Ascultă Radio Antena Satelor Live

Beneficiile consumului de rodie: De la creșterea imunității la protejarea inimii. Cele mai importante informații

Rodiile sunt printre cele mai sănătoase fructe de pe Pământ. Este numit ca rod divin deoarece este cel mai menționat fruct din cărțile teologice.

Beneficiile consumului de rodie: De la creșterea imunității la protejarea inimii. Cele mai importante informații

06 Octombrie 2021, 10:51

Studiile au arătat că acestea pot avea mai multe beneficii pentru corpul dumneavoastră, scăzând posibil riscul de apariție a diferitelor boli.

Se știe că fructul roșu bogat este unul dintre cele mai sănătoase dintr-un motiv. Rodia are proprietăți anti-oxidante, antivirale și antitumorale și se spune că este o sursă bună de vitamine, în special vitamina A, vitamina C și vitamina E, precum și acid folic.

Conține doi compuși - punicalagin și acid punicic care îi conferă toate beneficiile puternice. De fapt, vei fi surprins să afli că antioxidanții prezenți în rodii sunt de aproape trei ori mai mari decât cei din vin sau ceaiul verde.

Consumul zilnic de rodii sau suc pot fi un ajutor excelent pentru imunitate, combaterea diabetului de tip 2, ținerea sub control a tensiunii arteriale, ajută digestia și sănătatea pielii.

Rodia este în cea mai mare parte sigură pentru consum și nu are efecte secundare atunci când este consumată ca fruct sau suc. Cu toate acestea, extractele de rodie pot duce la sensibilitate în unele cazuri.

Simptomele sensibilității includ mâncărime, umflături, curgerea nasului și dificultăți de respirație. Există unele condiții în care oamenii trebuie să fie atenți înainte de a consuma rodie sub orice formă.

Sarcina și alăptarea: Sucul de rodie este sigur pentru consum în timpul sarcinii și alăptării, dar nu există suficiente informații fiabile despre siguranța utilizării extractului de rodie. Este mai bine să rămâneți cu suc în această fază.

Tensiunea arterială scăzută: Pentru persoanele care suferă de tensiune arterială scăzută, consumul de suc de rodie ar putea crește riscul de scădere a tensiunii arteriale.

Alergii la plante: persoanele care suferă de alergii la plante sunt mai susceptibile de a avea o reacție alergică la rodie.

Acum este timpul să explicăm câteva dintre beneficiile pentru sănătate

Ne protejează de radicalii liberi

Rodia este bogată în antioxidanți și astfel ne protejează corpul de radicalii liberi, responsabili de îmbătrânirea prematură. Radicalii liberi se formează prin expunerea la soare și datorită toxinelor dăunătoare din mediu.

Îți subțiază sângele

Antioxidanții prezenți în rodie acționează ca un „diluant pentru sângele tău”. Semințele de rodie împiedică formarea cheagurilor de sânge și coagularea.

Există două tipuri de cheaguri de sânge, primul este cel bun care accelerează recuperarea în timpul unei tăieturi sau a unei leziuni, iar al doilea este atunci când există un cheag intern, cum ar fi inima, arterele sau oriunde în interiorul corpului. Acest tip de cheaguri nu sunt bune și pot fi fatale.

Prevenirea aterosclerozei

Odată cu creșterea vârstei și a tipului de stil de viață pe care îl trăim, pereții arterelor noastre devin mai duri din cauza colesterolului, rezultând uneori blocaje. Proprietatea anti-oxidantă a rodiei împiedică oxidarea colesterolului rău. Așadar, consumul de rodii elimină excesul de grăsime și previne întărirea pereților arterelor.

Acționează ca o "mască" de oxigen

Rodia ajută la pomparea nivelului de oxigen din sângele nostru. Datorită antioxidanților prezenți în rodie, combate radicalii liberi, reduce colesterolul și previne formarea cheagurilor de sânge. Toate acestea ajută în cele din urmă sângele să curgă liber și astfel să îmbunătățească nivelul de oxigen din corpul dumneavoastră.

Previne artrita

Rodia poate reduce deteriorarea cartilajului prin combaterea enzimei care o face. Rodia are și capacitatea de a reduce inflamația.

Poate combate disfuncția erectilă

Deși nu este un medicament minune, sucul de rodie poate îmbunătăți ușor disfuncția erectilă. Mai multe studii dovedesc acest lucru ca fiind adevărat.

Combate bolile de inimă și cancerul de prostată

Două studii susțin că sucul de rodie are capacitatea de a lupta împotriva cancerului de prostată. Un experiment a arătat că sucul de rodie a încetinit creșterea și chiar a ucis celulele canceroase cultivate. Și, după cum am menționat deja în al doilea punct, sucul de rodie subțiază sângele și astfel îmbunătățește starea acestuia, care la rândul său previne bolile cardiovasculare.

Rodia este încărcată cu substanțe nutritive benefice

O ceașcă de semințe de rodie conține 24 de grame de zahăr și 144 de calorii. O cană de semințe de rodie conține următoarele substanțe nutritive:
Fibră: 7 grame
Proteine: 3 grame
Folat: 16% din ADR
Potasiu: 12% din ADR
Vitamina C: 30% din DZR
Vitamina K: 36% din DZR

Îmbunătățește memoria

A fost efectuat un studiu în care persoanelor care au avut o problemă cu memoria li s-au administrat zilnic 237 ml de suc de rodie. După o anumită perioadă de timp, s-au văzut multe îmbunătățiri în memoria lor verbală și vizuală.

De fapt, un alt experiment efectuat pe șoareci arată că consumul de rodie poate preveni și Alzheimer.

Scade tensiunea arterială

Acidul punicic este unul dintre principalii constituenți ai rodiei care ajută la scăderea colesterolului, a trigliceridelor și la reducerea tensiunii arteriale.

Ajută la digestie

Știm cu toții fibrele sunt bune pentru digestie. Dar, datorită stilului nostru de viață, în care suntem înclinați spre consumul de junk food, ne lipsește bunătatea fibrelor din legumele și fructele noastre. Adăugarea rodiei la dieta ta de zi cu zi poate fi una dintre cele mai bune modalități de a include fibre în rutina ta zilnică. O rodie conține 45% din aportul zilnic recomandat de fibre.

Crește imunitatea

Fiind bogate în compuși antiinflamatori, rodiile sunt extrem de sănătoase pentru cei care suferă de tulburări legate de imunitate, cum ar fi artrita reumatoidă și osteroartritele. De asemenea, acestea sunt bogate în vitamina C, care stimulează producția de anticorpi și ajută la dezvoltarea imunității. Rodiile vă pot ajuta astfel să mențineți un sistem imunitar sănătos și să țineți la distanță bolile și infecțiile obișnuite.

Scade nivelul de stres

În afară de reducerea stresului oxidativ intern al organismului, rodiile ajută și la scăderea stresului psihologic prin care treceți în viața personală și profesională. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Queen Margaret, persoanele care au băut suc de rodie au avut niveluri mai scăzute de cortizol, un hormon al stresului care este crescut în situații de stres.

Preveniți formarea plăcii

Folosiți spălarea gurii pentru a vă îmbunătăți sănătatea bucală, dar spre surprinderea dvs., sucul de rodie poate fi o opțiune mai bună decât spălăturile de gură care conțin alcool. Un studiu a arătat că extractul hidroalcoolic de rodie a redus în mod eficient formarea plăcii dentare datorită acumulării de microorganisme cu aproape 84%.

Petrut Mazilu

Foto: pixabay

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac