Ascultă Radio Antena Satelor Live

Constipație: 8 alimente eficiente

Dificultatea de a avea o mișcare intestinală este o experiență inconfortabilă, jenantă și uneori dureroasă pentru mulți francezi. În timp ce schimbările alimentare pot ajuta la ameliorarea acesteia, un medic de la Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie împărtășește 8 alimente anti-constipație deosebit de eficiente.

Constipație: 8 alimente eficiente
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 23 Februarie 2024, 12:02

Balonare, crampe, dureri de stomac, greutate, burtă umflată, gaze intestinale... Toate acestea sunt senzații familiare pentru persoanele predispuse la constipație. Se estimează că un francez din cinci suferă de constipație, definită ca o frecvență redusă a scaunelor (mai puțin de 3 pe săptămână), combinată cu dificultăți în evacuarea acestora.
Femeile sunt mai afectate de această problemă, care reprezintă o pacoste zilnică din cauza simptomelor care o însoțesc, cum ar fi durerile abdominale. Cauza: variațiile hormonale care afectează funcția intestinală (în timpul ciclului menstrual, al sarcinii sau al menopauzei).
Această dificultate de a avea scaun poate fi ocazională sau cronică. Constipația se spune că este ocazională atunci când simptomele durează doar câteva zile. În schimb, în cazul constipației cronice, neplăcerile sunt de lungă durată (mai mult de 6 luni).

Care sunt cauzele constipației?
Această tulburare, legată de o funcție digestivă lentă și de o evoluție lentă a scaunelor, poate avea mai multe cauze, legate în principal de obiceiurile de viață: o alimentație dezechilibrată (săracă în fibre, cereale integrale și leguminoase), o hidratare zilnică insuficientă sau lipsa unei activități fizice regulate, precum și un stil de viață sedentar (ședere prelungită).
Factorii pe termen mai scurt pot avea, de asemenea, un impact asupra tranzitului intestinal, cum ar fi schimbările ocazionale ale stilului de viață (expunerea la stres, schimbarea bruscă a alimentației, călătoriile, problemele psihologice, renunțarea la fumat), utilizarea temporară a medicamentelor sau sarcina. Femeile însărcinate par a fi deosebit de predispuse la această tulburare (6 din 10 femei însărcinate sunt constipate, în comparație cu 1 din 5 femei franceze).
Anumite boli, cum ar fi diabetul sau cancerul colorectal, pot duce, de asemenea, la constipație cronică.
În timp ce dieta joacă un rol major în gestionarea constipației (printre alte reflexe anti-constipație), anumite alimente s-au dovedit a fi foarte eficiente pentru a ajuta persoanele să aibă mai repede scaunul. Dr. Karan Raj, medic în cadrul NHS (National Health Service), serviciul public de sănătate britanic, povestește pentru Huffington Post Uk despre cele 8 alimente pe care trebuie să le punem mai des în meniu.

Fructul anti-constipație: perele
Acest fruct, care încântă papilele gustative toamna, este plin de sorbitol. "Sorbitolul este un alcool de zahăr care acționează ca un laxativ natural, atrăgând apa în colon, înmuind scaunul și făcându-l mai ușor de eliminat", explică doctorul Karan pentru Huff Post UK. Pentru alte fructe bogate în sorbitol, încercați prunele și prunele uscate.

Fructe anticonstipație: kiwi
Acest fruct vedetă pentru micul dejun, bogat în vitamina C, conține actinidină, o enzimă digestivă care "crește motilitatea intestinală", potrivit doctorului Karan. "De asemenea, ajută la descompunerea proteinelor pentru o digestie mai bună". Pentru cei mai motivați, consumul de coajă poate fi o opțiune bună: "dacă mâncați kiwi cu tot cu coajă, veți obține cu 50% mai multe fibre".

Fructe anti-constipație: merele
Acest fruct este cunoscut pentru proprietățile sale laxative, care sunt benefice în cazul scaunelor neregulate. Merele sunt bogate în fibre pro-transit, mai exact în pectină. "Colonul tău fermentează pectina în substanțe benefice pentru sănătatea intestinală", explică Dr. Karan. "Un singur măr de mărime medie (cu tot cu coajă) poate furniza aproximativ 5 grame de fibre, adică aproape 20% din aportul zilnic de fibre".

Anti-constipație: smochinele
Acest fruct, care miroase a Mediterană și însuflețește mâncărurile dulci și sărate, este un adevărat concentrat de fibre. O jumătate de ceașcă de smochine uscate furnizează aproximativ 8 grame de fibre, adică aproape o treime din necesarul zilnic de fibre, spune medicul. "Există, de asemenea, dovezi care sugerează că ficina, o enzimă care se găsește în smochine, poate crește motilitatea intestinală.

Fructe împotriva constipației: fructele de pădure
Căpșuni, zmeură, zmeură, mure, afine. Aceste fructe de pădure colorate sunt mine de antioxidanți. Dar sunt și surse bune de fibre solubile și insolubile. Sistemul digestiv se străduiește să digere ușor fibrele, necesitând un efort suplimentar din partea mușchilor intestinali. Această contractilitate stimulează tranzitul.
De asemenea, fibrele au avantajul de a reține apa, ceea ce crește volumul scaunelor și ajută la înmuierea lor. "Fibrele solubile formează un gel atunci când absorb apa, ceea ce înmoaie scaunele, în timp ce fibrele insolubile asigură volumul care stimulează mișcările regulate ale intestinului", confirmă medicul.

Anti-constipație: legumele
Fasolea albă, lintea verde, lintea corai și alte alimente din familia leguminoaselor sunt surse bune de fibre, care ajută la mișcările intestinale.

Anti-constipație: apa
A bea suficientă apă este esențial pentru a stimula mișcările intestinale. Un minim de 1 până la 1,5 litri de apă pe zi este esențial pentru ca organismul să funcționeze corect. În ceea ce privește tranzitul, consumul de apă suficientă crește volumul scaunelor, umezindu-le și înmuindu-le.

Anti-constipație: kombucha și chefir
Aceste două alimente, la care se adaugă iaurturile și alimentele fermentate, cum ar fi varza, sunt bogate în probiotice, microorganisme vii cu reputația de a ne răsfăța intestinele. Acestea înmoaie scaunele.

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac