Ascultă Radio Antena Satelor Live

Căpşunile – complex de vitamine şi minerale

Căpșunile – fructe parfumate şi gustoase ale sezonului, cu o istorie de peste 2000 de ani – au o multitudine de beneficii terapeutice şi nutritive. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, precizează, în cadrul interviului, ce conţin căpşunile şi ce beneficii aduc organismului consumul acestora.

24 Mai 2016, 07:04


Livia Nena, biolog–nutriționist: Atât planta, cât și fructele căpșunului sunt bogate în apă, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, acid elagic, acid pantotenic, proteine, zaharuri (predomină levuloza, un tip de zahar ce face și permite consumarea lor de către diabetici, precum și fructoză, sorbitol și xilitol).

Am să vorbesc și de anumite principii bioactive conținute de căpșuni, cum ar fi: antocianinele (cianidine, pelargonidine) flavonoizi, acizi hidroxibenzoici, acizi hidroxicinamici, taninul și revseratrol. Mai multe studii au confirmat că acești fitonutrienți din conținutul căpșunilor conlucrează într-un mod sinergic pentru a oferi organismului beneficii cardiovasculare.

Printre efectele căpșunelor, demonstrate de cercetători în urma unor studii realizate pe o perioadă de cel puţin o lună, care au presupus consumul de 1-3 cești de căpșuni pe zi, se enumeră, de exemplu, efectul puternic antioxidant. Căpşunile reduc nivelul de colesterol din sânge, au efecte benefice pe circulația periferică, cerebrală, sunt antiinflamatoare.

Ce indicaţii terapeutice au căpşunile?

Căpşunile sunt indicate în: inflamația cronică, stresul oxidativ, lipsa antioxidanților din organism – toate aceste sunt de cele mai multe ori factorii principali care stau la baza dezvoltării unui cancer.

Căpșunile au o serie întreagă de proprități grație cărora consumul de căpșuni poate să diminueze riscul apariției următoarelor tipuri de cancer: de sân, de colon, cervical și esofagian. Printre fitonutrienții conținuți de căpșuni s-a demonstrat că acidul elagic luptă cel mai eficient împotiva cancerului prin diminuarea activității enzimelor răspunzătoare de producerea inflamației.

Cu alte cuvinte, proprietatea antiinflamatoare a căpșunilor duce la o reducere a riscului apariției cancerului, pentru că la baza apariției cancerului, de regulă, stă procesul inflamator.

Consumul de căpșuni este recomandat şi în caz de: reumatism, afecțiuni renale, gută, astenie, anemie, parazitoze intestinale, hipertensiune arterială, hemoroizi, hemoragii uterine, nefrite, seboree, ulcer gastric, tulburări hepatobiliare. Căpșunile sunt foarte bune în tratarea eczemelor, combaterea insomniilor, obezitate, acnee.

În sezon, putem mânca zilnic căpşuni? În ce cantitate?

Se recomandă 2-3 zile pe săptămână în care, pe lângă o dietă ușoară (fără grăsimi și carne), se pot consuma 3 cești de 150 de grame de căpșuni. Deci porții de 150 de grame de căpșuni dimineață-prânz–seara, alături de o dietă ușoară în ziua respectivă.

Căpșunile trebuie mâncate separat sau le putem combina cu alte alimente?

Condiția este ca ele să fie mâncate ca o masă, separat, să nu le combinăm cu proteine şi făinoase.

În ce situaţii este contraindicat consumul de căpşuni?

Căpşunile conţin substanţe alergene şi, mai mult decât atât, acei sâmburei micuţi din căpşune pot fi un factor alergen puternic. Persoanele care suferă de alergii sau urticarie, mai ales copiii mici trebuie să consulte specialistul înainte de a mânca o cantitate în scop curativ de căpșuni. Deci o persoană care se știe că prezintă un fond alegic, dar care dorește să țină o cură cu căpșuni, trebuie să întrebe un medic specialist dacă poate să facă acest lucru. Repet, căpșunile pot determina alergii în cazul persoanelor alergice!

Persoanele cu diabet pot consuma căpşuni?

Sigur că da. Indicele glicemic este relativ scăzut şi pot beneficia de consum.

Ce cantitate ?

Cel mult 300 grame pe zi la gustări şi, bineînţeles, în limitele impuse de dietă. Fiecare persoană cu diabet are o dietă anume, un anumit număr de carbohidraţi pe care trebuie să-l consume pe zilnic. Deci, în funcţie de aceşti carbohidraţi, pot mânca o anumită cantitate de căpşuni.

Rador.ro

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
Sanatos si verde 01 August 2025, 18:58

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive

România este recunoscută pentru bogăția și diversitatea resurselor sale naturale, iar stațiunile balneare dedicate tratării...

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale