Ascultă Radio Antena Satelor Live

Condimentează, condimentează, este bine pentru sănătatea ta!

Condimentele, cum ar fi turmericul, curry, nu fac cu adevărat parte din bucătăria clasică, tradițională franceză. Dar călătoriile și globalizarea au fost acolo, ceea ce ne-a făcut să redescoperim condimentele. Pentru binele sănătății noastre.

Condimentează, condimentează, este bine pentru sănătatea ta!

31 Ianuarie 2023, 13:20

Condimentele, o chestiune de bani
Din timpuri imemoriale, bărbații au căutat mirodenii care, în cea mai mare parte, proveneau din India sau Indonezia. Au fost întotdeauna obiectul unui comerț profitabil. Cu câteva secole înaintea erei noastre, convoaiele de sute de animale de vînzare aduceau deja înapoi aceste produse alimentare prețioase.
În India, în căutare de mirodenii, a plănuit să meargă Cristofor Columb și pentru că a luat drumul greșit a descoperit America, în Mexic.
Condimentele erau folosite în medicină și cosmetologie precum și în gătit, pentru a spori gustul, dar și pentru a conserva alimentele. Dar, având în vedere prețul lor mare, erau folosite și ca monedă de schimb: oamenii plăteau și cu mirodenii, de unde și expresia plătesc cash.

Condimentele și gătitul
De secole, mirodeniile au domnit în bucătărie cu mai mult sau mai puțină intensitate. Din secolul al XVII-lea, bucătarii s-au orientat mai ușor către ierburi (pătrunjel, cervil, tarhon etc.). În secolul al XIX-lea, consumul de condimente a scăzut foarte mult: au sosit și alte metode de conservare, iar bucătăria vremii a fost serios purificată. În secolul XX, Auguste Escoffier, codificând bucătăria franceză în „Ghidul său culinar” (1904), nu a făcut decât să amplifice această curățare, apoi a consolidat-o de Nouvelle Cuisine, care trebuia să fie ușoară și să păstreze aromele produsului. Condimentele sunt folosite numai în așa-numitele preparate exotice.
Dar globalizarea, amestecul de populații și gusturile lor, ne aduce acum o bucătărie în care condimentele au redevenit la modă.

Condimente medicinale
Condimentele au fost întotdeauna folosite, mai ales, pentru funcțiile lor terapeutice. Consecința a fost utilizarea lor culinară.
Erau folosite singure sau într-un amestec preparat de medici sau mai târziu, în Evul Mediu, de către apoticarii, acei băcănii care au fost precursorii farmaciștilor.
Astfel, timp de secole, ciuma a fost combătută prin amestecuri de mirodenii. Ardeiul, turmericul erau folosite pentru virtuțile lor „stomahice” (digestive), nucșoara pentru puterile analgezice, tonice, antiseptice, antiparazitare, cuișoarele pentru funcția sa anestezică și antiseptică etc.
Apoi, în medicina occidentală, condimentele au fost treptat detronate de medicamentele chimice. Utilizările lor terapeutice au căzut în domeniul medicinei pe bază de plante sau au fost retrogradate în „lucrurile bunicii”. Dar ingredientele active ale anumitor condimente, precum cuișoarele de exemplu, au fost integrate în medicamente.
Condimentele rămân foarte prezente în medicina chineză și în Āyurveda, medicina Asiei de Sud. În timp ce acum, în Occident, există un interes serios și științific pentru puterile unora dintre ei.

Condimente antioxidante
Anumite condimente sunt bogate în antioxidanți care inhibă sau încetinesc procesul de oxidare dăunător arterelor. Cercetătorii au demonstrat recent acest lucru prin hrănirea voluntarilor supraponderali, dar sănătoși cu o masă bine condimentată (curry de pui, pâine cu rozmarin, biscuiți cu scorțișoară).
Analizele de sânge efectuate în mod regulat după această masă au arătat că activitatea oxidativă din sânge a crescut și că nivelul de trigliceride (grăsimi) a scăzut. Ei au ajuns la concluzia că aceste condimente au fost benefice în prevenirea bolilor de inimă.

Scorțișoară și zahăr din sânge
Unul dintre condimentele studiate este scorțișoara. Mai multe studii par să demonstreze efectele sale fericite asupra zahărului din sânge: crește mult mai puțin atunci când mănânci un fel de mâncare care este bogat în el.
Cu toate acestea, sunt necesare alte studii, mai ales la om, pentru a verifica această proprietate a scorțișoarei.
Uleiul esențial de scorțișoară are și putere bactericidă, inhibând creșterea listeriei și a altor microbi înrudiți.
Pune un baton de scortisoara in marinatele tale, presara putin intr-un dressing de salata, in branza de vaci, in iaurt; preparați creme cu scorțișoară, amestecați-le pentru a face înghețată sau serviți-le cu fructe, o plăcintă de ciocolată; concoct gris sau orez fiert in lapte cu scortisoara. Nu lipsesc rețetele care folosesc acest condiment!

Turmeric și cancer
S-a constatat că în India, unde turmericul și curry (un amestec de condimente inclusiv curcuma) sunt foarte prezente în alimentație, cancerele erau mai puțin frecvente decât în ​​Occident. Era logic să credem că există o legătură între aceste condimente și prevenirea acestei boli urâte.
S-au înmulțit studiile care arată că turmericul, mai ales atunci când este combinat cu piperina (molecula înțepătoare din piper) are o super putere de a preveni formarea și proliferarea celulelor canceroase. Inclusiv cele ale cancerului de sân.
Turmericul există sub formă de pudră și condimentează atât mâncăruri sărate, cât și dulci: legume sotate, orez pilaf, sosuri, clafoutis și salată de fructe.

Deci, bucla se completează. Ceea ce știam complet empiric în urmă cu secole despre puterea condimentelor este verificat treptat de studii științifice efectuate în secolul XXI. Ceea ce nu poate decât să ne încurajeze să ne condimentem bucătăria!

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac