Ascultă Radio Antena Satelor Live

Condimentează, condimentează, este bine pentru sănătatea ta!

Condimentele, cum ar fi turmericul, curry, nu fac cu adevărat parte din bucătăria clasică, tradițională franceză. Dar călătoriile și globalizarea au fost acolo, ceea ce ne-a făcut să redescoperim condimentele. Pentru binele sănătății noastre.

Condimentează, condimentează, este bine pentru sănătatea ta!

31 Ianuarie 2023, 13:20

Condimentele, o chestiune de bani
Din timpuri imemoriale, bărbații au căutat mirodenii care, în cea mai mare parte, proveneau din India sau Indonezia. Au fost întotdeauna obiectul unui comerț profitabil. Cu câteva secole înaintea erei noastre, convoaiele de sute de animale de vînzare aduceau deja înapoi aceste produse alimentare prețioase.
În India, în căutare de mirodenii, a plănuit să meargă Cristofor Columb și pentru că a luat drumul greșit a descoperit America, în Mexic.
Condimentele erau folosite în medicină și cosmetologie precum și în gătit, pentru a spori gustul, dar și pentru a conserva alimentele. Dar, având în vedere prețul lor mare, erau folosite și ca monedă de schimb: oamenii plăteau și cu mirodenii, de unde și expresia plătesc cash.

Condimentele și gătitul
De secole, mirodeniile au domnit în bucătărie cu mai mult sau mai puțină intensitate. Din secolul al XVII-lea, bucătarii s-au orientat mai ușor către ierburi (pătrunjel, cervil, tarhon etc.). În secolul al XIX-lea, consumul de condimente a scăzut foarte mult: au sosit și alte metode de conservare, iar bucătăria vremii a fost serios purificată. În secolul XX, Auguste Escoffier, codificând bucătăria franceză în „Ghidul său culinar” (1904), nu a făcut decât să amplifice această curățare, apoi a consolidat-o de Nouvelle Cuisine, care trebuia să fie ușoară și să păstreze aromele produsului. Condimentele sunt folosite numai în așa-numitele preparate exotice.
Dar globalizarea, amestecul de populații și gusturile lor, ne aduce acum o bucătărie în care condimentele au redevenit la modă.

Condimente medicinale
Condimentele au fost întotdeauna folosite, mai ales, pentru funcțiile lor terapeutice. Consecința a fost utilizarea lor culinară.
Erau folosite singure sau într-un amestec preparat de medici sau mai târziu, în Evul Mediu, de către apoticarii, acei băcănii care au fost precursorii farmaciștilor.
Astfel, timp de secole, ciuma a fost combătută prin amestecuri de mirodenii. Ardeiul, turmericul erau folosite pentru virtuțile lor „stomahice” (digestive), nucșoara pentru puterile analgezice, tonice, antiseptice, antiparazitare, cuișoarele pentru funcția sa anestezică și antiseptică etc.
Apoi, în medicina occidentală, condimentele au fost treptat detronate de medicamentele chimice. Utilizările lor terapeutice au căzut în domeniul medicinei pe bază de plante sau au fost retrogradate în „lucrurile bunicii”. Dar ingredientele active ale anumitor condimente, precum cuișoarele de exemplu, au fost integrate în medicamente.
Condimentele rămân foarte prezente în medicina chineză și în Āyurveda, medicina Asiei de Sud. În timp ce acum, în Occident, există un interes serios și științific pentru puterile unora dintre ei.

Condimente antioxidante
Anumite condimente sunt bogate în antioxidanți care inhibă sau încetinesc procesul de oxidare dăunător arterelor. Cercetătorii au demonstrat recent acest lucru prin hrănirea voluntarilor supraponderali, dar sănătoși cu o masă bine condimentată (curry de pui, pâine cu rozmarin, biscuiți cu scorțișoară).
Analizele de sânge efectuate în mod regulat după această masă au arătat că activitatea oxidativă din sânge a crescut și că nivelul de trigliceride (grăsimi) a scăzut. Ei au ajuns la concluzia că aceste condimente au fost benefice în prevenirea bolilor de inimă.

Scorțișoară și zahăr din sânge
Unul dintre condimentele studiate este scorțișoara. Mai multe studii par să demonstreze efectele sale fericite asupra zahărului din sânge: crește mult mai puțin atunci când mănânci un fel de mâncare care este bogat în el.
Cu toate acestea, sunt necesare alte studii, mai ales la om, pentru a verifica această proprietate a scorțișoarei.
Uleiul esențial de scorțișoară are și putere bactericidă, inhibând creșterea listeriei și a altor microbi înrudiți.
Pune un baton de scortisoara in marinatele tale, presara putin intr-un dressing de salata, in branza de vaci, in iaurt; preparați creme cu scorțișoară, amestecați-le pentru a face înghețată sau serviți-le cu fructe, o plăcintă de ciocolată; concoct gris sau orez fiert in lapte cu scortisoara. Nu lipsesc rețetele care folosesc acest condiment!

Turmeric și cancer
S-a constatat că în India, unde turmericul și curry (un amestec de condimente inclusiv curcuma) sunt foarte prezente în alimentație, cancerele erau mai puțin frecvente decât în ​​Occident. Era logic să credem că există o legătură între aceste condimente și prevenirea acestei boli urâte.
S-au înmulțit studiile care arată că turmericul, mai ales atunci când este combinat cu piperina (molecula înțepătoare din piper) are o super putere de a preveni formarea și proliferarea celulelor canceroase. Inclusiv cele ale cancerului de sân.
Turmericul există sub formă de pudră și condimentează atât mâncăruri sărate, cât și dulci: legume sotate, orez pilaf, sosuri, clafoutis și salată de fructe.

Deci, bucla se completează. Ceea ce știam complet empiric în urmă cu secole despre puterea condimentelor este verificat treptat de studii științifice efectuate în secolul XXI. Ceea ce nu poate decât să ne încurajeze să ne condimentem bucătăria!

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Turmericul sau șofranul Indiei
Sanatos si verde 16 Aprilie 2024, 10:10

Turmericul sau șofranul Indiei

Turmericul (Curcuma longa sau C. domestica) este bogat în curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural....

Turmericul sau șofranul Indiei
Ananasul și virtuțile lui
Sanatos si verde 15 Aprilie 2024, 10:07

Ananasul și virtuțile lui

Ananasul (Ananas comosus) a fost adesea prezentat ca fiind un fruct miraculos care ajută la combaterea celulitei și este...

Ananasul și virtuțile lui