Ascultă Radio Antena Satelor Live

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral, deoarece cresc colesterolul "bun", conform unui studiu al Universităţii din Beijing.

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral

14 Iunie 2022, 08:13

Cercetătorii au descoperit că un ou consumat pe zi creşte colesterolul "bun" din organism, o lipoproteină cu densitate mare care elimină colesterolul "rău", cunoscut şi sub denumirea de lipoproteine cu densitate joasă. Epidemiologii de la Universitatea din Beijing au ajuns la această concluzie. Primul autor al studiului, dr. Lang Pan, a precizat că puţini cercetători au studiat legătura dintre consumul de ouă şi bolile cardiovasculare. Cercetătorii au recrutat 4.778 de chinezi pentru studiu, dintre care 3.401 sufereau de boli cardiovasculare. Testele de sânge arată că persoanele care mănâncă ouă cu moderaţie au niveluri mai mari de apolipoproteină A1, care este o componentă şi un element de construcţie al colesterolului "bun", având, în special, mai multe molecule de lipoproteine cu densitate mare care ajută la menţinerea arterelor şi altor vase de sânge fără colesterol rău, împiedicându-le să formeze cheaguri de sânge şi hipertensiune arterială. Ele previn înfundarea vaselor de sânge care furnizează sânge către organe importante, inclusiv inima şi creierul. Cercetătorii au identificat, de asemenea, 14 metaboliţi sau proteine asociate bolilor cardiovasculare. Participanţii la studiu care au mâncat mai puţine ouă au avut niveluri mai scăzute de proteine benefice şi niveluri mai mari de proteine dăunătoare decât cei care au mâncat ouă în mod regulat. Cercetătorii au folosit o tehnică numită imagistica prin rezonanţă magnetică pentru a măsura 225 de metaboliţi din plasmă. Douăzeci şi patru dintre aceştia sunt legaţi de cantitatea de ouă consumată. Serviciul britanic de sănătate recomandă includerea ouălor în dietă, deoarece le consideră o parte esenţială a unei diete sănătoase şi echilibrate, iar British Heart Foundation susţine că nu mai consideră consumul de ouă periculos pentru sănătate.

RADOR
Foto: Pixabay

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
Sanatos si verde 01 August 2025, 18:58

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive

România este recunoscută pentru bogăția și diversitatea resurselor sale naturale, iar stațiunile balneare dedicate tratării...

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale