Ascultă Radio Antena Satelor Live

Caisele – extrem de benefice pentru sănătatea ochilor şi a pielii

Caisele sunt fructe de culoare galben-portocaliu care fac parte din familia Rosaceae, alături de măr, prun, păr şi piersic. Caisele sunt cultivate în multe ţări ale lumii şi sunt cele mai populare în ţările din America de Nord, America de Sud şi Noua Zeelandă.

30 Martie 2017, 08:26

Pe lângă gustul lor extraordinar, caisele au şi beneficii pentru sănătate datorită conţinutului bogat în nutrienţi. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, specifică conţinutul nutriţional şi caloric şi precizează beneficiile pe care le aduc organismului aceste delicioase fructe.

Caisele sunt disponibile atât în stare proaspătă, cât şi în formă uscată. Ambele variante sunt la fel de hrănitoare. Caisele în formă uscată (confiate) conţin o cantitate mai mare de hidraţi de carbon, prin urmare au un indice glicemic mai mare decât caisele în stare proaspată. Din punct de vedere nutriţional, caisele sunt foarte bogate în principii bioactive şi nutrienţi.

Ele oferă 4,6% din vitamina C, 3,7% din vitamina A, 3,3% din cupru, 2,7% din fibre, 2,5% din potasiu şi doar 17 calorii la 100 de grame. Caisele sunt strâns legate de piersici şi prune în gustul lor. Caisele sunt extrem de bogate în carotenoizi (principii bioactive puternic antioxidante), şi mai ales în luteină şi zeaxantină.

Ce beneficii pentru sănătate aduc caisele?

De exemplu, consumul de caise aduce mari beneficii în sfera oftalmică. Încep cu lucrul acesta, pentru că am menţionat că sunt bogate în carotenoizi şi flavonoizi. Multe studii au arătat că, consumul de caise este extrem de benefic pentru sănătatea ochilor.

Consumul de două sau trei porţii de caise într-o zi este benefic pentru a preveni degenerescenţa maculară.

Specific următorul lucru: suprafaţa retinei este constituită din macula lutea. Având în vedere conţinutul de luteină din caise, este de la sine înţeles că această luteină hrăneşte stratul de macula lutea de pe suprafaţa retinei (pe suprafata retinei se formează imaginea!)

Din acest motiv, casisele sunt recomandate celor predispuşi la degenerescenţa maculară,caise care este o afecţiune legată de îmbătrânire. Aceasta afecţiune reprezintă una din cauzele majore ale pierderii vederii la persoanele în vârstă. De asemenea, caisele şi consumul acestora ajută la întărirea nervilor oculari şi la întărirea capilarităţii retiniene.

Carotenoidele şi diversele vitamine prezente în caise sunt ingrediente care reduc riscul de a dezvolta neovascularul ARMD. Două sau trei porţi de caise ajută în această problemă. Caisele, când sunt coapte, sunt o sursă bogată de antioxidanţi. Antioxidanţii sunt necesari în stoparea proceselor oxidativ-degenerative ale organismului.

Cu cât este mai mare cantitatea de antioxidanţi în organism, cu atât este mai mare rata de eliminare a toxinelor din organism. Caisele sunt fructe detoxifiante! Fitonutrienţii şi alţi antioxidanţi puternici ajută ficatul să elibereaze produşii metabolici, care sunt produşi toxici ai organismului.

Citeste continuarea pe rador.ro

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 11:54

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității

Merele, considerate adesea un aliment de bază datorită disponibilității și versatilității lor, sunt mai mult decât o gustare...

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 09:28

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă

Începând de astăzi, timp de două săptămâni, emisiunea „Viața la Țară” lansează campania intitulată „Sănătatea din bucate”....

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare