Ascultă Radio Antena Satelor Live

Condimentele care pot crește longevitatea și reduce riscul de boli

Pe lângă faptul că adaugă aromă mâncărurilor, condimentele și ierburile aromatice pot oferi numeroase beneficii protectoare care te pot ajuta să trăiești mai mult.

Condimentele care pot crește longevitatea și reduce riscul de boli

16 Noiembrie 2021, 11:48

Termenul „longevitate” se referă la numărul de ani în care trăiești și are o limită. Se crede că procesele normale (și inevitabile) de stres oxidativ și inflamația contribuie la scăderea treptată a sănătății pe măsură ce îmbătrânim.

Asta nu înseamnă că suntem neputincioși când vine vorba de sănătatea noastră. De fapt, alimentele pe care le consumăm în fiecare zi joacă un rol major în îmbătrânirea sănătoasă și longevitatea – iar câteva condimente pot fi deosebit de utile.

Așa cum există super-alimente, există și super condimente, inclusiv scorțișoară, cuișoare, cimbru, piper și, bineînțeles, curcuma, din care este derivată curcumina.

Toate condimentele au un anumit grad de putere antioxidantă, protejându-ne împotriva stresului oxidativ, fenomen care crește odată cu vârsta.

Coriandrul, salvia și cimbrul se află în fruntea listei ierburilor cele mai bogate în antioxidanți, în special cu acizi fenolici, acid rosmarinic și acid carnosic. (PM)

Utilizarea anumitor condimente poate reduce riscul de cancer, diabet şi alte boli periculoase şi, astfel, poate prelungi viaţa, relatează ziarul "Express".

Autoarea articolului, dr.Jessica Nibbs, a enumerat trei condimente naturale care au proprietăţi benefice şi protejează organismul de boli grave. Primul pe listă este curcumina, care poate ajuta la reducerea riscului de cancer şi boli legate de vârstă.

"Curcumina poate prelungi viaţa prin inhibarea peroxidării lipidelor şi, de asemenea, prin creşterea activităţii antioxidante", se arată în articol.

Într-un studiu, pacienţii care au consumat patru grame din această plantă pe lună au observat o reducere cu 40% a afectării colonului, care poate duce la dezvoltarea cancerului.

Următorul pe listă este scorţişoara, care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge în diabetul de tip 2 şi la reducerea proceselor inflamatorii din organism.

"Un studiu a arătat că extractul de scorţişoară poate diminua proliferarea celulelor canceroase şi poate provoca moartea acestora", susţine dr.Nibbs.

Uleiul esenţial de scorţişoară este unul dintre cele mai eficiente împotriva tumorilor.

Un alt condiment util este salvia. Ajută la îmbunătăţirea funcţiei creierului şi memoriei, deosebit de importantă în prevenirea demenţei şi bolii Alzheimer. Salvia este, de asemenea, utilă în prevenirea bolilor de inimă, scrie Rador.

Foto: pixabay

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Sanatos si verde 26 August 2024, 14:43

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății

În contextul actual, cu primele cazuri de COVID-19 deja înregistrate în luna august, este esențial să ne fortificăm...

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi
Sanatos si verde 21 August 2024, 18:17

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi

O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, face parte de mult timp din sfaturile nutriționale date pentru a reduce...

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi