le reduce/ estompa.

7 trucuri pentru a-ți camufla cicatricile
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 29 Martie 2023, 17:05

Vindecarea este un proces care include 3 faze:
- Inflamaţie;
- Proliferare;
- Remodelarea.
Cu toate acestea, este posibil să se intervină în fiecare dintre aceste faze pentru a reduce cicatricile.

Inflamație: dezinfectați rapid
Aceasta este faza care are loc imediat după leziune și elimină bacteriile care s-ar putea depune în rană.
După cum subliniază Institutul Internațional de Infecție a Rănilor: „toate rănile deschise sunt contaminate sau colonizate de microorganisme, dar nu toate rănile contaminate devin infectate”
Cu toate acestea, cu cât pătrund mai multe bacterii în interiorul corpului, cu atât vindecarea va fi mai puțin eficientă.
Pentru aceasta, este necesar să nu lăsați murdărie în interiorul rănii. Dacă nu aveți un dezinfectant pentru mâini, apa cu săpun va fi potrivită.

Proliferare: alegerea alimentelor
Această fază se mai numește și faza de regenerare și, din motive întemeiate, în această fază dermul deteriorat este înlocuit cu țesut nou. Corpul uman demonstrează apoi o inginerie remarcabilă. Produce noi vase de sange si favorizeaza formarea si regruparea colagenului, care permite apoi contractarea ranii. După cum subliniază Michael Freeman: „Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism, contribuind în special la soliditatea pielii. Este produs și degradat în mod constant de corpul nostru. Acest lucru poate avea un efect asupra aspectului rănii, timp de șase luni după formarea cicatricii (cel puțin). „Noul” țesut este apoi umed, roșu aprins și uneori granulat.
În această fază, o bună hidratare precum și o dietă bogată în proteine, minerale, vitamine A și C pot ajuta la vindecare. Iată și o listă de alimente bogate în colagen.

Remodelare: acoperirea cicatricei, alegerea pansamentului potrivit
Acest proces poate fi deosebit de lung, de la 6 luni la 2 ani. În această fază, colagenul devine „matur” și permite astfel întărirea cicatricei. În funcție de genetica fiecărui pacient, producția de colagen poate fi perturbată, ceea ce poate avea ca efect o vindecare mai slabă.
Unele hidrogeluri pot accelera apoi vindecarea. Pe de altă parte, Michael Freeman sfătuiește utilizarea gelurilor pentru răni care conțin antiseptice și conservanți. În plus, este important să evitați expunerea cicatricei la soare în primele luni. Pentru aceasta, Michael Freeman recomandă utilizarea pansamentelor din silicon.

Intrucat fiecare vindecare este unica, legata de tipul de leziune si de particularitatile fiecarui pacient, se recomanda consultarea unui medic si/sau dermatolog pentru adaptarea tratamentului si astfel promovarea vindecarii lasand cat mai putine urme pe epiderma.
Iată câteva sfaturi suplimentare care pot reduce cicatricile pentru care a avut loc deja faza de remodelare.

1) Vaselina (sau „petrolatum”. unguent dermatologic/cosmetic, pe bază de petroleum)
Cea mai bună modalitate de a preveni vizibilitatea unei cicatrici este îmbunătățirea aspectului acesteia, prevenind formarea leziunilor. „Vaselina creează un mediu umed în rană, care favorizează creșterea celulelor și limitează formarea de cruste și țesut fibros”, explică Anne-Sophie Dellepoule, doctor în farmacie.
În practică: Aplicați vaselină în strat gros pe cicatrice, pe tot parcursul zilei.

2) Ulei de măceșe
„Uleiul de măceșe este bogat în acid linoleic și alfa linoleic, acizi grași esențiali care sunt implicați în producerea pielii”, explică Anne-Sophie Delepoulle. De aceea, poate ajuta la estomparea unei mici cicatrici.
În practică: Aplicați puțin ulei dimineața, la prânz și seara pe cicatrice. Masați ușor pentru a pătrunde.
Atenție: Asigurați-vă că cicatricea este curată, nu aplicați ulei pe o rană infectată.

3) Tehnica masaj-frământare
Scapă de o cicatrice cu un masaj da, dar nu oricare! Este mai mult despre frământarea pielii. „Pentru a evita excesul de fibroză pe cicatrici mari, kinetoterapeuții folosesc tehnica de masaj prin frământare”, spune Anne-Sophie Dellepoule. In acest fel, cicatricea este mai flexibila si se adapteaza mai bine la miscarile pielii.
În practică: Luați cicatricea între degete și frământați, de parcă ați frământa un aluat din care ați dori să îndepărtați cocoloașele. „De-a face cu uleiul vegetal de măceș de exemplu”, ne sfătuiește interlocutorul.

4) Arnica
Când un coș (furuncul) s-a vindecat rău și a lăsat o urmă roșie, este posibil să-l reduceți cu Arnica Montană, în formă homeopată. Potrivit Anne-Sophie Dellepoule „arnica îmbunătățește toate stările rezultate din șoc sau agresiune asupra corpului”.
În practică: Luați 3 granule de Arnica Montana 4 până la 7 CH pe zi și distanțați dozele atunci când simptomele devin mai puțin intense.

5) Ulei esențial de arbore de ceai
Uleiul esențial de arbore de ceai poate scăpa de o mică cicatrice. „Previne infecțiile și este atât antibacterian, antiviral, antiparazitar și antifungic”, explică Anne-Sophie Dellepoule.
În practică: Aplicați zilnic ulei esențial pur timp de 30 de minute pe cicatrice.
Atenție: Utilizarea acestui ulei nu este recomandată femeilor însărcinate și care alăptează. A nu se utiliza pentru un copil sub 6 ani.

6) Protejați-vă de soare
Protejați pielea de soare pentru a preveni agravarea apariției unei cicatrici. „Dacă pielea se bronzează la locul cicatricei, va pigmenta mai mult decât pielea sănătoasă din jur și, prin urmare, va marca și mai mult cicatricea”, explică Anne-Sophie Dellepoule.
În practică: Înainte de orice expunere, aplicați o protecție solară de foarte mare protecție, insistând asupra nivelului cicatricii.

7) Chirurgie cu laser
Această operație este efectuată de un dermatolog sau un chirurg plastician pe o cicatrice mică, albă, stabilă. „În funcție de caz, medicul poate decide să scoată fibroza cu un ac înainte de a folosi laserul pentru a îndepărta cicatricea”, explică dr. Fournier, medic dermatolog.
În practică: Această tehnică este valabilă pentru toate tipurile de piele și poate necesita 1 până la 5 intervenții la distanță de câteva luni. O operatie poate costa intre 250 si 500 € in functie de marimea cicatricei.

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac