Ascultă Radio Antena Satelor Live

Condimentul cu mireasmă de sănătate, care tratează zeci de boli

Din păcate, destul de puţin folosit în bucătăria românească, condimentul minune cu o aromă specială şi cu gust dulce-picant are o reputaţie de necontestat în întreaga lume, atât în gastronomie, dar mai ales în medicina tradiţională. Este vorba despre cuişoare, condimentul rezultat din mugurii uscaţi ai florii arborelui de cuişoară, ce îşi are originea în Insulele Moluce din Indonezia. Folosit la aromatizarea deserturilor, a ceaiului sau a vinului fiert, acest condiment îmbie cu aroma sa irezistibilă.

18 Octombrie 2016, 08:36

Însă, dincolo de aroma care dă savoare preparatelor, cuişoarele reprezintă la bază un medicament descoperit de chinezi cu câteva secole înainte de Hristos, fiind considerate de vracii de atunci un adevărat panaceu.

În secolul al VlII-lea condimentul a fost introdus în Europa de către arabi, care, fiind convinşi de valoarea medicinală incontestabilă a cuişoarelor, îl vindeau europenilor la preţuri foarte mari.

Faima lor de condimente tămăduitoare se păstrează şi astăzi deşi, din păcate, nu toata lumea cunoaşte adevărata lor valoare de medicamente naturale lăsate de către Dumnezeu ca un scut de protecţie împotriva multor boli.

Trebuie cunoscut faptul că aceste mirodenii conţin cel mai mare număr de antioxidanţi dintre suratele sale, devansând piperul, chimenul şi chiar ghimbirul la capitolul proprietăţi antioxidante.

În plus, acest condiment contine în proporţie de 90 % o substanţă activă foarte rară şi valoroasă – eugenolul, care îi conferă puternice proprietăţi terapeutice antivirale, antiseptice, antibacteriene, tonice, carminative şi antiulceroase.

Dacă amintim şi conţinutul bogat în tanini şi flavonoide, acizi graşi esenţiali omega 3, fibre, vitaminele K şi C, calciu, magneziu şi mangan, trebuie să admitem că vorbim despre unul dintre cele mai valoroase condimente pentru sănătate.

Datorită acestui complex de substanţe tonice, cuişoarele capătă proprietăţi antiinflamatoare, anestezice şi anticancerigene ce ajută, printre altele la fortificarea pereţilor venelor.

Iată cum proprietăţile active ale acestui condiment-medicament se răsfrâng pozitv asupra sănătăţii:

- relaxează musculatura netedă a tractului gastro-intestinal, ameliorând astfel stările de vomă, diareea, balonările sau durerile de stomac

- ajută în caz de infecţii ale nasului, urechii, gâtului şi infecţii genito-urinare

- au efect anestezic puternic, reuşind să combată în câteva minute durerile acute de dinţi sau durerile reumatismale

- combat efectul nefast al grăsimilor din farfurie

- previn apariţia trombozelor, contribuind la scăderea vitezei de coagulare a sângelui

- ameliorează stările de depresie, iritabilitate şi anxietate

- tratează infecţiile respiratorii (răceala, gripă, sinuzită), fiind un foarte bun expectorant

- reduc concentraţia de glucide din sânge la diabetici

- încetinesc procesul de îmbătrânire şi previn cancerul

- reduc inflamaţiile cu 15-30%

- combat infecţiile cu E.coli, enterococi, stafilococi, pneumococi, precum şi cu Helicobacter pylori

- îmbunătăţesc digestia

- împrospătează respiraţia şi elimină halena

- combat hipertensiunea arterială

- alungă insomnia

- luptă împotriva greţurilor şi a stărilor de vomă

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 12:49

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor

Într-o lume plină de opțiuni de gustări și fructe, una dintre ele se distinge ca o adevărată bijuterie a nutriției - rodia.

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 11:58

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății

Ceaiul este mult mai mult decât o simplă băutură reconfortantă, este un elixir al sănătății care ne surprinde cu beneficii...

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 10 Mai 2024, 14:02

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă

Cancerul gastric, o afecțiune gravă care afectează stomacul, este asociat adesea cu factori de mediu și stiluri de viață...

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă
6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede
Sanatos si verde 03 Mai 2024, 11:39

6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede

Pierderea grăsimii abdominale este departe de a fi ușoară. Procesul necesită o revizuire a obiceiurilor alimentare și a...

6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede
Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?
Sanatos si verde 03 Mai 2024, 07:54

Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?

Sunteți un fan al jocurilor video de sport? Jurați pe tenisul virtual, iar golful pe o consolă nu are niciun secret pentru...

Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?
Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Sanatos si verde 02 Mai 2024, 20:03

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?

Respirația dificilă din cauza unui atac de astm poate necesita spitalizare de urgență. O criză de astm fără Ventolin este o...

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Alimentața în postul Paștelui
Sanatos si verde 25 Aprilie 2024, 12:40

Alimentața în postul Paștelui

Persoanele care țin postul Paștelui fac acest lucru din motive spirituale, însă ar trebui avută în vedere și starea de...

Alimentața în postul Paștelui
Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale