Ascultă Radio Antena Satelor Live

Colesterol-free. 8 alimentele care combat colesterolul. Include-le în dietă!

Colesterol free! Un adevărat strigăt de luptă! Nivelul crescut al colesterolului din sânge, asociat cu numărul mare al trigliceridelor reprezintă o problemă pentru cei mai mulți dintre noi. Tocmai de aceea este indicat ca, indiferent de vârsta, să-ți verifici anual nivelul colesterolului și al trigliceridelor.

10 Noiembrie 2015, 12:06

La baza acestei probleme, care nu trebuie tratată cu indiferență, stă un stil de viață nesănătos, bazat pe un regim alimentar bogat în grăsimi și pe lipsa exercitiului fizic. Dacă nu se depistează această problemă din analizele periodice de sânge, care reprezintă singura modalitate de a descoperi acest dezechilibru al nivelului de lipide din sânge, de cele mai multe ori pacienții ajung la doctor prea târziu, atunci când nu mai este mare lucru de făcut.
Colesterolul, ca și trigliceridele sunt grăsimi găsite în mod natural în organism, care circulă în sânge și provin mai ales din asimilarea corpilor grași, a zaharurilor și a alcoolului.

Ficatul este organul responsabil cu producerea grăsimilor din sânge – trigliceridele şi colesterolul – ambele vitale pentru organism. Colesterolul este un factor extrem de important pentru sinteza altor produse vitale, cum ar fi adrenalina, cortizolul (hormonul stresului) şi hormonii sexuali. Trebuie subliniat faptul că, corpul uman are zilnic nevoie de acestea pentru a funcționa corespunzător. Mai mult decât atât, fără colesterol nu putem trăi și nu putem face copii.
Creşterea cantităţii de colesterol în sânge, peste valorile considerate normale, poartă denumirea de hipercolesterolemie.
O cantitate mare de colesterol în sânge duce la ateroscleroză, caracterizată prin depunerea de grăsimi şi colesterol în pereţii arterelor, ducând la îngustarea şi chiar înfundarea acestora. Consecinţa poate fi apariţia unui infarct de miocard sau a unui accident vascular cerebral.
Să trăiești o viață sănătoasă fără un nivel mare de trigliceride și colesterol chiar poate fi posibil. Este nevoie doar de puțină determinare și disciplină pentru a face acest lucru posibil. Iar la baza reușitei stă un regim alimetar, din care nu trebuie să lipsească aceste alimente, care au proprietatea de a scădea nivelul colesterolului din sânge:

1. Nucile, migdalele și alunele
Sunt bogate în acizi grași nesaturați, în fibre, minerale, vitamine și alte elemente precum antioxidanții. Potrivit unui studiu, persoanele care au consumat în medie 67 g de migdale, nuci sau alte fructe cu coajă tare, pe zi, au înregistrat o scădere cu până la 5,1% a nivelului total de colesterol. Trebuie să fiți atenți ca aceste alimente să nu fie acoperite cu sare sau cu zahăr.

2. Fisticul
Cercetările au asociat consumul de fistic cu un profil lipidic îmbunătățit, prin creșterea colesterolului HDL (colesterolul bun) și reducerea colesterolului LDL (colesterolul rău). Având în vedere că fisticul este bogat în fibre și antioxidanți, acesta protejează celulele corupului de stresul oxidativ, care încurajează îngroșarea pereților arterelor.
În plus, fisticul este bogat în potasiu și magneziu, asociate cu scăderea tensiunii arteriale.

3. Peștele și alte alimente ce conțin acizi grasi omega 3
Consumul de pește gras poate fi foarte sănătos pentru inima dumneavoastră, acesta conținând cantități importante de acizi grași omega 3 care pot reduce tensiunea arterială și pot preveni formarea cheagurilor de sânge, astfel contracarând efectele negative ale colesterolului în exces.
Este recomandat să consumați cel putin două porții de pește săptămânal. Cele mai mari cantități de omega 3 se găsesc în hering, macrou, sardine, ton, somon. Dacă nu vă place peștele puteți obține mici cantități de omega 3 și din semințe de in sau ulei de rapiță.

4. Fulgii de ovăz, tarâțele de ovăz și alte alimente bogate în fibre
Fulgii de ovăz conțin fibre care reduc absorbția colesterolului. Fibre mai puteți găsi și în boabe de fasole, mere, pere, prune, cereale.O cantitate de minim 5 grame de fibre poate reduce considerabil cantitatea de colesterol absorbită.

5. Uleiul de măsline
Uleiul de măsline conține foarte mulți antioxidanți care pot diminua nivelul de colesterol LDL și care pot crește nivelul de HDL. Încercați să folosiți zilnic două linguri de ulei de măsline. Uleiul de măsline este bogat în calorii așa că încercați să nu consumați prea mult.

6. Păstăile
Păstăile reprezintă o bună modalitate prin care puteți reduce nivelul colesterolului LDL și poate înlocui alimentele bogate în proteine, care au în același timp și un conținut ridicat de grăsimi saturate.

7. Bananele
Bogate în fibre solubile, bananele scad colesterolul prin îndepărtarea acestuia din sistemul digestiv și împiedicându-l să se mute în sânge și să înfunde arterele.

8. Semințele de chia
Semințele de chia sunt alternativa vegetariană pentru omega 3. Acestea sunt bogate în acizi grași, fibre, proteine și antioxidanți. Semințele de chia pot fi consumate ca atare sau pot fi adăugate la supe, smoothie-uri sau piureuri.

Oțetul: bun pentru sănătate sau nu?
Sanatos si verde 24 Februarie 2024, 11:44

Oțetul: bun pentru sănătate sau nu?

Oțetul este prezentat uneori ca un aliment sănătos, dar nu este ușor să faci diferența între mituri și beneficiile dovedite.

Oțetul: bun pentru sănătate sau nu?
Constipație: 8 alimente eficiente
Sanatos si verde 23 Februarie 2024, 12:02

Constipație: 8 alimente eficiente

Dificultatea de a avea o mișcare intestinală este o experiență inconfortabilă, jenantă și uneori dureroasă pentru mulți...

Constipație: 8 alimente eficiente
3 sfaturi pentru a evita hipoglicemia după o masă
Sanatos si verde 20 Februarie 2024, 12:15

3 sfaturi pentru a evita hipoglicemia după o masă

Hipoglicemia după o masă este cunoscută sub numele de hipoglicemie reactivă. Această hipoglicemie, cu simptomele sale bine...

3 sfaturi pentru a evita hipoglicemia după o masă
Scăderea colesterolului fără medicamente
Sanatos si verde 12 Februarie 2024, 14:24

Scăderea colesterolului fără medicamente

Alimentele bogate în colesterol, acizi grași saturați și nesaturați, omega 3 etc. Regimul anti-colesterol poate părea foarte...

Scăderea colesterolului fără medicamente
Tomate sau medicamente, împotriva colesterolului?
Sanatos si verde 11 Februarie 2024, 14:28

Tomate sau medicamente, împotriva colesterolului?

Ce s-ar întâmpla dacă licopenul, precum cel găsit în roșii, ar fi la fel de eficient ca și medicamentele în scăderea...

Tomate sau medicamente, împotriva colesterolului?
Efectul usturoiului asupra colesterolului - tot ce trebuie să știi
Sanatos si verde 10 Februarie 2024, 10:38

Efectul usturoiului asupra colesterolului - tot ce trebuie să știi

Numeroase studii au lăudat virtuțile usturoiului în tratamentul hipercolesterolemiei. Cu toate acestea, o analiză tinde să...

Efectul usturoiului asupra colesterolului - tot ce trebuie să știi
Vin roșu pentru scăderea colesterolului
Sanatos si verde 09 Februarie 2024, 10:32

Vin roșu pentru scăderea colesterolului

Vești bune pentru iubitorii de vin. Vinul roșu ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, în ceea ce se numește prevenția...

Vin roșu pentru scăderea colesterolului
Ciocolata neagră: un prieten care îți face bine
Sanatos si verde 08 Februarie 2024, 10:44

Ciocolata neagră: un prieten care îți face bine

Cercetătorii elvețieni au publicat rezultatele unui studiu care arată beneficiile ciocolatei asupra arterelor. Dar nu orice...

Ciocolata neagră: un prieten care îți face bine