Ascultă Radio Antena Satelor Live

CAFEAUA DECOFEINIZATĂ. 5 lucruri mai puțin cunoscute despre aceasta

Cafeaua este pentru mulți dintre noi un răsfăț zilnic, fără de care diminețile ar fi lipsite de farmec. Iar cei care consumă regulat licoarea amăruie și aromată, înțeleg pe deplin însemnătatea acestui obicei transformat uneori în "alint".

12 Iulie 2017, 05:29

Dacă, din motive medicale sau pur și simplu pentru că nu doriți să oferiți organismului o cantitate mare de cofeină, vă numărați printre consumatorii de cafea decofeinizată, vă facem cunoscute câteva lucruri despre această variantă de cafea, pe care, probabil nu le știați.

Ce presupune procesul de decofeinizare al cafelei

De obicei cafeaua decofeinizată este obținută din soiuri superioare de cafea, care rezistă foarte bine la procedeele de decofeinizare păstrându-și aroma și savoarea. Miscelele de cafea decaf sunt în proporție mai mare Arabica și mai mică Robusta.
Cele mai utilizate două procedee prin care boabele de cafea sunt decofeinizate astăzi sunt procesul chimic și procesul care utilizează apă pură. În ambele cazuri, boabele de cafea sunt decofeinizate cât nu sunt încă prăjite.

În cazul procesului chimic, substanțe precum clorura de metilen sau etil acetatul se utilizează ca solvenți în procesul de extragere a cofeinei din boabele de cafea, după ce acestea au fost în prealabil ținute în apă clocotită astfel încât cofeina să ajungă la baza membranei fiecarui bob. Solventul utilizat este înlăturat apoi de pe boabele de cafea după ce acestea sunt uscate.

Cafeaua decofeinizată nu este lipsită de cofeină

O cafea supusă procesului de decofeinizare nu este 100% lipsită de cofeină, păstrând în compoziție un procent ce oscilează între 5 și 14% cofeină. Conform reglementărilor curente, o cafea este decofeinizată dacă i s-a înlăturat 97% din cofeina pe care o conține în mod normal.

Iată și alte lucruri pe care trebuie să le știți despre cafeaua decofeinizată:

1. Solvenții folosiți pentru decofeinizare sunt nocivi

Pentru decofeinizare sunt folosite mai multe metode, una dintre acestea fiind cea chimică, care folosește constant solvenții. Aceștia sunt substanțe chimice care nu sunt eliminate ulterior (sau nu total) din conținutul cafelei, astfel că ajung în organismul nostru prin consumul acesteia. Acești solvenți sunt dăunători sănătății, fiind cunoscuți mai ales pentru riscul lor cancerigen.

2. Cafeaua decofeinizată poate duce la creșterea colesterolului

Cafeaua fără cofeină poate mări nivelul de colesterol LDL, afectând sănătatea cardiacă. În cadrul unui studiu, cercetătorii au urmărit 3 grupuri de participanți – unul în care s-au băut 3 cești de cafea pe zi, a doilea în care s-au băut 3 cești de cafea fără cofeină și al treilea în care nu s-a consumat deloc cafea. După trei luni, numai grupul în care s-a consumat cafea fără cofeina a prezentat o creștere de 8% a apo lipoproteinei B, un compus al colesterolului LDL.

3. Cafeaua decofeinizată este mai nocivă pentru inimă decât cea normală

Daca în cazul cafelei normale riscurile pentru boli cardio-vasculare apar doar atunci când este consumată în exces, în cazul cafelei decofeinizate riscurile pentru boli de inimă și vase apar oricum.

4. Cafeaua decofeinizată reduce riscul de diabet

Studiile au demonstrat că persoanele care au consumat 6 căni de cafea decofeinizată pe zi au prezentat un risc cu 33% mai scăzut de diabet de tipul 2.

5. Cafeaua decofeinizată reduce riscul de cancer la prostată

În cadrul unui studiu desfășurat la Școala de Sănătate Publică Harvard, la care au participat 47.911 de bărbați, cercetătorii au observat că bărbații care au consumat cel puțin șase cești de cafea fără cofeină pe zi au prezentat un risc cu 18% mai redus de a dezvolta cancer la prostată și cu 60% mai scăzut de a muri din această cauză.

Sursa: pixabay.com

Înainte de a iniția orice fel de terapie, consultă medicul.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Turmericul sau șofranul Indiei
Sanatos si verde 16 Aprilie 2024, 10:10

Turmericul sau șofranul Indiei

Turmericul (Curcuma longa sau C. domestica) este bogat în curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural....

Turmericul sau șofranul Indiei
Ananasul și virtuțile lui
Sanatos si verde 15 Aprilie 2024, 10:07

Ananasul și virtuțile lui

Ananasul (Ananas comosus) a fost adesea prezentat ca fiind un fruct miraculos care ajută la combaterea celulitei și este...

Ananasul și virtuțile lui