Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cele mai sănătoase alimente pentru consum în noiembrie

Se apropie iarna şi în această perioadă este bine să ne consolidăm sistemul imunitar. Iată câteva alimente pe care putem să le includem în alimentaţia noastră din luna noiembrie şi care ne vor ajuta să fim sănătoşi în anotimpul rece:

19 Noiembrie 2018, 11:26

1. Clementine

Bogate în antioxidanţi, clementinele protejează organismul împotriva multor boli, cum ar fi anumite tipuri de cancer, afecţiunile cardiovasculare sau bolile degenerative (de exemplu Parkinson).

Carotenoizii pe care îi conţin sunt esenţiali pentru prducerea vitaminei A. Clementinele sunt o sursă importantă de vitamina C, care stimulează sistemul nostru imunitar.

De asemenea, ele ajută împotriva stresului şi oboselii.

Le puteţi consuma ca un desert sau pregătite în salate de fructe detoxifiante şi energizante pentru micul dejun.

2. Rodie

Cunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatorii, antibacteriene şi antivirale, este o alegere bună în anotimpul rece şi ajută împotriva bolilor cardiovasculare. Totodată, este şi o importantă sursă de energie, de acid folic şi de potasiu.

O rodie are aproximativ 128 kcal. 175 de grame de rodie oferă 30% din necesarul zilnic de vitamna C şi 36% din cel de vitamina K.

Sucul ei conţine o cantitate semnificativă de antoxidanţi benefici pentru prevenirea multor boli, inclusiv a cancerului şi, de asemenea, protejează împotriva aterosclerozei.

Studiile efectuate pe persoane vârstnice au demonstrat că un consum de 250 de ml de suc de rodie zilnic îmbunătăţeşte memoria.

3. Kiwi

Cu un conţinut de apă de 80%, aduce un sentiment imediat de saţietate şi hidratează, în acelaşi timp. Prin urmare, este recomandat să consumaţi fructele de kiwi la micul dejun.

Sunt o sursă excelentă de antioxianţi şi de vitamina C. Consumul lor ajută împotriva tensiunii arteriale ridicate, a alergiilor şi a răcelilor.

Sunt ideale pentru a reduce stresul. Se pot consuma ca desert, în sucuri sau în salate. Un kiwi (90 g) conţine 45 kcal şi 2,7 g de fibre.

Cantitatea mare de fribre facilitează tranzitul intestinal şi reglează nivelul zahărului şi colesterolului din sânge.

Un fruct de kiwi oferă 70 mg de vitamina C, ştiut fiind faptul că dozele zilnice recomandate sunt de aproximativ 90 mg pentru bărbaţi şi 70 mg pentru femei.

4. Praz

Sărac în calorii, cu aproximativ 60 kcal la 100 g, prazul este o legumă sănătoasă pe care o puteţi pune în supe, ciorbe, diferite mâncăruri, tarte sau plăcinte. Se armonizează bine cu măsline, pătrunjel, tarhon, cimbru, leuştean şi chimion.

Are proprietăţi anticancer şi este o imporantă sursă de vitamine A, C, B6, B9 şi K.

Datorită conţinutului său bogat în calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, potasiu şi siliciu, prazul are efecte diuretice, laxative şi antiseptice.

Este un remediu ideal pentru tractul digestiv, dar şi pentru bolile osoase şi articulare, cum ar fi guta sau artrita reumatoidă.

Sucul de praz poate fi folosit împotriva inflamaţiilor pielii.

5. Ciuperci

Scăzute în calorii (25 kcal la 100 g), bogate în minerale şi vitamine (B2, B3), ciupercile sunt o sursă bună de fibre.

Gătite în supe sau diverse feluri de mâncare, tarte şi plăcinte, acestea sporesc gustul preparatelor.

Seleniul conţinut în ciuperci potejează împotriva radicalilor liberi, consolidează sistemul imunitar şi activează hormonii tiroidieni.

Ciupercile sunt ideale pentru persoanele care doresc să piardă în greutate, dar şi pentru pacienţii cu diabet zaharat sau cu hipertensiune arterială.

Conţinutul scăzut de sodiu şi glucoză, conţinutul ridicat de potasiu şi vitamine, precum şi fibrele digestive contribuie la faptul că aceşti pacienţi pot să includă ciupercile în meniul lor.

6. Topinambur

Cu un conţinut caloric scăzut, de 72 kcal la 100 g, contribuie la sănătatea intestinală şi protejează întregul sistem digestiv împotriva bolilor sezoniere.

Această legumă este bogată în inulină, care facilitează absorbţia de calciu şi magneziu, minerale esenţiale pentru prevenirea osteoporozei. De asemenea, este o sursă de magneziu, calciu, potasiu, fosfor şi de vitamina B.

Se poate consuma în supe, ciorbe, pireuri, tocaniţe sau în salate.

Sursa: rador

Dincolo de feminitate sau masculinitate: tipologiile de gen și alimentația sănătoasă la vârsta adultă timpurie
Sanatos si verde 23 Noiembrie 2023, 16:41

Dincolo de feminitate sau masculinitate: tipologiile de gen și alimentația sănătoasă la vârsta adultă timpurie

În domeniul științelor sănătății, genul este adesea confundat cu sexul biologic (bărbat/femeie) sau redus la o clasificare...

Dincolo de feminitate sau masculinitate: tipologiile de gen și alimentația sănătoasă la vârsta adultă timpurie
Motive alimentare obiective pentru reducerea consumului de carne roșie în favoarea consumului de leguminoase
Sanatos si verde 22 Noiembrie 2023, 14:54

Motive alimentare obiective pentru reducerea consumului de carne roșie în favoarea consumului de leguminoase

Pentru a îmbunătăți sănătatea umană și durabilitatea mediului, ar trebui să se reducă consumul de carne roșie și să crească...

Motive alimentare obiective pentru reducerea consumului de carne roșie în favoarea consumului de leguminoase
Vitamina D, absolut necesară iarna
Sanatos si verde 21 Noiembrie 2023, 12:10

Vitamina D, absolut necesară iarna

Vitamina D este unul dintre cei mai importanţi nutrienţi pentru sănătatea noastră, deoarece joacă un rol cheie în reglarea...

Vitamina D, absolut necesară iarna
Beneficiile consumului de castraveţi pentru sănătate
Sanatos si verde 21 Noiembrie 2023, 12:09

Beneficiile consumului de castraveţi pentru sănătate

Există multe motive pentru a consuma castraveţi în fiecare zi, deoarece sunt hrănitori şi bogaţi în vitamine şi pot fi o bună...

Beneficiile consumului de castraveţi pentru sănătate
Alimente care ne îmbunătăţesc starea de spirit
Sanatos si verde 21 Noiembrie 2023, 12:03

Alimente care ne îmbunătăţesc starea de spirit

Unele alimente conţin serotonină, denumită şi "hormonul fericirii", deoarece reglează starea de spirit, somnul şi apetitul....

Alimente care ne îmbunătăţesc starea de spirit
Cum ne influențează arhetipurile și inconștientul colectiv și cum să le folosim pentru a ne îmbunătăți viața
Sanatos si verde 21 Noiembrie 2023, 11:55

Cum ne influențează arhetipurile și inconștientul colectiv și cum să le folosim pentru a ne îmbunătăți viața

Arhetipurile sunt imagini, simboluri și modele comportamentale care există în inconștientul colectiv al omenirii. Acestea...

Cum ne influențează arhetipurile și inconștientul colectiv și cum să le folosim pentru a ne îmbunătăți viața
4 hormoni care ne ajută să slăbim
Sanatos si verde 21 Noiembrie 2023, 11:53

4 hormoni care ne ajută să slăbim

Hormonii pot juca un rol important în controlul greutății noastre și în atingerea obiectivelor noastre de a slăbi. Începutul...

4 hormoni care ne ajută să slăbim
5 greșeli în relația de cuplu și cum să le îndrepți
Sanatos si verde 16 Noiembrie 2023, 10:35

5 greșeli în relația de cuplu și cum să le îndrepți

În mod eronat credem că iubirea este suficientă pentru a avea o relație de cuplu fericită. Relațiile fericite însă nu se...

5 greșeli în relația de cuplu și cum să le îndrepți