Ascultă Radio Antena Satelor Live

Condimentează, condimentează, este bine pentru sănătatea ta!

Condimentele, cum ar fi turmericul, curry, nu fac cu adevărat parte din bucătăria clasică, tradițională franceză. Dar călătoriile și globalizarea au fost acolo, ceea ce ne-a făcut să redescoperim condimentele. Pentru binele sănătății noastre.

Condimentează, condimentează, este bine pentru sănătatea ta!

31 Ianuarie 2023, 13:20

Condimentele, o chestiune de bani
Din timpuri imemoriale, bărbații au căutat mirodenii care, în cea mai mare parte, proveneau din India sau Indonezia. Au fost întotdeauna obiectul unui comerț profitabil. Cu câteva secole înaintea erei noastre, convoaiele de sute de animale de vînzare aduceau deja înapoi aceste produse alimentare prețioase.
În India, în căutare de mirodenii, a plănuit să meargă Cristofor Columb și pentru că a luat drumul greșit a descoperit America, în Mexic.
Condimentele erau folosite în medicină și cosmetologie precum și în gătit, pentru a spori gustul, dar și pentru a conserva alimentele. Dar, având în vedere prețul lor mare, erau folosite și ca monedă de schimb: oamenii plăteau și cu mirodenii, de unde și expresia plătesc cash.

Condimentele și gătitul
De secole, mirodeniile au domnit în bucătărie cu mai mult sau mai puțină intensitate. Din secolul al XVII-lea, bucătarii s-au orientat mai ușor către ierburi (pătrunjel, cervil, tarhon etc.). În secolul al XIX-lea, consumul de condimente a scăzut foarte mult: au sosit și alte metode de conservare, iar bucătăria vremii a fost serios purificată. În secolul XX, Auguste Escoffier, codificând bucătăria franceză în „Ghidul său culinar” (1904), nu a făcut decât să amplifice această curățare, apoi a consolidat-o de Nouvelle Cuisine, care trebuia să fie ușoară și să păstreze aromele produsului. Condimentele sunt folosite numai în așa-numitele preparate exotice.
Dar globalizarea, amestecul de populații și gusturile lor, ne aduce acum o bucătărie în care condimentele au redevenit la modă.

Condimente medicinale
Condimentele au fost întotdeauna folosite, mai ales, pentru funcțiile lor terapeutice. Consecința a fost utilizarea lor culinară.
Erau folosite singure sau într-un amestec preparat de medici sau mai târziu, în Evul Mediu, de către apoticarii, acei băcănii care au fost precursorii farmaciștilor.
Astfel, timp de secole, ciuma a fost combătută prin amestecuri de mirodenii. Ardeiul, turmericul erau folosite pentru virtuțile lor „stomahice” (digestive), nucșoara pentru puterile analgezice, tonice, antiseptice, antiparazitare, cuișoarele pentru funcția sa anestezică și antiseptică etc.
Apoi, în medicina occidentală, condimentele au fost treptat detronate de medicamentele chimice. Utilizările lor terapeutice au căzut în domeniul medicinei pe bază de plante sau au fost retrogradate în „lucrurile bunicii”. Dar ingredientele active ale anumitor condimente, precum cuișoarele de exemplu, au fost integrate în medicamente.
Condimentele rămân foarte prezente în medicina chineză și în Āyurveda, medicina Asiei de Sud. În timp ce acum, în Occident, există un interes serios și științific pentru puterile unora dintre ei.

Condimente antioxidante
Anumite condimente sunt bogate în antioxidanți care inhibă sau încetinesc procesul de oxidare dăunător arterelor. Cercetătorii au demonstrat recent acest lucru prin hrănirea voluntarilor supraponderali, dar sănătoși cu o masă bine condimentată (curry de pui, pâine cu rozmarin, biscuiți cu scorțișoară).
Analizele de sânge efectuate în mod regulat după această masă au arătat că activitatea oxidativă din sânge a crescut și că nivelul de trigliceride (grăsimi) a scăzut. Ei au ajuns la concluzia că aceste condimente au fost benefice în prevenirea bolilor de inimă.

Scorțișoară și zahăr din sânge
Unul dintre condimentele studiate este scorțișoara. Mai multe studii par să demonstreze efectele sale fericite asupra zahărului din sânge: crește mult mai puțin atunci când mănânci un fel de mâncare care este bogat în el.
Cu toate acestea, sunt necesare alte studii, mai ales la om, pentru a verifica această proprietate a scorțișoarei.
Uleiul esențial de scorțișoară are și putere bactericidă, inhibând creșterea listeriei și a altor microbi înrudiți.
Pune un baton de scortisoara in marinatele tale, presara putin intr-un dressing de salata, in branza de vaci, in iaurt; preparați creme cu scorțișoară, amestecați-le pentru a face înghețată sau serviți-le cu fructe, o plăcintă de ciocolată; concoct gris sau orez fiert in lapte cu scortisoara. Nu lipsesc rețetele care folosesc acest condiment!

Turmeric și cancer
S-a constatat că în India, unde turmericul și curry (un amestec de condimente inclusiv curcuma) sunt foarte prezente în alimentație, cancerele erau mai puțin frecvente decât în ​​Occident. Era logic să credem că există o legătură între aceste condimente și prevenirea acestei boli urâte.
S-au înmulțit studiile care arată că turmericul, mai ales atunci când este combinat cu piperina (molecula înțepătoare din piper) are o super putere de a preveni formarea și proliferarea celulelor canceroase. Inclusiv cele ale cancerului de sân.
Turmericul există sub formă de pudră și condimentează atât mâncăruri sărate, cât și dulci: legume sotate, orez pilaf, sosuri, clafoutis și salată de fructe.

Deci, bucla se completează. Ceea ce știam complet empiric în urmă cu secole despre puterea condimentelor este verificat treptat de studii științifice efectuate în secolul XXI. Ceea ce nu poate decât să ne încurajeze să ne condimentem bucătăria!

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Sanatos si verde 26 August 2024, 14:43

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății

În contextul actual, cu primele cazuri de COVID-19 deja înregistrate în luna august, este esențial să ne fortificăm...

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi
Sanatos si verde 21 August 2024, 18:17

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi

O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, face parte de mult timp din sfaturile nutriționale date pentru a reduce...

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi