Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fructele cu puteri tămăduitoare nebănuite, pe care le ignorăm

De mii de ani, aceste fructe au tămăduit multe boli, curăţând organismul de reziduuri şi asigurând refacerea pierderilor de vitamine şi minerale.

22 Septembrie 2018, 06:49

Puterile lor curative au fost atât de apreciate încât micile fructe dulci-acrişoare au devenit ofrande pentru divinitate.

Sunt suratele caiselor, însă noi le folosim ca ingredient principal pentru prepararea ţuicii sau pentru a acri ciorbele, fără a ne gândi că, asemeni oricărui fruct, acestea au puterea de a ne tămădui de multe boli.

Aceste "medicamente naturale" sunt zarzărele sau corcoduşele, pe care le găsim cu siguranţă în ograda noastră sau a vecinilor.

Corcoduşele abundă în vitamine (precum cele din grupa B - B1, B2, B3, B6, dar şi vitamina C şi A) şi minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor), dar conţine şi acid citric în cantităţi semnificative. Totodată, în compoziţia chimică a corcoduşelor mai regăsim şi proteine, zaharuri, acizi, pectine.

Corcoduşele conţin şi o cantitate importantă de vitamina C (100 de grame conţin 3,7 mg), un nutrient esenţial ce ajută la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea infecţiilor. În acelaşi timp, vitamina C contribuie şi la sinteza hormonilor glandelor suprarenale.

Consumaţi cu încredere corcoduşe verzi! Sunt recomandate în tratarea şi prevenirea anemiilor, dar şi a stărilor de oboseală şi epuizare. Atunci când sunt mai necoapte şi încă acre, corcoduşele sunt recomandate şi copiilor şi celor cu apetit scăzut, acestea stimulând pofta de mâncare.

Totodată, zarzarele conţin magneziu, un mineral esenţial în formarea oaselor la copii, dar şi în menţinerea sănătăţii oaselor la adulţi. Totodată, magneziul contribuie şi la combaterea stresului, dar şi la menţinerea sănătăţii inimii. Pe de alta parte, fosforul conţinut de corcoduşe contribuie la vindecarea şi energizarea organismului, dar şi la o bună funcţionare a sistemului nervos. Mai mult, regăsim în compoziţia chimică a zarzărelor şi potasiu, recunoscut pentru rolul său în activitatea cardiacă.

Corcoduşele au un efect benefic şi în afecţiunile respiratorii, stimulând vindecarea acestora, dar şi în afecţiunile stomacului. Consumate frecvent, ele ajută sistemul digestiv să funcţioneze în mod optim.

Fiindcă au puţine calorii, specialiştii le recomandă şi în curele de slăbire.

Zarzarele – leac pentru îmbunătăţirea vederii

Anumite substanţe tămăduitoare, asemenea pigmenţilor care dau culoarea portocalie a zarzărelor şi care au un puternic efect antioxidant, se găsesc exclusiv în zarzărele proaspete sau uscate la soare. Fructele păstrate în congelator îşi pierd proprietăţile şi nu pot fi folosite ca tratament, ci doar ca desert în lunile reci. O cură de 30 de zile cu zarzăre proaspete este foarte utilă în tratamentul afecţiunilor oculare. Zarzărele se consumă de două ori pe zi, respectiv 300 g la ora 11:00 şi 300 g la ora 16:00.

După o astfel de cură, acuitatea vizuală creşte considerabil, iar după trei-patru ani de tratament cu fructe proaspete de zarzăr poate fi ţinută departe degenerescenţa maculară. Efectul benefic al zarzărelor pentru tratarea problemelor ochilor şi preîntâmpinarea problemelor oftalmologice se datorează faptului că aceste fructe conţin o mare cantitate de vitamina A. Doar fructele de cătină şi caisele mai au un conţinut atât de ridicat de vitamina A.

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

Tratament balnear: puțină grijă pentru articulațiile dumneavoastră
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:15

Tratament balnear: puțină grijă pentru articulațiile dumneavoastră

Durerile, reumatismul și mobilitatea redusă vă macină viața? Tratamentele oferite în timpul unei cure balneare pot fi...

Tratament balnear: puțină grijă pentru articulațiile dumneavoastră
10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea