Ascultă Radio Antena Satelor Live

Afrodiziac, anticancerigen, bun în cura de slăbire - află cele 10 virtuți ale ghimbirului și 4 rețete vindecătoare

A pătruns în Europa cu statului de condiment. Picant, asemeni piperului, dar și cu proprietăți aromatice, ghimbirul și-a făcut repede loc în bucate, unde e folosit însă cu parcimonie, datorită intensității gustului.

10 Iunie 2015, 19:06

Curând, însă, și-a devoalat și proprietățile terapeutice, unele dintre ele neașteptate, miraculoase. Deși vorbim curent despre „rădăcina de Ghimbir”, de fapt este vorba despre rizomii (foarte bine dezvoltați) ai plantei de ghimbir.

Ghimbirul este apreciat pentru proprietățile sale de tonic și energizant, ajută în circulația periferică proastă, stimulează metabolismul, detoxifică, arde grăsimile. Și aceastea sunt doar o parte dintre afecțiunile în tratarea cărora își dovedește eficiența. Iată alte câteva întebuințări ale sale în medicina alopată:

1. Alungă depresiile

Ceaiul de ghimbir are proprietatea de a reda optimismul, de aceea este recomandat persoanelor care suferă de depresie. De asemena, redă pofta de viață și alungă ceea ce bunicii numeau: „lingoare”, adică lipsa poftei de trăi. Adăugându-l constant în diferite preparate, conferă celor care îl consumă optimism, crește tonului, stimulează energia.

2. Alungă „răul”

Și când spunem asta, ne referim la toate formele de „rău” - de mașină, de mișcare, de înălțime, mahmureala, răul de dimineață, chiar și stările de vomă pe care le au gravidele în primele luni de sarcină. Femeile și copiii care au rău de mașină sau de avion pot să folosească capsule cu ghimbir, special pentru aceste situații, tratamentul începând cu 24 de ore înainte de călătoria programată, capsulele fiind înghițite apoi la fiecare 4 ore. La fel de eficient este și ceaiul de ghimbir, care e de preferat în cazul femeilor gravide.

3. Ajută în bolile respiratorii

O feliuță de ghimbir într-un ceai fierbinte face minuni în toate formele gripale. Durerile de gât, guturaiul, faringitele și laringitele cedează treptat în fața asaltului ghimbirului.

4. Îi ajută pe astenici și pe convalescenți

Introdus în dietă, ghimbirul se va dovedi folositor și în cazul persoanelor care dezvoltă diferite forme de astenie, precum și convalescenților, celor care au ieșit dintr-o operație sau dintr-o boală lungă și grea, stimulând apetitul și pofta de viață.

5. E de partea reumaticilor

Atât ceaiurile cu ghimbir, cât și cataplasmele cu această miraculoasă rădăcină se vor dovedi folositoare reumaticilor, rolul ei de antiinflamator fiind de neegalat de către o altă plantă.

6. Ajută digestia

Ghimbirul favorizează metabolismul și ajută în cazul digestiilor dificile. De asemenea, dă rezultate în indigestie, gastrită hipoacidă și balonare. La nivelul aparatului digestiv, el favorizează secreția bilei și motilitatea vezicii biliare. Durerile abdominale își găsesc leacul în ghimbir, care ajută la eliminarea rapidă a gazelor și la calmare.

7. Îmbunătățește memoria

Ceaiul de ghimbir - ca și consumul acestuia în mod regulat prin introducerea lui, ca și condimente, în alimente - este revigorant atât pentru organism, cât și pentru creier, îmbunătățind funcțiile lui și mai ales memoria.

8. Are efect asupra feritilității

Introducerea ghimbirului în alimentația curentă poate ajuta în probleme de fertilitate, atât la femei cât și, mai ales, la bărbați, fiind un bun vasodilatator. În ce le privește pe femei, este știut că ghimbirul ajută (și) în cazurile de frigiditate. De asemenea, un sirop pregătit din ghimbir este recunoscut în Orient pentru efectele lui afrodiziace.

9. Bun în cura de slăbire

Pentru că accelerează metabolismul, ghimbirul este recmandat ca adjuvant și în curele de slăbire, efectul fiind destul de repede vizibil.

10. Accelerează circulația sangvină

Gingerolul - substanța din rizomii de ghimbir - are proprietăți de stimulare a circulației sângelui, se va observa deci o creștere a tensiunii arteriale și o stare de bunădispoziție (e însă și motivul pentru care nu se recomandă persoanelor hipertensive.

11. Are proprietăți anticancerigene

Ghimbirul este una dintre plantele care pot avea efect miraculos asupra neoplasmelor - mai ales a celor incipiente - și în rpevenirea apariției de formațiuni tumorale. Are nu doar proprietăți anticancerigene, ci și antioxidante, luptând din toate puterile pentru imunizarea organismului, dacă îl consumăm regulat.

Cum se păstrează ghimbirul?

Întreg, la rece (dar cu cât mai puțină umezeală) și ferit de lumină, tăiat felii și uscat sau dat pe răzătoare și pus la păstrare cu zahăr (acesta din urmă se va folosi numai pentru deserturi sau sosuri dulci-picante). De asemena, feliile de ghimbir, fierte cu zahăr, se pot păstra la borcan ca un fel de... dulceață, folosite tot în preparate culinare sau ceaiuri cu uz medicinal.

Rețete:

Siropul afrodiziac de ghimbir: se obține prin fierberea feliilor de ghimbir într-un sirop gros de zahăr. Feliile rămân cărnoase, dar nu mai sunt la fel de iuți. Nu trebuie exagerat însă cu consumul lor.

Ceaiul de ghimbir: nu se va face foarte concentrat, feliile de ghimbir se pun în apa care fierbe și, după primele 2 minute se trage de pe foc, se acoperă, și se lasă pentru ca să-și extragă substanțele vindecătoare. Acest ceai e ideal în răceli, în calmarea inflamațiilor gâtului, pentru scăderea febrei etc. Pentru un ceai energizant se vor adăuga: miere (sau zahăr brun), felii de lămâie, dar și alte condimente, precum lemnul dulce, piperul negru, scorțișoara, fenicului, coriandrul, rozmarinul sau anasonul.

Tinctura de ghimbir: se obține prin punerea ghimbirului felii sau ras la mcerat în alcool, timp de 72 de ore. Este ideală în tratarea astmului.

Berea de ghimbir: este recunoscută pentru că redă pofta de viață, revitalizează și reglează digestia. Își are originea în Anglia secolului al XVIII-lea, dar acum a devenit favorita Americii.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Turmericul sau șofranul Indiei
Sanatos si verde 16 Aprilie 2024, 10:10

Turmericul sau șofranul Indiei

Turmericul (Curcuma longa sau C. domestica) este bogat în curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural....

Turmericul sau șofranul Indiei
Ananasul și virtuțile lui
Sanatos si verde 15 Aprilie 2024, 10:07

Ananasul și virtuțile lui

Ananasul (Ananas comosus) a fost adesea prezentat ca fiind un fruct miraculos care ajută la combaterea celulitei și este...

Ananasul și virtuțile lui