Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ardei colorați, dulci și iuți, delicioși și sănătoși

Capsicum annuum L. pe numele sau științific, ardeiul este originar din America de Sud, dintr-un soi de acum 7.000 de ani, iar apoi a fost adus și în Europa, de către exploratorii spanioli și portughezi.

23 Octombrie 2015, 05:02

Este una din cele mai vechi plante cu virtuti de medicament, dar si un aliment foarte popular.

Ardeiul se cultiva astazi pe o suprafata de 1,2 milioane hectare de teren. Nu este o planta cu pretentii speciale la lumina, caldura, apa si hrana. Solul in care se cultiva ardeiul trebuie sa fie afanat, bogat in substante nutritive, poate fi imbunatatit cu ingrasamant natural, iar respectand toate conditiile acestea, recolta poate fi una foarte bogata.

Dupa ce intreaga lume a facut cunostinta cu gustul sau special, ardeiul a inceput sa fie cultivat pe suprafete extinse.

Asia este continentul cu cea mai mare productie de ardei (1.050 mii de hectare), urmeaza Africa, unde ardeiul este cultivat pe 284 mii de hectare. In Europa, in topul clasamentului tarilor cultivatoare de ardei sta Spania, urmata de Italia. Si in Romania, ardeii ocupa un loc destul de important in preferintele producatorilor.

Astfel, la noi se cultiva urmatoarele soiuri: ardeiul gras, cu fructe mari, dulci; ardeiul gogosar, si acesta cu fructe mari, dulci, rotunde, de un rosu intens sau chiar verzi; ardeiul lung, tot cu fructe mari, dulci, cu pulpa mai subtire; ardeiul iute: fructe mici, iuti, cu pulpa subtire, de forma conic-alungita sau sferica.

Acesta contine, nu doar capsaicina, ci si luteina, capsantina si capsorubina, substante care previn cancerul, bolile cardiovasculare si boala Alzheimer; ardeiul de boia: fructe asemanatoare ardeiului lung sau iute, cu gust dulce sau iute.

Daca sunt rosii, verzi, galbeni sau de culoare portocalie, acest lucru depinde de cantitatea de capsaicina continuta. Capsaicina este principala substanta activa din ardei. Cea mai mare cantitate de capsaicina o au ardeii rosii, in special cei iuti.

Beneficiile ardeilor pentru sanatate

Asa cum era de asteptat, pe langa gustul special pe care il au, ardeii au fost apreciati, inca din vechime, pentru calitatile lor. Iata cateva dintre acestea:

- au calitati antiimflamatoare. Crampele musculare pot fi combatute cu ajutorul unei paste din ardei. La fel de util este si consumul de ardei iute in alimentatie, in condimentarea diverselor preparate culinare.

- au in compozitie o cantitate destul de mare de vitamina C si vitamina A, iar acestia sunt antioxidanti puternici. De aceea, consumul de ardei ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi. In acest mod se incetineste procesul de imbatranire si se stimuleaza imunitatea.

- au un continut bogat de acid folic si vitamina B6, substante care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la evitarea bolilor cardiovasculare. Specialistii spun ca un consum moderat de ardei scade drastic riscul de infarct miocardic.

- contin licopen, substanta care previne aparitia cancerului.

- favorizeaza procesul de digestie, protejand mucoasa stomacala si ajutand la eliminarea gazelor intestinale. Exista si persoane care cred ca ardeiul iute nu este bun pentru stomac.

Citeste continuarea pe daciccool.ro

Desmodium, o plantă care ajută ficatul
Sanatos si verde 18 Noiembrie 2024, 13:16

Desmodium, o plantă care ajută ficatul

Ficatul este primul organ afectat de consumul de alcool. De fapt, 90% din alcoolul absorbit este filtrat de ficat. Alcoolul...

Desmodium, o plantă care ajută ficatul
8 recomandări alimentare pentru a vă stimula memoria
Sanatos si verde 08 Noiembrie 2024, 11:39

8 recomandări alimentare pentru a vă stimula memoria

Lacunele de memorie, dificultățile de învățare, lipsa de concentrare... toate acestea sunt probleme care pot apărea la orice...

8 recomandări alimentare pentru a vă stimula memoria
Exersarea memoriei în fiecare zi
Sanatos si verde 07 Noiembrie 2024, 11:36

Exersarea memoriei în fiecare zi

Începând cu vârsta de cincizeci de ani, orice pierdere de memorie este un motiv de îngrijorare și ne întrebăm dacă nu cumva...

Exersarea memoriei în fiecare zi
Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale