Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cele mai sănătoase legume şi fructe, potrivit CDC

Agenţia federală din SUA ce desfăşoară şi sprijină activităţi de promovare, prevenire şi tratare, cu scopul de a îmbunătăţi sănătatea la nivel global – Centers for Disease Control sau CDC – a publicat recent un raport cu rezultatele unor teste, prin care se stabilesc cele mai sănătoase legume şi fructe.

07 Septembrie 2015, 07:09

S-au cautat acele alimente care furnizeaza, in medie, cel putin 10% sau mai mult din 17 nutrienti esentiali, la fiecare 100 de kcal. Din cele 47 de fructe si legume analizate, 41 au trecut satisfacator criteriile, iar schema de clasificare astfel propusa este oferita ca un instrument esential pentru educatia nutritionala si orientarea dietetica.

Cateva alimente au fost asociate cu reducerea unor boli cronice, legumele cu frunze verzi, legumele crucifere sau citricele, de pilda.

Prezenta a 17 nutrienti a fost determinata, printre care: potasiu, fibre, proteine, calciu, fier, tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, zinc si vitaminele A, B6, B12, C, D, E, K. Deoarece metodele de preparare pot modifica acest continut de nutrienti, alimentele au fost analizate in forma lor cruda, iar fructele si legumele nu au fost supuse unui proces termic. S-a calculat media valorilor zilnice bazate pe o dieta normala, de 2000 kcal/zi, pentru cei 17 nutrienti, provenita din 100 g.

Expertii au ajuns la concluzia ca nasturelul (Nasturtium officinale) este cea mai sanatoasa planta din cate exista, desi toate legumele au caracteristici unice si ofera beneficii pentru sanatate. Gram cu gram, aceasta legume crucifera contine mai mult de patru ori cantitatea de beta-caroten comparativ cu un mar.

Iar doar 100 de grame ofera mai mult de 75% din aportul recomandat de vitamina C. Beta-carotenul are capacitatea, printre altele, de a imbunatati sanatatea pielii, iar vitamina C s-a dovedit a fi de ajutor in procesul de accelerare a arderilor de grasimi.

In plus, nasturelul este cel mai bun supliment dupa un antrenament fizic, o salata cu acest ingredient ofera mai multe proteine benefice decat un albus de ou, dar si 30 mg de quercetina – un antioxidant care imbunatateste rezistenta la efort. Mai mult, nasturelul consumat inainte de practicarea unui sport poate promova recuperarea mai rapida, deoarece se reduce deteriorarea ADN-ului dupa exercitii intense.

Conform unui studiu separat, publicat in British Journal of Nutrition, s-a constatat ca planta are capacitatea de a sustine organismul in lupta cu bolile grave. O suplimentare in alimentatie cu 80 g de nasturel a fost suficienta pentru a stopa evolutia unor gene care hranesc tumorile asociate cu cancerul de san.

Cercetatorii atribuie cele mai multe beneficii impresionante ale acestei plante unei substante numita feniletil izotiocianat. Deoarece prepararea termica poate inactiva prezenta acestei substante, se recomanda ca nasturelul sa fie consumat ca atare, adaugat in salate, sucuri sau bauturi smoothie, sandwich-uri si ca o garnitura gustoasa si sanatoase pentru aproape orice mancare.

Citeste articolul complet pe ziarulunirea.ro

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Sanatos si verde 26 August 2024, 14:43

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății

În contextul actual, cu primele cazuri de COVID-19 deja înregistrate în luna august, este esențial să ne fortificăm...

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi
Sanatos si verde 21 August 2024, 18:17

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi

O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, face parte de mult timp din sfaturile nutriționale date pentru a reduce...

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi