Ascultă Radio Antena Satelor Live

Glaucom: 8 alimente recomandate pentru sănătatea ochilor

Glaucomul se caracterizează printr-o creștere a presiunii intraoculare care poate duce la deteriorarea nervului optic. Dacă este lăsată netratată, această boală oculară poate duce la orbire.

Glaucom: 8 alimente recomandate pentru sănătatea ochilor

31 Ianuarie 2022, 04:48

Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că anumite alimente ajută la reducerea riscului de a le dezvolta.
Glaucomul afectează 1 până la 2% din populația Europei peste 40 de ani și aproximativ 10% după 70 de ani. Aproximativ 800.000 de pacienți sunt tratați pentru această patologie. Cu toate acestea, profesioniștii din domeniul sănătății estimează că între 400.000 și 500.000 de oameni îl au fără să știe.
"Glaucomul este o boală oculară asociată cu distrugerea progresivă a nervului optic sub influența mai multor factori. Cel mai frecvent dintre acești factori este hipertensiunea oculară, adică presiunea excesivă în interiorul ochiului", explică Inserm pe site-ul său.
Deficiența vizuală rezultată este foarte adesea progresivă și nedureroasă. Acesta este motivul pentru care patologia oculară este de obicei diagnosticată într-un stadiu avansat. Cu toate acestea, daunele cauzate fibrelor nervoase nu pot fi reparate. De aceea este important să identificați rapid semnele glaucomului.

Glaucom: semne de observat?
Există două forme de glaucom, fiecare cu semne specifice
Glaucom cu unghi închis (acut): aceasta este o formă rară care apare brusc. Atinge doar unul dintre cei doi ochi. Aceste semne sunt:
durere oculară severă;
vedere încețoșată brusc;
prezența halourilor colorate în jurul surselor de lumină;
înroșirea ochilor;
greață și vărsături;
pierderea permanentă a vederii (de obicei, criza afectează doar un ochi).
Glaucom cu unghi deschis (sau cronic): reprezinta mai mult de 8 cazuri din 10. Foarte progresiv, poate fi asimptomatic mai mult de zece ani. Cu toate acestea, atunci când boala este într-un stadiu avansat, pacientul poate observa:
pierderea vederii la periferia câmpului vizual la ambii ochi, în timp ce vederea centrală este normală;
durere oculară;
ceață vizuală intermitentă;
ochi lăcrimați și dureri de cap (mai rar).
„Datorită caracterului preponderent silențios al bolii și a frecvenței acesteia în populația generală, se recomandă screening-ul sistematic și regulat începând cu vârsta de 40 de ani, în special în familiile cu risc (din care unii membri au dezvoltat boala)”, explică INSERM.


Alături de screening-ul regulat, o dietă echilibrată poate ajuta la reducerea riscului. Anumite alimente au efecte protectoare asupra ochilor, conform mai multor studii.

1. Nuci
Nucile și toate nucile sunt bogate în omega 3. Un studiu, realizat în 2010, a arătat că o dietă care conține multe dintre ele are un efect protector.
Conform rezultatelor prezentate, persoanele care consumă puține nuci (de 8 ori pe an sau mai puțin) și pește gras (o dată pe săptămână sau mai puțin), au riscul de două ori de a fi afectate de boală.

2. Somon
Peștii grasi precum somonul și sardinele sunt, de asemenea, o sursă importantă de omega 3.

3. Ceai
Un studiu publicat în British Journal of Ophthalmology asigură că consumul zilnic de ceai verde sau negru organic reduce riscul de a dezvolta glaucom.

4. Pui, bogat în vitamina B3
Cercetările efectuate pe șoareci, publicate pe 20 aprilie 2021 în revista Redox Biology, arată că vitamina B3 ar avea un efect protector. Dată în prevenire sau tratament, ar ajuta la protejarea nervului optic și a vederii.
Carnea albă precum puiul este deosebit de bogată în vitamina B3. Există între 15 și 20 mg de vitamina B3 într-o porție de 100 de grame.

5. Ficat
Ficatul de vita, miel si vitel este, de asemenea, bogat in vitamina B3.

6. Spanacul, bogat în vitamina A
Spanacul fiert este bogat în vitamina A. Acest element joacă un rol cheie în declanșarea impulsurilor nervoase către nervii optici. De asemenea, protejează suprafața ochiului (corneea) și ajută la prevenirea riscului de boli oculare.
Vitamina A se găsește și în ouă, ardei...

7. Morcovi, bogati in beta-caroten
Morcovii sunt o sursa importanta de beta-caroteni, precursori ai vitaminei A, un element esential pentru sanatatea ochilor.
Beta-carotenul se găsește și în cartofi dulci, pepene galben, mango...

8. Citrice
Citricele sunt antioxidanți puternici. Ele ajută la protejarea ochilor de stresul oxidativ, precum și de îmbătrânirea vaselor de sânge prezente acolo.

Evitați alimentele sărate
Dacă doriți să evitați riscul de glaucom, trebuie să acordați atenție tensiunii arteriale. Se știe că sarea favorizează hipertensiunea. De aceea se recomanda evitarea unei diete prea bogate in sodiu. Limitați-vă consumul de preparate gata și fast-food.

Foto: Pixabay

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Propolisul calmează durerea de urechi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:40

Propolisul calmează durerea de urechi

Continuăm la Sănătos și verde traseul nostru săptămânal și descoperim cu această ocazie ce putem folosi pentru a...

Propolisul calmează durerea de urechi
Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul