Ascultă Radio Antena Satelor Live

De ce trebuie să includem portocalele în alimentaţia zilnică pe timp de iarnă

Odată cu răcirea aerului, rezistența corpului scade și simptomele cauzate de gripă sau oboseală încep să apară. Mulți factori precum modificările sezoniere, stresul, obiceiurile alimentare slăbesc sistemul imunitar și determină corpul să devină vulnerabil la boli.

De ce trebuie să includem portocalele în alimentaţia zilnică pe timp de iarnă

13 Septembrie 2021, 08:49

Prin urmare, mai ales în timpul sezonului de iarnă, este necesar să se consume cantitatea recomandată de nutrienți. Aceasta este singura modalitate de a trece iarna într-un mod sănătos.

Portocalul are multe beneficii pentru sănătate și se numără printre cele mai populare fructe din întreaga lume. Portocalele pot fi utilizate nu numai ca gustare, ci și ca ingredient în diferite feluri de mâncare.

În prezent, sucul de portocale este o parte integrantă a unui mic dejun sănătos. Sunt disponibile în principal în două categorii - dulci și amare, prima fiind tipul cel mai frecvent consumat.

O portocală întreagă este mai hrănitoare și mai sănătoasă decât sucul de portocale. Acest lucru se datorează prezenței fibrelor în fruct.

O cană sau 240 ml de suc de portocale are aceeași cantitate de zahăr natural ca 2 portocale întregi, dar are un conținut scăzut de fibre.

Când încercați să slăbiți, consumul de fructe este o opțiune mult mai bună decât consumul de suc, deoarece consumul de suc de fructe poate deveni adesea excesiv și poate duce la un consum mare de calorii.

Dacă totuși doriți să beți suc, atunci aveți grijă la cantitate și consumați doar suc proaspăt stors. Băutura deja ambalată pe care o găsiți la supermarket nu este atât de sănătoasă și conține conservanți.

Portocalele sunt sigure pentru consum și numai în cazuri rare, oamenii pot avea alergii după ce au consumat acest fruct. Pentru persoanele care suferă de arsuri la stomac, consumul acestui fruct citric ar putea agrava lucrurile datorită prezenței acidului citric și acidului ascorbic (vitamina C).

Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C. O portocală oferă 116,2 la sută din valoarea zilnică a vitaminei C. Un aport bun de vitamina C este asociat cu un risc redus de cancer de colon, deoarece ajută la obținerea de radicali liberi care provoacă daune ADN.

De asemenea, vitamina C care vitală pentru buna funcționare a unui sistem imunitar sănătos, este bună pentru prevenirea răcelilor și prevenirea infecțiilor recurente ale urechii.

Antioxidanții din portocale ajută la protejarea pielii de daunele provocate de radicalii liberi despre care se știe că provoacă semne de îmbătrânire. O portocală pe zi vă poate ajuta să arătați tânăr chiar și la 50 de ani!

Portocalele, fiind bogate în vitamina B6, ajută la susținerea producției de hemoglobină și, de asemenea, ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale datorită prezenței magneziului.

Potrivit unui studiu realizat de cercetători americani și canadieni, o clasă de compuși găsiți în cojile de citrice numite Flavone polimetoxilate, au potențialul de a reduce colesterolul mai eficient decât unele medicamente eliberate pe bază de rețetă fără efecte secundare.

Totodată, fibrele din portocale ajută la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, astfel, fiind o gustare sănătoasă pentru persoanele cu diabet.

Mai mult, portocalele conțin D-limonenă, un compus care este promovat pentru a preveni cancerul pulmonar, de piele și chiar cel de sân.

Vitamina C și antioxidanții prezenți în portocale sunt importanți pentru a construi imunitatea organismului - ajută la combaterea cancerului. Natura fibroasă a fructului îl face, de asemenea, protector împotriva cancerului. Potrivit unui studiu, până la 15% din cazurile de cancer se întâmplă din cauza mutațiilor ADN-ului, care pot fi prevenite cu vitamina C.

Deasemenea, portocalele au o mulțime de minerale alcaline care joacă un rol în procesul de digestie. Această proprietate a portocalelor este similară cu cea a lămâilor, care sunt, fără îndoială, printre cele mai alcaline alimente.

Portocalele sunt o sursă bogată de carotenoizi. Vitamina A prezentă în ele joacă un rol important în menținerea sănătății membranelor mucoase din ochi. Vitamina A este responsabilă pentru prevenirea degenerescenței masculare legate de vârstă, care, în cazuri extreme, poate duce la orbire. De asemenea, ajută ochii să absoarbă lumina.

Portocalele au atât fibre solubile, cât și fibre insolubile. Acest lucru vă ajută să vă mențineți intestinele și funcțiile stomacului netede, prevenind sindromul intestinului iritabil. În plus, fibra ajută la tratarea constipației într-o măsură mai mare.

Petrut Mazilu

Foto: pixabay

Etichete : imunitate portocale
Imbătrânim sănătoși cu fasole
Sanatos si verde 07 Martie 2023, 09:37

Imbătrânim sănătoși cu fasole

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la „Sănătos și verde”. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Imbătrânim sănătoși cu fasole
Ce să mănânci când ai dureri de stomac?
Sanatos si verde 03 Martie 2023, 13:34

Ce să mănânci când ai dureri de stomac?

Durerea de stomac poate avea diverse origini. Este important să cunoaștem cauza, deoarece aceasta va determina tipul de...

Ce să mănânci când ai dureri de stomac?
Licopenul din sucul de roșii este anticancerigen
Sanatos si verde 23 Februarie 2023, 09:44

Licopenul din sucul de roșii este anticancerigen

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la „Sănătos și verde”. Aici mă refer și la produsele cu...

Licopenul din sucul de roșii este anticancerigen
Desertul care poate fi servit zilnic și mai este și sănătos
Sanatos si verde 22 Februarie 2023, 14:36

Desertul care poate fi servit zilnic și mai este și sănătos

Ciocolata este una dintre deliciile vieții și indiferent cum este consumată, aduce bucurie. Dar, deși este gustoasă, nu este...

Desertul care poate fi servit zilnic și mai este și sănătos
Nuci pentru o inimă sănătoasă
Sanatos si verde 22 Februarie 2023, 09:41

Nuci pentru o inimă sănătoasă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru o inimă sănătoasă
Legumele crucifere combat obezitatea
Sanatos si verde 20 Februarie 2023, 09:31

Legumele crucifere combat obezitatea

„Sănătos și verde” - săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru organism...

Legumele crucifere combat obezitatea
Lămâia ne salvează de răgușeală
Sanatos si verde 17 Februarie 2023, 09:25

Lămâia ne salvează de răgușeală

De azi înainte, răgușeala nu ne va mai chinui. Asta pentru că vom ști exact cum să acționăm în timp util și, în special, cum...

Lămâia ne salvează de răgușeală
Tei cu lapte? Da, contra răgușelii
Sanatos si verde 16 Februarie 2023, 09:18

Tei cu lapte? Da, contra răgușelii

Răgușeala este aproape inevitabilă în sezonul rece. Important este să știm cu ce să o tratăm, astfel încât să scăpăm rapid de...

Tei cu lapte? Da, contra răgușelii