Ascultă Radio Antena Satelor Live

Condimentele care pot crește longevitatea și reduce riscul de boli

Pe lângă faptul că adaugă aromă mâncărurilor, condimentele și ierburile aromatice pot oferi numeroase beneficii protectoare care te pot ajuta să trăiești mai mult.

Condimentele care pot crește longevitatea și reduce riscul de boli

16 Noiembrie 2021, 11:48

Termenul „longevitate” se referă la numărul de ani în care trăiești și are o limită. Se crede că procesele normale (și inevitabile) de stres oxidativ și inflamația contribuie la scăderea treptată a sănătății pe măsură ce îmbătrânim.

Asta nu înseamnă că suntem neputincioși când vine vorba de sănătatea noastră. De fapt, alimentele pe care le consumăm în fiecare zi joacă un rol major în îmbătrânirea sănătoasă și longevitatea – iar câteva condimente pot fi deosebit de utile.

Așa cum există super-alimente, există și super condimente, inclusiv scorțișoară, cuișoare, cimbru, piper și, bineînțeles, curcuma, din care este derivată curcumina.

Toate condimentele au un anumit grad de putere antioxidantă, protejându-ne împotriva stresului oxidativ, fenomen care crește odată cu vârsta.

Coriandrul, salvia și cimbrul se află în fruntea listei ierburilor cele mai bogate în antioxidanți, în special cu acizi fenolici, acid rosmarinic și acid carnosic. (PM)

Utilizarea anumitor condimente poate reduce riscul de cancer, diabet şi alte boli periculoase şi, astfel, poate prelungi viaţa, relatează ziarul "Express".

Autoarea articolului, dr.Jessica Nibbs, a enumerat trei condimente naturale care au proprietăţi benefice şi protejează organismul de boli grave. Primul pe listă este curcumina, care poate ajuta la reducerea riscului de cancer şi boli legate de vârstă.

"Curcumina poate prelungi viaţa prin inhibarea peroxidării lipidelor şi, de asemenea, prin creşterea activităţii antioxidante", se arată în articol.

Într-un studiu, pacienţii care au consumat patru grame din această plantă pe lună au observat o reducere cu 40% a afectării colonului, care poate duce la dezvoltarea cancerului.

Următorul pe listă este scorţişoara, care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge în diabetul de tip 2 şi la reducerea proceselor inflamatorii din organism.

"Un studiu a arătat că extractul de scorţişoară poate diminua proliferarea celulelor canceroase şi poate provoca moartea acestora", susţine dr.Nibbs.

Uleiul esenţial de scorţişoară este unul dintre cele mai eficiente împotriva tumorilor.

Un alt condiment util este salvia. Ajută la îmbunătăţirea funcţiei creierului şi memoriei, deosebit de importantă în prevenirea demenţei şi bolii Alzheimer. Salvia este, de asemenea, utilă în prevenirea bolilor de inimă, scrie Rador.

Foto: pixabay

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde