Ascultă Radio Antena Satelor Live

Alimentul care nu trebuie să lipsescă de la micul dejun! Iată 5 dintre beneficiile sale!

Plin de calităţi, oul conţine vitamine, minerale, grăsimi şi proteine complete, majoritatea localizate în gălbenuş. Albuşul conţine predominant apă şi câteva proteine.

20 August 2015, 05:22

Un ou cu masa de 50 grame are o valoare energetică de 90-100 calorii și echivalentă ca valoare nutritivă cu aproximativ 150 ml de lapte sau 40 grame de carne sau 20 grame brânză uscată. Digestibilitatea oului este foarte ridicată: 97% pentru albuș și 100% pentru gălbenuș.

Pe de altă parte, oul este un aliment complet util în toate dietele indiferent dacă respecți sau nu o cură de slăbire. Ȋn plus, jumătate din caloriile dintr-un ou sunt calorii negative, adică calorii pe care organismul le consumă pentru a digera și asimila alimentele. Toate grăsimile din ou se află în gălbenuş. Tot în gălbenuş se găsesc şi vitaminele liposolubile. Ele sunt reprezentate de vitamina A (caroteni şi retinol) şi de vitamina D. Vitaminele hidrosolubile se găsesc atât în albuş, cât şi în gălbenuş, fiind reprezentate de vitaminele complexului B.

Consumul recomandat de specialiști este de 4 ouă pe săptămână. In ciuda speculatiilor, grăsimile din ou nu duc la creșterea colesterolului și nici nu fac rău „la ficat”,ba dimpotrivă, oul are aminoacizi esențiali care susțin activitatea ficatului.

Pe lângă aceste calități nutriționale de necontestat, consumul de ouă poate îmbunătăți calitatea vieții, contribuind la:

1. Creșterea puterii de concentrare - aproape toți nutrienții esențiali pentru organism se regăsesc într-un singur ou, așa că este startul perfect pentru o zi importantă. Un mic dejun care conține ouă ajută la îmbunătățirea nivelului de atenție și concentrare, stimulând creativitatea și puterea de rezolvare a problemelor matematice.

2. Dezvoltarea creierului - colina, un nutrient esențial conținut de ou, îmbunătățește dezvoltarea și activitatea creierului. Corpul nostru nu poate produce singur acest nutrient, motiv pentru care el trebuie asimilat din alimente. Colina se mai găsește în cafea și lapte, alte două alimente care pot fi servite dimineața, la micul dejun.

3. Energizarea organismului - conținutul ridicat de proteine din ouă reduce pofta de mâncare, senzația de foame și oferă organismului un plus de energie. Din acest motiv, oul este un aliment nelipsit din dietele combinate.

4. Prevenirea apariției cheagurilor de sânge - consumul moderat de ouă scade considerabil riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral prin prevenirea și reducerea cheagurilor de sânge.

5. Menținerea unei sarcini sănătoase - colina contribuie la dezvoltarea creierului fătului și ajută la prevenirea defectelor din naștere. Două ouă conțin aproximativ 250 mg de colina adică aproape jumătate din doza zilnică recomandată femeilor însărcinate, dar și celor care alăptează.

(Un text de Roxana Dimitriu)

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
Sanatos si verde 01 August 2025, 18:58

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive

România este recunoscută pentru bogăția și diversitatea resurselor sale naturale, iar stațiunile balneare dedicate tratării...

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale