Ascultă Radio Antena Satelor Live

Adevărul pe care puţini îl cunosc despre măslinele negre!

Gustoase şi bogate în nutrienţi, măslinele nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră, mai ales că acestea contribuie la buna funcţionare a organismului: protejează venele și arterele, coboară hipertensiunea şi previn apariția cheagurilor de sânge.

22 Septembrie 2017, 16:37

Însă, ceea ce trebuie să ştiţi este că nu toate soiurile de măsline sunt sănătoase. Piaţa românească abundă de măsline negre, care, din păcate, sunt cele mai periculoase pentru sănătatea noastră, conform specialiştilor. În cele mai multe din cazuri, acestea nu sunt comercializate în stare naturală, cum am putea crede, ci sunt colorate artificial cu soluţii pe bază de fier.

Acestă realitate pe care comercianţii nu o recunosc, este confirmată de Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumator:"Măslinele negre, din păcate, sunt colorate artificial cu ajutorul a doi stabilizatori de culoare - gluconatul feros şi lactatul feros".

Măslina crudă este amară, îndeosebi dacă este verde, fiind necesară fermentarea fructelor pentru a le face comestibile (care se face mai repede cu leșie sau mult mai lent cu saramură), pentru îndepărtarea sursei de amar și pentru asigurarea fermității corpului măslinei.

De aceea, toate tipurile de măsline gata pentru a fi consumate, fie că sunt negre, verzi sau maronii sunt de fapt murate, înmuiate în apă sau ulei sau ambalate în sare.

Măslinele verzi sunt culese înainte de a intra în pârg, cele roșietice-maronii sunt culese pârguite, cele aproape negre sau negre se culeg la maturitatea deplină și sunt supuse unei game foarte largi de tratamente, multe dintre acestea implicând folosirea a două tipuri de aditivi alimentari, lactatul feros (E585) şi gluconatul feros (E579), care sunt nocive pentru sănătate.

În afară de acestea, în urma studiilor realizate de APC România, în măslinele negre de pe piaţa autohtonă au fost regăsite şi alte substanţe, care pot îmbolnăvi inima sau ficatul şi care cresc riscul apariției cancerului gastric. Iată care sunt acestea:
65% din sortimentele de măsline analizate conțin acid lactic (E 270)
60% din sortimentele de măsline analizate conțin acid citric ( E330)
45% din sortimentele de măsline analizate conțin acid ascorbic ( E300)
35% din sortimentele de măsline analizate conțin gluconat feros (E579)
15% din sortimentele de măsline analizate conțin glutamat de sodiu (E621)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin lactat feros ( E585)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin sorbat de potasiu (E202)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin benzoat de sodiu (E211)

Care sunt cele mai sănătoase măsline?

Măslinele verzi şi cele roşiatice-maronii sunt în mod cert mai sănătoase decât cele negre, în primul rând datorită faptului că nu sunt atât de procesate şi încărcate de aditivi alimentari periculoşi.

Măslinele verzi au un indice glicemic mai mic şi mai puține calorii. Sunt surse importante de potasiu, fier, cupru, complexul de vitamine B, vitamina E şi Omega 9. Acestea conțin grăsimi sănătoase, care ajută la creșterea colesterolului bun și reduc riscul arterosclerozei.

Important!

Pentru a recunoaște măslinele de calitate, trebuie să ne uităm la dimensiuni. Datorită maturizării, acestea trebuie să aibă o dimensiune mică și o aromă puternică.

Cel mai bun tip de măsline, accesibil şi cunoscut pe piaţa românească este Kalamata. Măslinele Kalamata sunt originare din Grecia, pe care le recunoaştem dupa culoarea maronie-roşiatică, după coaja uşor încreţită şi după aroma puternică. Acestea sunt culese în stare crudă, când sunt verzi şi sunt conservate în saramură, căpătând culoare maronie.

Manzanilla este un alt soi de măsline, verzi, de calitate, originare din Spania, vândute de obicei fără sâmburi, umplute cu diverse şi ambalate cu sare și suc lactic. Picholine sunt cele din Franța, maro și ușor sărate, care de obicei se sărează cu acid citric. Nicoise sunt măsline negre din Franța cu aromă puternică ce se vând deseori cu tot cu frunze și aromate cu ierburi.

Apoi, mai sunt diverse soiuri de măsline originare din Italia, conservate de obicei în sare cu ulei de măsline sau în oțet sau cu diferite ierburi sau condimente, precum rozmarinul. Este vorba de soiuri precum Ponentine, Lugano, Gaeta sau Liguria.

Sursa foto: pixabay.com

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
Sanatos si verde 01 August 2025, 18:58

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive

România este recunoscută pentru bogăția și diversitatea resurselor sale naturale, iar stațiunile balneare dedicate tratării...

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale