Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ghinda şi scoarţa de stejar redau puterea celor bolnavi şi obosiţi

În nemărginita ei bunătate pentru toate făpturile vii, mama natură are grijă şi de bietele vieţuitoare ale pădurii, pe care iarna le ameninţă cu foamete şi îngheţ.

31 August 2015, 06:40

Exact acum, când oamenii strâng ultima recoltă din grădini şi livezi, pregătindu-se să o depoziteze în hambare, arborii din păduri îşi scutură roadele singuri, spre bucuria sălbăticiunilor.

Alunele, ghinda, castanele, jirul, scoruşele – toate se găsesc din abundenţă în luna noiembrie, prin lizierele şi luminişurile atinse de aripa toamnei. Şi, cum în marea farmacie a naturii darurile de hrană sunt şi daruri de sănătate, fructele pădurii reprezintă, şi ele, leacuri adesea miraculoase, pe care toamna ni le aduce în dar.

GHINDA

In luna noiembrie, frumoasele fructe ale stejarilor, cu pălăriuţele lor aşezate pe creştet, formează un adevărat covor în pădurile de deal şi de câmpie sau în preajma arborilor solitari.

În urmă cu un secol, ghindele erau considerate o adevărată bogăţie, culeasă cu grijă, pentru a fi folosită ca medicament pentru oameni şi ca aliment pentru animale, pe perioada iernii. Ele erau, totodată, şi obiecte de veneraţie magică. Astfel, se credea că ghindele conţin în ele o tainică esenţă a vigorii stejarului, capabilă să redea puterile celor bolnavi sau obosiţi, să prelungească tinereţea şi să aducă noroc şi prosperitate. Ghinda se administra uscată şi pisată, sub formă de decoct, plămădită în vin sau sub forma unei „cafele” .

Preparate din ghinda

- Pulberea de ghindă – se culeg ghindele şi se lăsă să se usuce într-un loc călduros şi bine ventilat, în strat de 2-3 degete grosime, timp de 3-4 săptămâni. După ce s-au uscat, se macină cu râşniţa electrică de cafea sau se pisează în piuă, iar din pulberea obţinută se administrează câte 3-4 linguriţe pe zi.

- Cafeaua de ghindă – pe o tavă încinsă se prăjesc, vreme de un sfert de oră, ghinde şi seminţe de năut (în proporţie 2:1), amestecându-le mereu, aşa încât să nu se rumenească prea tare. Se macină şi se obţine o pulbere maronie – cafeaua de ghindă.

Se pun la o jumătate de cană de apă (150 ml) 1-3 linguriţe din această pulbere, după care se mai lasă se fiarbă 2-3 minute. Se consumă caldă. Iată în continuare câteva indicaţii terapeutice:

Diaree, dizenterie – se iau 3-4 linguriţe de pulbere de ghindă pe zi, pe stomacul gol. Planta se ţine sub limbă vreme de câteva minute, după care se înghite cu apă. În cazurile grave, doza se poate mări până la 10 linguriţe pe zi, acest leac vegetal având o toxicitate foarte scăzută.

Adjuvant în hemoragii interne – se administrează pe stomacul gol 2-3 linguriţe de pulbere de ghindă, foarte fin măcinată. Dacă hemoragia este puternică, se fierb 6 linguriţe de pulbere de ghinda într-o cană de apă, vreme de două minute, după care se filtrează şi se consumă pe stomacul gol, în doză unică.

Colita de fermentaţie, enterita – se beau 2-3 căni de cafea de ghindă pe zi. Acest preparat nu se va îndulci şi va fi băut întotdeauna pe stomacul gol, înainte de masă.

Ulcer, gastrită – se administrează câte 1 linguriţă de pulbere de ghindă de 2-3 ori pe zi, între mese sau atunci când apar dureri (dar întotdeauna pe stomacul gol). Acest remediu are efecte antiacide, calmante gastrice şi cicatrizante.

Debilitate, anemie – se face o cură de o lună, timp în care se administrează în fiecare zi câte 3 linguriţe rase de pulbere de ghindă. Pentru a nu apărea constipaţia, se administrează concomitent şi tărâţe de grâu, miere, fructe proaspete.

Surmenaj, dureri de cap pe fond de oboseală – se bea o cafea de ghindă (obţinută din 2-4 linguriţe la o cană de apă) îndulcită cu miere. Are un efect energizant oarecum asemănător cu cel al cafelei clasice, dar fără să mai apară acea accentuare a oboselii, resimţită după trecerea efectului cofeinei.

Citeste articolul complet pe ziarulunirea.ro

Secretul hidratării eficiente în sezonul rece: De ce ai nevoie de mai mult decât apă
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2025, 13:57

Secretul hidratării eficiente în sezonul rece: De ce ai nevoie de mai mult decât apă

Odată cu venirea sezonului rece, setea scade, iar tendința de a ignora hidratarea crește. Totuși, aerul uscat din interior și...

Secretul hidratării eficiente în sezonul rece: De ce ai nevoie de mai mult decât apă
Cum îți semnalizează corpul că ai un deficit de vitamina D și ce e de făcut
Sanatos si verde 28 Octombrie 2025, 10:13

Cum îți semnalizează corpul că ai un deficit de vitamina D și ce e de făcut

"Vitamina soarelui", esențială nu doar pentru oase, ci și pentru echilibrul imunitar și mental, este deseori neglijată. Ne...

Cum îți semnalizează corpul că ai un deficit de vitamina D și ce e de făcut
Hidratarea corectă, cel mai simplu obicei pentru o viață echilibrată
Sanatos si verde 27 Octombrie 2025, 10:16

Hidratarea corectă, cel mai simplu obicei pentru o viață echilibrată

Apa este esențială pentru viață, însă mulți o neglijează. Corpul nostru este alcătuit în proporție de 60–70% din apă, iar o...

Hidratarea corectă, cel mai simplu obicei pentru o viață echilibrată
Somnul, medicul tăcut: De ce 7-9 ore de odihnă sunt esențiale pentru creier și imunitate
Sanatos si verde 22 Octombrie 2025, 11:49

Somnul, medicul tăcut: De ce 7-9 ore de odihnă sunt esențiale pentru creier și imunitate

Deși organismul uman semnalează constant nevoia de odihnă, mulți adulți ignoră acest semnal, transformând lipsa de somn...

Somnul, medicul tăcut: De ce 7-9 ore de odihnă sunt esențiale pentru creier și imunitate
Trucuri pentru un aer curat în casă: Cum să te protejezi de poluanții invizibili
Sanatos si verde 14 Octombrie 2025, 10:36

Trucuri pentru un aer curat în casă: Cum să te protejezi de poluanții invizibili

Calitatea aerului pe care îl respirăm în interior este de multe ori mai slabă decât cea de afară, din cauza poluanților...

Trucuri pentru un aer curat în casă: Cum să te protejezi de poluanții invizibili
Fermentația: Tradiție culinară și știință modernă pentru sănătatea digestivă
Sanatos si verde 22 Septembrie 2025, 09:26

Fermentația: Tradiție culinară și știință modernă pentru sănătatea digestivă

Ceea ce a început ca o metodă simplă de conservare a alimentelor, folosită de mii de ani de diverse civilizații, a fost...

Fermentația: Tradiție culinară și știință modernă pentru sănătatea digestivă
"Bateria" corpului și a minții: De ce ignorăm cel mai important pilon al sănătății noastre
Sanatos si verde 15 Septembrie 2025, 09:49

"Bateria" corpului și a minții: De ce ignorăm cel mai important pilon al sănătății noastre

Somnul este adesea perceput ca o simplă pauză a activității, un interval pasiv între două zile active. Această perspectivă...

"Bateria" corpului și a minții: De ce ignorăm cel mai important pilon al sănătății noastre
Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic
Sanatos si verde 13 Septembrie 2025, 10:32

Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic

Într-o lume din ce în ce mai aglomerată și dominată de stres, abordările holistice ale sănătății mintale câștigă teren....

Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic