Ascultă Radio Antena Satelor Live

Adevărul pe care puţini îl cunosc despre măslinele negre!

Gustoase şi bogate în nutrienţi, măslinele nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră, mai ales că acestea contribuie la buna funcţionare a organismului: protejează venele și arterele, coboară hipertensiunea şi previn apariția cheagurilor de sânge.

22 Septembrie 2017, 16:37

Însă, ceea ce trebuie să ştiţi este că nu toate soiurile de măsline sunt sănătoase. Piaţa românească abundă de măsline negre, care, din păcate, sunt cele mai periculoase pentru sănătatea noastră, conform specialiştilor. În cele mai multe din cazuri, acestea nu sunt comercializate în stare naturală, cum am putea crede, ci sunt colorate artificial cu soluţii pe bază de fier.

Acestă realitate pe care comercianţii nu o recunosc, este confirmată de Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumator:"Măslinele negre, din păcate, sunt colorate artificial cu ajutorul a doi stabilizatori de culoare - gluconatul feros şi lactatul feros".

Măslina crudă este amară, îndeosebi dacă este verde, fiind necesară fermentarea fructelor pentru a le face comestibile (care se face mai repede cu leșie sau mult mai lent cu saramură), pentru îndepărtarea sursei de amar și pentru asigurarea fermității corpului măslinei.

De aceea, toate tipurile de măsline gata pentru a fi consumate, fie că sunt negre, verzi sau maronii sunt de fapt murate, înmuiate în apă sau ulei sau ambalate în sare.

Măslinele verzi sunt culese înainte de a intra în pârg, cele roșietice-maronii sunt culese pârguite, cele aproape negre sau negre se culeg la maturitatea deplină și sunt supuse unei game foarte largi de tratamente, multe dintre acestea implicând folosirea a două tipuri de aditivi alimentari, lactatul feros (E585) şi gluconatul feros (E579), care sunt nocive pentru sănătate.

În afară de acestea, în urma studiilor realizate de APC România, în măslinele negre de pe piaţa autohtonă au fost regăsite şi alte substanţe, care pot îmbolnăvi inima sau ficatul şi care cresc riscul apariției cancerului gastric. Iată care sunt acestea:
65% din sortimentele de măsline analizate conțin acid lactic (E 270)
60% din sortimentele de măsline analizate conțin acid citric ( E330)
45% din sortimentele de măsline analizate conțin acid ascorbic ( E300)
35% din sortimentele de măsline analizate conțin gluconat feros (E579)
15% din sortimentele de măsline analizate conțin glutamat de sodiu (E621)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin lactat feros ( E585)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin sorbat de potasiu (E202)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin benzoat de sodiu (E211)

Care sunt cele mai sănătoase măsline?

Măslinele verzi şi cele roşiatice-maronii sunt în mod cert mai sănătoase decât cele negre, în primul rând datorită faptului că nu sunt atât de procesate şi încărcate de aditivi alimentari periculoşi.

Măslinele verzi au un indice glicemic mai mic şi mai puține calorii. Sunt surse importante de potasiu, fier, cupru, complexul de vitamine B, vitamina E şi Omega 9. Acestea conțin grăsimi sănătoase, care ajută la creșterea colesterolului bun și reduc riscul arterosclerozei.

Important!

Pentru a recunoaște măslinele de calitate, trebuie să ne uităm la dimensiuni. Datorită maturizării, acestea trebuie să aibă o dimensiune mică și o aromă puternică.

Cel mai bun tip de măsline, accesibil şi cunoscut pe piaţa românească este Kalamata. Măslinele Kalamata sunt originare din Grecia, pe care le recunoaştem dupa culoarea maronie-roşiatică, după coaja uşor încreţită şi după aroma puternică. Acestea sunt culese în stare crudă, când sunt verzi şi sunt conservate în saramură, căpătând culoare maronie.

