Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fructele cu puteri tămăduitoare nebănuite, pe care le ignorăm

De mii de ani, aceste fructe au tămăduit multe boli, curăţând organismul de reziduuri şi asigurând refacerea pierderilor de vitamine şi minerale.

22 Septembrie 2018, 06:49

Puterile lor curative au fost atât de apreciate încât micile fructe dulci-acrişoare au devenit ofrande pentru divinitate.

Sunt suratele caiselor, însă noi le folosim ca ingredient principal pentru prepararea ţuicii sau pentru a acri ciorbele, fără a ne gândi că, asemeni oricărui fruct, acestea au puterea de a ne tămădui de multe boli.

Aceste "medicamente naturale" sunt zarzărele sau corcoduşele, pe care le găsim cu siguranţă în ograda noastră sau a vecinilor.

Corcoduşele abundă în vitamine (precum cele din grupa B - B1, B2, B3, B6, dar şi vitamina C şi A) şi minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor), dar conţine şi acid citric în cantităţi semnificative. Totodată, în compoziţia chimică a corcoduşelor mai regăsim şi proteine, zaharuri, acizi, pectine.

Corcoduşele conţin şi o cantitate importantă de vitamina C (100 de grame conţin 3,7 mg), un nutrient esenţial ce ajută la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea infecţiilor. În acelaşi timp, vitamina C contribuie şi la sinteza hormonilor glandelor suprarenale.

Consumaţi cu încredere corcoduşe verzi! Sunt recomandate în tratarea şi prevenirea anemiilor, dar şi a stărilor de oboseală şi epuizare. Atunci când sunt mai necoapte şi încă acre, corcoduşele sunt recomandate şi copiilor şi celor cu apetit scăzut, acestea stimulând pofta de mâncare.

Totodată, zarzarele conţin magneziu, un mineral esenţial în formarea oaselor la copii, dar şi în menţinerea sănătăţii oaselor la adulţi. Totodată, magneziul contribuie şi la combaterea stresului, dar şi la menţinerea sănătăţii inimii. Pe de alta parte, fosforul conţinut de corcoduşe contribuie la vindecarea şi energizarea organismului, dar şi la o bună funcţionare a sistemului nervos. Mai mult, regăsim în compoziţia chimică a zarzărelor şi potasiu, recunoscut pentru rolul său în activitatea cardiacă.

Corcoduşele au un efect benefic şi în afecţiunile respiratorii, stimulând vindecarea acestora, dar şi în afecţiunile stomacului. Consumate frecvent, ele ajută sistemul digestiv să funcţioneze în mod optim.

Fiindcă au puţine calorii, specialiştii le recomandă şi în curele de slăbire.

Zarzarele – leac pentru îmbunătăţirea vederii

Anumite substanţe tămăduitoare, asemenea pigmenţilor care dau culoarea portocalie a zarzărelor şi care au un puternic efect antioxidant, se găsesc exclusiv în zarzărele proaspete sau uscate la soare. Fructele păstrate în congelator îşi pierd proprietăţile şi nu pot fi folosite ca tratament, ci doar ca desert în lunile reci. O cură de 30 de zile cu zarzăre proaspete este foarte utilă în tratamentul afecţiunilor oculare. Zarzărele se consumă de două ori pe zi, respectiv 300 g la ora 11:00 şi 300 g la ora 16:00.

După o astfel de cură, acuitatea vizuală creşte considerabil, iar după trei-patru ani de tratament cu fructe proaspete de zarzăr poate fi ţinută departe degenerescenţa maculară. Efectul benefic al zarzărelor pentru tratarea problemelor ochilor şi preîntâmpinarea problemelor oftalmologice se datorează faptului că aceste fructe conţin o mare cantitate de vitamina A. Doar fructele de cătină şi caisele mai au un conţinut atât de ridicat de vitamina A.

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

Desmodium, o plantă care ajută ficatul
Sanatos si verde 18 Noiembrie 2024, 13:16

Desmodium, o plantă care ajută ficatul

Ficatul este primul organ afectat de consumul de alcool. De fapt, 90% din alcoolul absorbit este filtrat de ficat. Alcoolul...

Desmodium, o plantă care ajută ficatul
8 recomandări alimentare pentru a vă stimula memoria
Sanatos si verde 08 Noiembrie 2024, 11:39

8 recomandări alimentare pentru a vă stimula memoria

Lacunele de memorie, dificultățile de învățare, lipsa de concentrare... toate acestea sunt probleme care pot apărea la orice...

8 recomandări alimentare pentru a vă stimula memoria
Exersarea memoriei în fiecare zi
Sanatos si verde 07 Noiembrie 2024, 11:36

Exersarea memoriei în fiecare zi

Începând cu vârsta de cincizeci de ani, orice pierdere de memorie este un motiv de îngrijorare și ne întrebăm dacă nu cumva...

Exersarea memoriei în fiecare zi
Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale