Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciulinul de lapte curăță ficatul și amână îmbătrânirea

Ciulinul este cunoscut ca plantă medicinală de mai bine de 2.000 de ani. Când medicul și botanistul grec antic Dioscoride i-a descris proprietățile, cu greu și-ar fi putut da seama câți compuși utili conține și cât de eficienți ar putea fi în tratamentul diferitelor boli, pe care chiar și produsele farmaceutice moderne le tratează cu greu.

Ciulinul de lapte curăță ficatul și amână îmbătrânirea

23 Iunie 2021, 11:24

Dar cel mai bine e că toate proprietățile benefice ale ciulinului de lapte au fost confirmate în numeroase studii științifice.

Hepatoprotector puternic

Ciulinul de lapte ajută la refacerea celulelor hepatice prin eliminarea din corp a toxinelor care trec prin ficat. Aici sunt filtrate, neutralizate și distruse. Suplimentele organice cu semințe din plantă sunt folosite pentru a îmbunătăți starea în următoarele boli: diverse hepatite; boală alcoolică a ficatului; boală hepatică grasă nealcoolică; ciroză; crab.

În afară de asta, silimarina (ingredientul activ din ciulinul de lapte) s-a dovedit a fi eficient în otrăvirea cu muscari, care provoacă insuficiență hepatică acută. Oamenii de știință presupun că silimarina reduce inflamația și deteriorarea ficatului datorită proprietăților sale antioxidante.

Încetinește îmbătrânirea creierului

Având în vedere puternicele proprietăți antiinflamatoare și antioxidante ale silimarinei, oamenii de știință cred că poate proteja creierul de stres și îmbătrânire. Acest lucru a fost deja dovedit în experimentele pe animale.

Suplimentele cu silimarină încetinesc scăderea capacității mentale cauzate de vârstă – la șobolani, de exemplu. De asemenea, reduc simptomele bolii Alzheimer la șoarecii de laborator. Studiile efectuate la pacienții cu Alzheimer au confirmat posibilitatea utilizării ciulinului de lapte în tratamentul acestei boli.

Normalizează nivelul zahărului din sânge la diabetici

Compușii din plante din ciulinul de lapte acționează similar cu unele medicamente antidiabetice, contribuind la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la scăderea nivelului de zahăr din sânge. În plus, proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale silimarinei pot reduce riscul apariției complicațiilor diabetice – cum ar fi bolile renale.

Cercetătorii americani au descoperit un efect pozitiv al silimarinei la diabetici. Un aport de patru luni de extract a îmbunătățit semnificativ nivelul de glucoză și insulină, comparativ cu pacienții care au luat placebo. Consumul regulat de silimarină asigură o reducere semnificativă a zahărului din sânge și a hemoglobinei glicata, un indicator important pentru controlul diabetului.

Întărește oasele

Studiile experimentale efectuate într-o eprubetă și la animale au arătat că silimarina stimulează mineralizarea osoasă și previne scăderea densității osoase. Se crede că ciulinul de lapte poate fi utilizat cu succes în prevenirea osteoporozei la femeile aflate în postmenopauză.

Scade colesterolul

Nivelurile crescute de colesterol contribuie la formarea plăcilor aterosclerotice pe pereții vaselor de sânge, care pot provoca blocarea vaselor de sânge și chiar tromboză. Se știe că și colesterolul este produs în ficat. Ciulinul de lapte, având un efect pozitiv asupra activității acestui organ, controlează producția de colesterol „rău”, menținând astfel sănătatea inimii, purifică sângele și protejează împotriva posibilului stres oxidativ.

Ajută la scăderea acneei

Probabil, unul dintre rolurile principale în formarea coșurilor îl joacă stresul oxidativ – deteriorarea celulelor pielii de către radicalii liberi. Având în vedere că ciulinul are proprietăți antioxidante, utilizarea sa poate atenua acneea.

Acest lucru a fost confirmat de practică. Un studiu a constatat că persoanele care au luat zilnic 210 mg de silimarină timp de 8 săptămâni au avut o reducere de 53% a coșurilor.

Ciulinul de lapte are un efect protector asupra pielii, reducând semnele vizibile ale îmbătrânirii. Prin urmare, utilizarea suplimentelor cu această plantă este o modalitate ușoară de a îmbunătăți starea pielii, de a scăpa de petele întunecate, de a reduce ridurile și de a preveni dezvoltarea cancerului de piele, scrie Rador.

Foto: pixabay

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde