Ascultă Radio Antena Satelor Live

Dovlecelul – un aliment şi medicament bogat în vitamine, fosfor şi potasiu

Dovleceii care interesează în terapia naturală sunt cei comestibili, care se consumă la vârsta imatură, când sâmburii nu sunt decât foarte puţin formaţi, coaja este fină şi întreagă.

30 Iunie 2015, 08:01

Aceşti dovlecei sunt foarte bogaţi în apă (aproape 95% din masa lor), însă în pulpă şi mai ales în coaja lor găsim şi cantităţi foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor şi potasiu.

Ca să ne facem o idee despre bogăţia lor în vitamine şi oligoelemente, ajunge să spunem doar că trei sute de grame de dovlecei asigură aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A şi de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor şi de potasiu, jumătate din necesarul zilnic de magneziu.

Dar să vedem cum se administrează acest aliment-medicament şi ce efecte terapeutice are:

Remedii cu dovlecei

Indiferent de modul de administrare al dovleceilor, este necesar să reţinem un lucru foarte important: majoritatea vitaminelor, a mineralelor şi a altor substanţe active (enzime, flavonoide etc.) sunt depozitate în coajă. Ca atare, dacă vreţi să beneficiaţi de efectele terapeutice ale dovleceilor, asiguraţi-vă când îi cumpăraţi că au coaja sănătoasă, fină şi intactă, spălaţi-i bine înainte de preparare, dar nu îi decojiţi.

Dovleceii proaspeţi sunt mai rar consumaţi, deoarece persoanelor cu digestia sensibilă le pot produce uşoare balonări şi senzaţii de disconfort abdominal. În această formă, au însă efecte terapeutice excelente. Se pot consuma ca atare, tăiaţi în felii lungi, ca şi castraveţii, ori tăiaţi cuburi mărunte şi introduşi în salatele de vară alături de roşii, de ardei, de castraveţi etc. Doza terapeutică zilnică este de minimum 200 de grame.

Dovleceii gătiţi de regulă, se prepară prin fierbere, ceea ce le distruge o parte din vitamine, din flavonoide şi alte principii active complexe. Rămâne însă fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare, fiind recomandaţi în dieta cardiacilor, a hipertensivilor, precum şi a celor care au probleme de greutate. Dovleceii prăjiţi sunt cel mai puţin indicaţi.

Boli prevenite cu ajutorul dovleceilor

Scleroza multiplă. Studii făcute asupra populaţiilor din America Centrală, unde această legumă face parte din alimentaţia zilnică, au arătat că în aceste zone scleroza multiplă este practic necunoscută. Se pare că flavonoidele, vitamina B9 şi alte substanţe active din coaja dovlecelului protejează teaca de mielină de distrucţie.

Supragreutatea. Mâncărica de dovlecei preparată prin fierbere şi bine condimentată este ideală pentru vară şi pentru cei care vor să slăbească. Este uşoară, foarte digerabilă şi ţine neaşteptat de bine de foame. Conţine fibre alimentare, potasiu şi foarte puţine calorii (100 de grame de dovlecei proaspeţi au mai puţin 15 calorii), fiind un adevărat antidot pentru kilogramele în plus.

Miopie, cataractă, boli oculare. În general, aportul de vitamina A şi de luteină adus de către dovlecei este foarte important pentru menţinerea sănătaţii ochiului. Sunt recomandaţi cu precădere persoanelor de vârsta a treia, pe care le protejează de afecţiunile oculare specifice.

Citeste continuarea pe ziarulunirea.ro

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 11:54

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității

Merele, considerate adesea un aliment de bază datorită disponibilității și versatilității lor, sunt mai mult decât o gustare...

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 09:28

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă

Începând de astăzi, timp de două săptămâni, emisiunea „Viața la Țară” lansează campania intitulată „Sănătatea din bucate”....

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate