Ascultă Radio Antena Satelor Live

Căpşunile – complex de vitamine şi minerale

Căpșunile – fructe parfumate şi gustoase ale sezonului, cu o istorie de peste 2000 de ani – au o multitudine de beneficii terapeutice şi nutritive. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, precizează, în cadrul interviului, ce conţin căpşunile şi ce beneficii aduc organismului consumul acestora.

24 Mai 2016, 07:04


Livia Nena, biolog–nutriționist: Atât planta, cât și fructele căpșunului sunt bogate în apă, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, acid elagic, acid pantotenic, proteine, zaharuri (predomină levuloza, un tip de zahar ce face și permite consumarea lor de către diabetici, precum și fructoză, sorbitol și xilitol).

Am să vorbesc și de anumite principii bioactive conținute de căpșuni, cum ar fi: antocianinele (cianidine, pelargonidine) flavonoizi, acizi hidroxibenzoici, acizi hidroxicinamici, taninul și revseratrol. Mai multe studii au confirmat că acești fitonutrienți din conținutul căpșunilor conlucrează într-un mod sinergic pentru a oferi organismului beneficii cardiovasculare.

Printre efectele căpșunelor, demonstrate de cercetători în urma unor studii realizate pe o perioadă de cel puţin o lună, care au presupus consumul de 1-3 cești de căpșuni pe zi, se enumeră, de exemplu, efectul puternic antioxidant. Căpşunile reduc nivelul de colesterol din sânge, au efecte benefice pe circulația periferică, cerebrală, sunt antiinflamatoare.

Ce indicaţii terapeutice au căpşunile?

Căpşunile sunt indicate în: inflamația cronică, stresul oxidativ, lipsa antioxidanților din organism – toate aceste sunt de cele mai multe ori factorii principali care stau la baza dezvoltării unui cancer.

Căpșunile au o serie întreagă de proprități grație cărora consumul de căpșuni poate să diminueze riscul apariției următoarelor tipuri de cancer: de sân, de colon, cervical și esofagian. Printre fitonutrienții conținuți de căpșuni s-a demonstrat că acidul elagic luptă cel mai eficient împotiva cancerului prin diminuarea activității enzimelor răspunzătoare de producerea inflamației.

Cu alte cuvinte, proprietatea antiinflamatoare a căpșunilor duce la o reducere a riscului apariției cancerului, pentru că la baza apariției cancerului, de regulă, stă procesul inflamator.

Consumul de căpșuni este recomandat şi în caz de: reumatism, afecțiuni renale, gută, astenie, anemie, parazitoze intestinale, hipertensiune arterială, hemoroizi, hemoragii uterine, nefrite, seboree, ulcer gastric, tulburări hepatobiliare. Căpșunile sunt foarte bune în tratarea eczemelor, combaterea insomniilor, obezitate, acnee.

În sezon, putem mânca zilnic căpşuni? În ce cantitate?

Se recomandă 2-3 zile pe săptămână în care, pe lângă o dietă ușoară (fără grăsimi și carne), se pot consuma 3 cești de 150 de grame de căpșuni. Deci porții de 150 de grame de căpșuni dimineață-prânz–seara, alături de o dietă ușoară în ziua respectivă.

Căpșunile trebuie mâncate separat sau le putem combina cu alte alimente?

Condiția este ca ele să fie mâncate ca o masă, separat, să nu le combinăm cu proteine şi făinoase.

În ce situaţii este contraindicat consumul de căpşuni?

Căpşunile conţin substanţe alergene şi, mai mult decât atât, acei sâmburei micuţi din căpşune pot fi un factor alergen puternic. Persoanele care suferă de alergii sau urticarie, mai ales copiii mici trebuie să consulte specialistul înainte de a mânca o cantitate în scop curativ de căpșuni. Deci o persoană care se știe că prezintă un fond alegic, dar care dorește să țină o cură cu căpșuni, trebuie să întrebe un medic specialist dacă poate să facă acest lucru. Repet, căpșunile pot determina alergii în cazul persoanelor alergice!

Persoanele cu diabet pot consuma căpşuni?

Sigur că da. Indicele glicemic este relativ scăzut şi pot beneficia de consum.

Ce cantitate ?

Cel mult 300 grame pe zi la gustări şi, bineînţeles, în limitele impuse de dietă. Fiecare persoană cu diabet are o dietă anume, un anumit număr de carbohidraţi pe care trebuie să-l consume pe zilnic. Deci, în funcţie de aceşti carbohidraţi, pot mânca o anumită cantitate de căpşuni.

Rador.ro

Gastrita - Simptome și remedii naturale
Sanatos si verde 15 Mai 2023, 10:55

Gastrita - Simptome și remedii naturale

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului, care poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv infecții bacteriene,...

Gastrita - Simptome și remedii naturale
Berea și sănătatea inimii -  ce trebuie să știi
Sanatos si verde 14 Mai 2023, 07:27

Berea și sănătatea inimii - ce trebuie să știi

Lucrările publicate în revista Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases sugerează că băutorii „moderați” – adică...

Berea și sănătatea inimii - ce trebuie să știi
De ce este Bloody Mary cocktailul ideal în avion?
Sanatos si verde 14 Mai 2023, 07:22

De ce este Bloody Mary cocktailul ideal în avion?

Bloody Mary, un cocktail care conține vodcă și suc de roșii, precum și sos Worcestershire, Tabasco și sare, are o anumită...

De ce este Bloody Mary cocktailul ideal în avion?
Șampania are puține calorii
Sanatos si verde 12 Mai 2023, 07:17

Șampania are puține calorii

Bulele de șampanie seduc pe mulți dintre noi. Trebuie spus că această băutură de petrecere prin excelență ascunde mai multe...

Șampania are puține calorii
Motive uluitoare pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta
Sanatos si verde 11 Mai 2023, 11:14

Motive uluitoare pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta

Prunele sunt extrem de hrănitoare, cu o varietate de beneficii pentru sănătate. Acestea conțin multe vitamine și minerale, pe...

Motive uluitoare pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta
Zahărul din alcooluri îngrașă sau nu?
Sanatos si verde 11 Mai 2023, 07:31

Zahărul din alcooluri îngrașă sau nu?

Alcoolurile se pot situa la cele două capete ale acestei dileme: îngrașă sau nu alcoolurile. Evident, pentru asta trebuie să...

Zahărul din alcooluri îngrașă sau nu?
Vinul roșu e bogat în polifenoli chimici antioxidanti
Sanatos si verde 10 Mai 2023, 07:11

Vinul roșu e bogat în polifenoli chimici antioxidanti

Vinul rosu are un avantaj in buzunar fata de alte alcooluri. Conține mulți polifenoli antioxidanti, inclusiv resveratrol.

Vinul roșu e bogat în polifenoli chimici antioxidanti
Ce se întâmplă în corpul tău, atunci când bei alcool
Sanatos si verde 10 Mai 2023, 06:56

Ce se întâmplă în corpul tău, atunci când bei alcool

Numeroasele mesaje de prevenire nu mai fac posibilă ignorarea efectelor nocive ale alcoolului asupra organismului. Dar știi...

Ce se întâmplă în corpul tău, atunci când bei alcool