Consumul de pere ţine departe astenia de toamnă
Perele sunt printre primele fructe cultivate pe pământ. Mai întâi, perii au crescut spontan la poalele munţilor Himalaya, în urmă cu 6000 de ani. Apoi au fost cultivaţi şi a început răspândirea lor gradată în Asia şi pe continentul european, având un loc privilegiat în grădinile regale din întreaga lume.
07 Octombrie 2015, 05:36
Se spunea despre pere că aduc în sufletul fiinţei umane blândeţea şi iertarea, fiind recomandate în alimentaţia persoanelor cu porniri colerice, care se enervează foarte uşor. Plinius considera că perele sunt fructele speranţei, care readuc optimismul şi favorizează pornirile generoase.
O pară mare conţine 133 de calorii, cu 0,28 g grăsimi şi niciun fel de colesterol. De asemenea, acest fruct conţine doar 2 mg de sodiu. Sodiul, la fel ca şi grăsimile, este răspândit în majoritatea alimentelor procesate şi, deşi organismul are nevoie şi de sodiu pentru a-şi menţine sănătatea, excesul de sare poate fi extrem de dăunător. Există aproximativ 0,87 g de proteine în fiecare pară mai mare, împreună cu 35 g de carbohidraţi, din care 22 g sunt zaharuri. Un fruct mai conţine, de asemenea, 7 g de fibre dietetice, de care organismul are nevoie pentru a menţine sănătoase intestinele şi sistemul digestiv.
Perele oferă aproape toate vitaminele şi mineralele importante. De departe, cel mai abundent mineral găsit într-o pară este potasiul; fiecare pară conţine aproximativ 280 mg de potasiu, care funcţionează ca un electrolit pentru a transporta semnale electrice de-a lungul corpului.
Potasiul ajută inima să bată regulat şi determină contracţia adecvată a muşchilor.
Despre rolul vindecător al acestor fructe nu s-a ştiut multă vreme mai nimic. Studii recente au arătat, însă, că perele se disting prin câteva calităţi vindecătoare, rar întâlnite la alte alimente, fiind excepţionale în tratarea afecţiunilor renale şi urinare, a bolilor cardio-vasculare, precum şi în intoxicaţii şi în bolile care apar pe fondul deficienţelor imunitare.
Valoarea terapeutică a perelor
*Boli de inimă. Cu un conţinut bogat de fibre, perele reduc nivelul colesterolului „rău”, micşorând astfel riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.
*Cancerul de colon. O cură cu pere elimină toxinele din colon şi previne apariţia cancerului de colon. Perele sunt recomandate şi celor care suferă de constipaţie.
*Probleme ale ochilor. Trei porţii de pere consumate pe zi reduc cu 36% riscul apariţiei degenerescenţei maculare, care duce la pierderea vederii pentru persoanele în vârstă.
*Diabet. Dintre toate fructele, perele au cel mai scăzut indice glicemic, fapt pentru care sunt indicate persoanelor care suferă de diabet. Aceste fructe constituie şi desertul ideal pentru persoanele supraponderale, fiind recomandate celor care doresc să slăbească şi sunt la dietă.
*Stres. Nimic nu se compară cu gustul unei pere coapte şi cu efectul de revigorare pe care îl are acest fruct asupra bolnavilor de astenie. Denumite şi „darul zeilor”, perele sunt ideale pentru persoanele stresate. Surmenajul psihic apărut în urma unui efort intelectual prelungit poate fi îndepărtat dacă vom consuma una sau două pere.
Zahărul natural din aceste fructe ne aduce fericirea, fără să dăuneze asupra sănătăţii. Perele au un efect sedativ şi calmant asupra sistemului nervos, la fel ca un medicament de combatere a efectului stresului.
Totodată, şi sucul natural de pere creează o stare de calm şi de relaxare asupra persoanelor care beau zilnic un litru din această licoare.