Ascultă Radio Antena Satelor Live

Floarea de Păducel – „cardiologul” de serviciu al naturii

Nici o altă plantă din lume nu știe să vindece inima precum el. Când îl întâlniţi prin păduri sau pe margini de drum, faceţi o plecăciune în faţa lui şi uraţi-i aceeaşi sănătate ca cea pe care v-o dăruieşte. Se mai numeşte şi gherghinar şi înfloreşte la început de mai, umplând dealurile şi pajiştile cu albul incredibil al milioanelor sale de petale scuturate de vântul primăverii.

16 Septembrie 2015, 05:32

Florile păducelului sunt unul din cele mai folosite remedii vegetale din lume, fiind cel mai puternic medicament în tratarea bolilor de inimă şi a celor vasculare, boli care acum, în sezonul cald, cunosc o agravare simţitoare. Puţine plante sau medicamente din lume au fost atât de studiate şi de atât de multe ori confirmate şi reconfirmate ca valoare terapeutică de către medici, ca acest păducel.

Primii care l-au studiat şi l-au elogiat în tratatele lor au fost învăţaţii greci Galen şi Dioscoride. Multe secole mai târziu, Paracelsus introducea florile albe şi frunzele acestui arbore în celebrele sale elixiruri de tinereţe şi de viaţă lungă, menţionându-le, de asemenea, în scrierile sale.

Mulţi alţi savanţi ai Evului Mediu şi, mai târziu, ai secolului luminilor au remarcat proprietăţile tămăduitoare ale inflorescenţelor albe, ce izbucnesc pe ramurile ţepoase şi subţirele, la începutul lui mai. Interesant este că, spre deosebire de majoritatea plantelor de leac, păducelul nu a căzut niciodată în uitare, fiind recunoscut ca valoare şi de medicina modernă. Aceasta, şi datorită extraordinarului sau prestigiu în medicina populară a tuturor ţărilor europene. Francezii, de pildă, numesc şi acum această plantă „laptele bătrânilor”, aluzie la culoarea albă a florilor sale şi la proprietăţile tămăduitoare excepţionale pe care păducelul le are asupra celor care au ajuns la vârsta a treia.

Unde găsim şi cum culegem păducelul

În lume există nu mai puţin de… 250 de specii de păducel, din care cea mai mare parte au proprietăţi medicinale. La noi în ţară se găsesc cinci specii, cu diferenţe de aspect insesizabile pentru cei neiniţiaţi şi, conform studiilor efectuate, toate au virtuţi tămăduitoare similare.

Arborele are trei până la şapte metri înălţime, ramurile sunt terminate cu spini puternici, iar frunzele sale sunt de un verde deschis, adânc crestate şi nu foarte mari. Creşte începând cu zonele joase de câmpie, unde deja este în floare, şi până în ariile submontane, unde înfloreşte abia la sfârşitul lui mai – începutul lui iunie.

Cele mai bune efecte medicinale le au florile, care se culeg în ciorchine (cu tot cu frunze), atunci când încă nu au început să se scuture. Imediat după recoltare se pun la uscat (altfel se încing şi devin brune la culoare, semn că s-au stricat), în strat subţire, în locuri umbroase, lipsite de umiditate şi bine aerisite. Atunci când frunzele foşnesc precum hârtia, iar codiţele florilor îşi pierd elasticitatea, rupându-se când sunt îndoite, uscarea s-a terminat, iar produsul obţinut se pune în saci de hârtie.

Preparate din flori de păducel

Tinctura

Este cel mai eficient preparat pe bază de păducel, care pune foarte bine în valoare complexitatea acţiunii terapeutice a acestei plante. Se obţine prin macerarea a 10 linguri de plantă mărunţită, în jumătate de litru de alcool de 70 de grade, vreme de două săptămâni, într-un borcan închis ermetic.

Apoi conţinutul borcanului se filtrează prin tifon, iar tinctura se trage în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează de regulă o linguriţă de tinctură, diluată în jumătate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi. În cazurile de hipertensiune, în care este contraindicat aportul de lichide, preparatul se administrează nediluat sau cu foarte puţină apă.

Pulberea

Se obţine prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea a florilor uscate. Se administrează o linguriţă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de câteva minute, după care se înghite cu apă. Este recomandată mai ales acolo unde aportul de alcool este contraindicat: ulcerul gastric, gastrită hiperacidă, bolile hepatice grave.

Citeste articolul complet pe ziarulunirea.ro

Plantele primăverii: Remedii naturale pentru sănătate
Sanatos si verde 28 Aprilie 2025, 14:16

Plantele primăverii: Remedii naturale pentru sănătate

Plantele au fost dintotdeauna alături de oameni, oferindu-ne vindecare și întărirea imunității. Dacă știm cum să le culegem...

Plantele primăverii: Remedii naturale pentru sănătate
Sanatos si verde 13 Aprilie 2025, 05:27

Alăptarea: benefică pentru sănătatea creierului bebelușului

Un nou studiu, publicat în revista Metabolic Health and Disease, ilustrează efectul protector al alăptării materne asupra...

Alăptarea: benefică pentru sănătatea creierului bebelușului
Sanatos si verde 04 Aprilie 2025, 05:59

Dieta recomandată în arsuri de stomac

Durerea de stomac poate avea diverse origini. Este important să cunoaștem cauza, deoarece aceasta va determina tipul de...

Dieta recomandată în arsuri de stomac
Sanatos si verde 19 Martie 2025, 21:07

5 alimente care favorizează vindecarea

Pentru a se vindeca corect, este important să dezinfectați și să pansați rana. Cu toate acestea, trebuie, de asemenea, să...

5 alimente care favorizează vindecarea
Tratament balnear: puțină grijă pentru articulațiile dumneavoastră
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:15

Tratament balnear: puțină grijă pentru articulațiile dumneavoastră

Durerile, reumatismul și mobilitatea redusă vă macină viața? Tratamentele oferite în timpul unei cure balneare pot fi...

Tratament balnear: puțină grijă pentru articulațiile dumneavoastră
10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului