Cum să nu vrei... ardei?
Ardeiul (Capsicum annuum) face parte din familia Solanaceae si, alaturi de rosie si castravete, este una dintre cele mai gustoase si mai sanatoase legume din lume. La scurt timp dupa descoperirea Lumii Noi, a fost adus in Europa de catre Cristofor Columb din America Centrala si de Sud, unde era cunoscut si folosit la scara larga de peste 5.000 de ani.
15 Mai 2015, 10:07
De altfel, numele de chili, chilli sau chile al binecunoscutei varietati de ardei provine, evident, de la Chile, locul in care se pare ca ardeiul era cunoscut chiar cu 7 milenii inainte de Hristos. Desi a fost si este numit, in mod ciudat, pepper, ardeiul nu are absolut nicio legatura cu piperul (Piper nigrum din familia Piperaceae), binecunoscuta mirodenie. Este clar ca marele Columb i-a dat ardeiului acest nume pentru ca era convins ca adusese din gradinile caraibiene un soi piper, care era, la vremea aceea, un condiment foarte important si foarte cautat pe pietele din Europa. De altfel, el asta si cautase in America, piper.
In orice caz, datorita texturii sale speciale si gustului sau dulce si bun, ardeiul s-a raspandit imediat in intreaga Europa, ajungand ulterior in Asia si in Africa. Practic, in doar 100 de ani a ajuns sa fie cultivat peste tot in lume. Astazi, cel mai mare producator de ardei gras este China, urmata de Mexic.
Astazi exista peste 3.000 de varietati de ardei. Poate ca acesta este si motivul pentru care numele care i-au fost date ardeiului in diferite parti ale lumii sunt numeroase si diferite, ceea ce creeaza uneori confuzii: pepper, chilli, chile, chili, aji, paprika, capsicum...