Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cidrul de mere – licoarea tonică şi antioxidantă, cu beneficii pentru sănătate

Băutura cu origini aproape ancestrale, al cărei gust pişcător este adesea pomenit în poemele lui Francois Villon şi care a încântat simţurile cavalerilor Mesei Rotunde, este mai mult decât o licoare apreciată de secole.

25 Septembrie 2016, 08:54

Cidrul sau sucul de mere fermentat, cu gust dulce-acrişor, de care, potrivit legendei, însuşi Caesar s-a îndrăgostit este apreciat în primul rînd pentru calităţile sale revigorante şi curative.

Sucul uşor fermentat de mere, alcolizat în proporţie de 8 %, poate concura la savoare cu berea, însă este net superior acesteia la capitolul beneficii pentru sănătate.

Încă din antichitate, cidrul a fost considerat o băutură tonică, răcoritoare, dar şi remediu în anumite afecţiuni. Consumat cu moderaţie, cidrul aduce beneficii organismului, fiind o binecuvântare pentru sănătate.

Polifenolii, mai mulţi în cidru decît în merele crude, ajută la eliminarea substanţelor chimice care afectează celulele din organism. Flavonoidele din cidrul de mere reduc cu 30% riscul apariţiei bolilor coronariene, dar mai ales al bolilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, acesta conţine antioxidanţi valoroşi, are un număr redus de calorii şi e bogat în fibre, fiind indicat şi celor ce vor să slăbească.

Iată câteva dintre beneficiile cidrului:

- previne cancerul şi accidentele cardiace şi cerebrale

- energizează şi îmbunătăţeşte memoria

- reglează tensiunea arterială

- previne dezvoltarea astmului sau a altor boli pulmonare

- detoxifiază şi reglează digestia

- combate anemia

Dacă doriţi să aveţi în casă o băutură uşor alcoolică care să facă deliciul meselor de sărbătoare, dar şi un medicament care să vă ţină departe de multe afecţiuni, vă propunem să încercaţi următoarea reţetă de cidru de mere. Aceasta se obţine prin fermentarea mustului de mere, cu sau fără adaos de zahăr, apă şi alte substanţe. Se poate pregăti din mere de vară, mere de toamnă sau mere de iarnă, ultimele fiind cele mai bune, deoarece sînt mai bogate în zaharuri.

Pentru a obţine un cidru de bună calitate şi cu durată lungă de păstrare, merele trebuie să fie sănătoase şi foarte bine spălate. Se zdrobesc, se ţin în căzi 6-12 ore, pentru macerare la o temperatură de 4-16 grade Celsius, după care se presează cu teascul. La prima presare, din 100 kg fructe zdrobite se obţin 65-80 litri suc. Se adaugă 20-25% apă potabilă şi după 24 ore se presează din nou, rezultînd circa 40 l suc din 100 kg tescovină, ceea ce corespunde cu 25 l must curat. Fermentarea durează 4-8 săptămîni. Cînd cidrul devine limpede, se transferă în alt butoi.

Sursa foto: Pixabay

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Turmericul sau șofranul Indiei
Sanatos si verde 16 Aprilie 2024, 10:10

Turmericul sau șofranul Indiei

Turmericul (Curcuma longa sau C. domestica) este bogat în curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural....

Turmericul sau șofranul Indiei
Ananasul și virtuțile lui
Sanatos si verde 15 Aprilie 2024, 10:07

Ananasul și virtuțile lui

Ananasul (Ananas comosus) a fost adesea prezentat ca fiind un fruct miraculos care ajută la combaterea celulitei și este...

Ananasul și virtuțile lui