Elevii au nevoie de o alimentaţie sănătoasă
În clasele primare, de gimnaziu sau de liceu, copiii au nevoie de energie ca să înveţe, existând o strânsă legătură între randamentul cerebral şi calitatea alimentelor ingerate, în special în perioadele în care organismul este supus unui stres psihic suplimentar, susţin nutriţioniştii.
24 Septembrie 2015, 05:59
Potrivit Lygiei Alexandrescu, nutriţia corespunzătoare şi somnul suficient sunt cei mai importanţi factori care favorizează acumularea de energie necesară procesului de învăţare. "O alimentaţie adecvată poate stimula sistemul imunitar, mai ales pe perioada sezonului rece când trăim în mod constant, la şcoală sau la serviciu, într-o adevărată "supă" de bacterii şi viruşi.
Obiceiurile alimentare nesănătoase, adică un regim bogat în zahăr, alimente semipreparate, pline de grăsimi şi sare, alergiile nediagnosticate, lipsa exerciţiului fizic, lipsa unui somn odihnitor suficient, habitatul în oraşe mari, suprapopulate sau în apropierea antenelor de telefonie mobilă, consumul constant de apă de la robinet, băuturi carbogazoase dulci - sunt doar câţiva factori care pot declanşa o criză a sistemului imunitar", explică nutriţionistul.
Mic dejun consistent
Organismul are nevoie de timp să asimileze alimentele şi de aceea un mic dejun abundent, urmat de mese echilibrate, pot susţine ritmul de viaţă al şcolarului de azi.
"De cele mai multe ori, acasă, mămicile se străduiesc să gătească gustos, însă dietetic şi cât mai natural. Copiii noştri însă merg zilnic la şcoală şi este datoria noastră de părinţi ca, indiferent cât de ocupaţi suntem, să ne preocupăm în mod constant şi de alimentaţia lor cât nu sunt acasă. Ideal ar fi să nu avem conştiinţa împăcată şi să ne mulţumim să le dăm bani de buzunar pentru o gustare cumpărată şi mâncată pe fugă", spune nutriţionistul.