Manzanilla este un alt soi de măsline, verzi, de calitate, originare din Spania, vândute de obicei fără sâmburi, umplute cu diverse şi ambalate cu sare și suc lactic. Picholine sunt cele din Franța, maro și ușor sărate, care de obicei se sărează cu acid citric. Nicoise sunt măsline negre din Franța cu aromă puternică ce se vând deseori cu tot cu frunze și aromate cu ierburi.

Apoi, mai sunt diverse soiuri de măsline originare din Italia, conservate de obicei în sare cu ulei de măsline sau în oțet sau cu diferite ierburi sau condimente, precum rozmarinul. Este vorba de soiuri precum Ponentine, Lugano, Gaeta sau Liguria.

Sursa foto: pixabay.com

Motive alimentare obiective pentru reducerea consumului de carne roșie în favoarea consumului de leguminoase
Sanatos si verde 22 Noiembrie 2023, 14:54

Motive alimentare obiective pentru reducerea consumului de carne roșie în favoarea consumului de leguminoase

Pentru a îmbunătăți sănătatea umană și durabilitatea mediului, ar trebui să se reducă consumul de carne roșie și să crească...

Motive alimentare obiective pentru reducerea consumului de carne roșie în favoarea consumului de leguminoase
Vitamina D, absolut necesară iarna
Sanatos si verde 21 Noiembrie 2023, 12:10

Vitamina D, absolut necesară iarna

Vitamina D este unul dintre cei mai importanţi nutrienţi pentru sănătatea noastră, deoarece joacă un rol cheie în reglarea...

Vitamina D, absolut necesară iarna
Beneficiile consumului de castraveţi pentru sănătate
Sanatos si verde 21 Noiembrie 2023, 12:09

Beneficiile consumului de castraveţi pentru sănătate

Există multe motive pentru a consuma castraveţi în fiecare zi, deoarece sunt hrănitori şi bogaţi în vitamine şi pot fi o bună...

Beneficiile consumului de castraveţi pentru sănătate
Alimente care ne îmbunătăţesc starea de spirit
Sanatos si verde 21 Noiembrie 2023, 12:03

Alimente care ne îmbunătăţesc starea de spirit

Unele alimente conţin serotonină, denumită şi "hormonul fericirii", deoarece reglează starea de spirit, somnul şi apetitul....

Alimente care ne îmbunătăţesc starea de spirit
Cum ne influențează arhetipurile și inconștientul colectiv și cum să le folosim pentru a ne îmbunătăți viața
Sanatos si verde 21 Noiembrie 2023, 11:55

Cum ne influențează arhetipurile și inconștientul colectiv și cum să le folosim pentru a ne îmbunătăți viața

Arhetipurile sunt imagini, simboluri și modele comportamentale care există în inconștientul colectiv al omenirii. Acestea...

Cum ne influențează arhetipurile și inconștientul colectiv și cum să le folosim pentru a ne îmbunătăți viața
4 hormoni care ne ajută să slăbim
Sanatos si verde 21 Noiembrie 2023, 11:53

4 hormoni care ne ajută să slăbim

Hormonii pot juca un rol important în controlul greutății noastre și în atingerea obiectivelor noastre de a slăbi. Începutul...

4 hormoni care ne ajută să slăbim
5 greșeli în relația de cuplu și cum să le îndrepți
Sanatos si verde 16 Noiembrie 2023, 10:35

5 greșeli în relația de cuplu și cum să le îndrepți

În mod eronat credem că iubirea este suficientă pentru a avea o relație de cuplu fericită. Relațiile fericite însă nu se...

5 greșeli în relația de cuplu și cum să le îndrepți
Cum să nu mai suferi: vindecă-ți traumele din copilărie
Sanatos si verde 16 Noiembrie 2023, 10:33

Cum să nu mai suferi: vindecă-ți traumele din copilărie

Fiecare dintre noi are propria sa istorie influențată de familie, mediu, evenimentele și oamenii din jurul său. Toate au avut...

Cum să nu mai suferi: vindecă-ți traumele din copilărie