Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fructele cu puteri tămăduitoare nebănuite, pe care le ignorăm

De mii de ani, aceste fructe au tămăduit multe boli, curăţând organismul de reziduuri şi asigurând refacerea pierderilor de vitamine şi minerale.

22 Septembrie 2018, 06:49

Puterile lor curative au fost atât de apreciate încât micile fructe dulci-acrişoare au devenit ofrande pentru divinitate.

Sunt suratele caiselor, însă noi le folosim ca ingredient principal pentru prepararea ţuicii sau pentru a acri ciorbele, fără a ne gândi că, asemeni oricărui fruct, acestea au puterea de a ne tămădui de multe boli.

Aceste "medicamente naturale" sunt zarzărele sau corcoduşele, pe care le găsim cu siguranţă în ograda noastră sau a vecinilor.

Corcoduşele abundă în vitamine (precum cele din grupa B - B1, B2, B3, B6, dar şi vitamina C şi A) şi minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor), dar conţine şi acid citric în cantităţi semnificative. Totodată, în compoziţia chimică a corcoduşelor mai regăsim şi proteine, zaharuri, acizi, pectine.

Corcoduşele conţin şi o cantitate importantă de vitamina C (100 de grame conţin 3,7 mg), un nutrient esenţial ce ajută la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea infecţiilor. În acelaşi timp, vitamina C contribuie şi la sinteza hormonilor glandelor suprarenale.

Consumaţi cu încredere corcoduşe verzi! Sunt recomandate în tratarea şi prevenirea anemiilor, dar şi a stărilor de oboseală şi epuizare. Atunci când sunt mai necoapte şi încă acre, corcoduşele sunt recomandate şi copiilor şi celor cu apetit scăzut, acestea stimulând pofta de mâncare.

Totodată, zarzarele conţin magneziu, un mineral esenţial în formarea oaselor la copii, dar şi în menţinerea sănătăţii oaselor la adulţi. Totodată, magneziul contribuie şi la combaterea stresului, dar şi la menţinerea sănătăţii inimii. Pe de alta parte, fosforul conţinut de corcoduşe contribuie la vindecarea şi energizarea organismului, dar şi la o bună funcţionare a sistemului nervos. Mai mult, regăsim în compoziţia chimică a zarzărelor şi potasiu, recunoscut pentru rolul său în activitatea cardiacă.

Corcoduşele au un efect benefic şi în afecţiunile respiratorii, stimulând vindecarea acestora, dar şi în afecţiunile stomacului. Consumate frecvent, ele ajută sistemul digestiv să funcţioneze în mod optim.

Fiindcă au puţine calorii, specialiştii le recomandă şi în curele de slăbire.

Zarzarele – leac pentru îmbunătăţirea vederii

Anumite substanţe tămăduitoare, asemenea pigmenţilor care dau culoarea portocalie a zarzărelor şi care au un puternic efect antioxidant, se găsesc exclusiv în zarzărele proaspete sau uscate la soare. Fructele păstrate în congelator îşi pierd proprietăţile şi nu pot fi folosite ca tratament, ci doar ca desert în lunile reci. O cură de 30 de zile cu zarzăre proaspete este foarte utilă în tratamentul afecţiunilor oculare. Zarzărele se consumă de două ori pe zi, respectiv 300 g la ora 11:00 şi 300 g la ora 16:00.

După o astfel de cură, acuitatea vizuală creşte considerabil, iar după trei-patru ani de tratament cu fructe proaspete de zarzăr poate fi ţinută departe degenerescenţa maculară. Efectul benefic al zarzărelor pentru tratarea problemelor ochilor şi preîntâmpinarea problemelor oftalmologice se datorează faptului că aceste fructe conţin o mare cantitate de vitamina A. Doar fructele de cătină şi caisele mai au un conţinut atât de ridicat de vitamina A.

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 11:54

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității

Merele, considerate adesea un aliment de bază datorită disponibilității și versatilității lor, sunt mai mult decât o gustare...

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 09:28

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă

Începând de astăzi, timp de două săptămâni, emisiunea „Viața la Țară” lansează campania intitulată „Sănătatea din bucate”....

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare