Ascultă Radio Antena Satelor Live

"Condimentul naţiunilor“ - darul naturii care protezează de cancer şi de demenţă

Apreciat pentru gustul dulce-acrişor pe care îl oferă mâncărurilor, în special cărnii, muştarul este unul dintre condimentele folosite în întreaga lume, motiv pentru care şi-a şi câştigat titlul de “condimentul naţiunilor “.

14 Septembrie 2018, 13:56

Originar din Egiptul Antic, muştarul era folosit în antichitate ca antidot împotriva muşcăturilor de şarpe, a febrei musculare şi chiar a ciumei.

Pe lângă proprietăţile sale curative apreciate din cele mai vechi timpuri, se consideră că romanii foloseau muştarul şi pentru a prepara mustul, de aici venind şi denumirea de muştar.

Specialiştii au scos la iveală faptul că acest condiment, fie că este consumat sub formă de seminţe, fie ca pastă, este un bun aliat împotriva astmului, bronşitei, durerilor reumatice, pneumoniilor, nevralgiilor, dispepsiilor, anorexiei, reumatismului şi gripelor.

Boabele de muştar au în componenţă: mucilagii, substanţe minerale (potasiu, magneziu, proteine şi calciu), proteine, uleiuri, un glucozid (sinigrină) şi un ferment (mirozină), care fac din acest condiment un medicament veritabil.

Seminţele de muştar conţin fitonutrienţi ce împiedică dezvoltarea celulelor canceroase şi previn apariţia cancerului gastrointestinal.

Şi inima se află printre “beneficiari”. S-a dovedit că muştarul reduce riscul apariţiei unui eveniment cardiovascular. În unele studii, se arată că substanţele din muştarul galben pot preveni chiar şi maladia Alzheimer.

În plus, cercetările au scos la iveală faptul că muştarul, graţie unei substanţe pe care o conţine, contribuie la starea de bine, aducând chiar şi un strop de fericire. “Triptofanul, un aminoacid esenţial, considerat aminoacidul fericirii (precursor al serotoninei, responsabilă de starea de bine a organismului) se găseşte în cantităţi importante în seminţele de muştar”, afirmă specialiştii în domeniu.

Iată cum contribuie muştarul la menţinerea sănătăţii:

- ajută digestia prin stimularea sucurilor gastrice, a secreţiilor biliare şi prin stimularea tranzitului intestinal
- luptă cu durerile de cap
- ameliorează simptomele menopauzei
- stimulează buna funcţionare a circulaţiei sângelui şi creşte tensiunea arterială
- scade colesterolul
- este de mare ajutor în cazul carenţelelor de vitamine şi minerale
- este un aliat de nadejde în curele de slăbire, având doar trei calorii per linguriţă.

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 11:54

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității

Merele, considerate adesea un aliment de bază datorită disponibilității și versatilității lor, sunt mai mult decât o gustare...

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 09:28

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă

Începând de astăzi, timp de două săptămâni, emisiunea „Viața la Țară” lansează campania intitulată „Sănătatea din bucate”....

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare