Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce să mănânci după 60 de ani, pentru a rămâne sănătos

Pe măsură ce îmbătrânim, nevoile noastre nutriționale se schimbă. După vârsta de 60 de ani, alegerea înțeleaptă a alimentelor este crucială pentru menținerea sănătății optime. Acesta este motivul pentru care redacția E-Santé vă invită să porniți în această călătorie culinară și să descoperiți cum să vă hrăniți în cel mai bun mod posibil.

Ce să mănânci după 60 de ani, pentru a rămâne sănătos
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 30 Iunie 2023, 21:30

Odată cu vârsta, corpul nostru se schimbă, la fel și nevoile noastre nutriționale. Astfel, nevoile noastre la 20 de ani nu vor fi aceleași ca la 50.
Înțelegeți nevoile dumneavoastră nutriționale
De la vârsta de 60 de ani, metabolismul nostru încetinește, dormim mai puțin bine și corpul nostru absoarbe mai puțin bine o parte din nutrienții pe care îi consumăm. De asemenea, devine mai sensibil la anumite substanțe, precum sarea sau zahărul.
Pe scurt, trebuie neapărat să fim atenți la ceea ce mâncăm, cât mâncăm și când mâncăm. De aceea este important să ne concentrăm pe o dietă sănătoasă și echilibrată.
Adaptați-vă dieta pentru a rămâne în formă
O alimentatie potrivita persoanelor peste 60 de ani trebuie sa fie echilibrata si variata. Ar trebui să includă alimente bogate în fibre, cum ar fi
fructe si legume ;
proteine ​​din pește (în special pește gras precum tonul sau somonul);
păsări de curte;
leguminoase;
și produse lactate pentru a asigura un aport adecvat de calciu.
De asemenea, este indicat să limitați consumul de sare și zahăr.
Importanța alimentației conștiente
A mânca după 60 de ani nu înseamnă doar să alegi alimentele potrivite, ci și să fii atent la felul în care mănânci. A-ți lua timp pentru a mânca, a mesteca încet și a te bucura de fiecare mușcătură poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și a absorbției nutrienților. În plus, mâncatul în companie bună face masa mai plăcută și poate promova o alimentație mai bună.
Alegerea în mod conștient a alimentelor potrivite pentru a rămâne sănătos nu este întotdeauna un lucru înnăscut. Acesta este motivul pentru care redacția E-Santé vă invită să descoperiți cum să vă umpleți farfuria când aveți peste 60 de ani.
1) Alternative sănătoase la zahăr
Zicala „zahărul este inamicul” nu este întotdeauna adevărată, mai ales când știi să alegi bine. Optează pentru miere sau sirop de arțar în ceaiurile și iaurturile din plante. Chiar și o alternativă mai bună la zahăr: piureurile din semințe oleaginoase. La copt este de preferat zahărul integral din trestie cu indice glicemic mediu și care conține mai multe minerale.
2) Produse de patiserie de casă
Alegeți produse de patiserie de casă, cum ar fi prăjitura cu lira sau prăjitura cu iaurt. Aceste opțiuni conțin mai puțini aditivi și zahăr decât omologii lor comerciali. Adaugă un strop de 70% ciocolată neagră pentru o doză de antioxidanți.
3) Ouăle, o sursă valoroasă de proteine
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, mai ales dacă nu mănânci multă carne. De asemenea, sunt bogate în vitamine și minerale esențiale, ceea ce le face o alegere excelentă pentru o masă echilibrată.
4) Super-alimentele pe care să le ai în coș
Fructele de pădure, lintea și alte leguminoase, macroul și sardinele sunt toate alimente bogate în nutrienți esențiali. Ele furnizează proteine, fibre, vitamine din grupa B (B6, B9...). Ca să nu mai vorbim de acizii grași omega-3 benefici pentru inimă și creier.
5) Concentrați-vă pe beneficiile produselor lactate fermentate
Produsele lactate fermentate precum iaurtul, brânza de vaci și laptele Ribot sunt bogate în proteine ​​și conțin bacterii lactice „probiotice” bune care îmbogățesc microbiota. Prin urmare, sunt benefice pentru sănătatea digestivă și pentru sistemul imunitar.

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Turmericul sau șofranul Indiei
Sanatos si verde 16 Aprilie 2024, 10:10

Turmericul sau șofranul Indiei

Turmericul (Curcuma longa sau C. domestica) este bogat în curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural....

Turmericul sau șofranul Indiei
Ananasul și virtuțile lui
Sanatos si verde 15 Aprilie 2024, 10:07

Ananasul și virtuțile lui

Ananasul (Ananas comosus) a fost adesea prezentat ca fiind un fruct miraculos care ajută la combaterea celulitei și este...

Ananasul și virtuțile lui
Propolisul calmează durerea de urechi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:40

Propolisul calmează durerea de urechi

Continuăm la Sănătos și verde traseul nostru săptămânal și descoperim cu această ocazie ce putem folosi pentru a...

Propolisul calmează durerea de urechi