Ascultă Radio Antena Satelor Live

Hipersensibilitate: 6 tehnici pentru a-ți păstra controlul asupra emoțiilor

Cu sensibilitatea lor sporită, persoana hipersensibilă are un atu excepțional de bogat. Cu toate acestea, a face din hipersensibilitate un punct forte nu este întotdeauna ușor și necesită în special să înveți să-ți gestionezi emoțiile pentru a realiza acest lucru.

Hipersensibilitate: 6 tehnici pentru a-ți păstra controlul asupra emoțiilor

06 Septembrie 2022, 11:01

Într-adevăr, gama emoțională a indivizilor hipersensibili este mai variată decât majoritatea oamenilor. Sentimentele sunt așadar puternic nuanțate și trăite într-un mod mult mai intens. Deci, cum reușești să-l ții sub control când ești hipersensibil?

Ce este hipersensibilitatea?
Persoana hipersensibilă are o sensibilitate mult mai mare decât majoritatea oamenilor. Nu este o tulburare sau o patologie, ci mai degrabă o trăsătură de personalitate, de temperament. Caracteristicile hipersensibilului sunt numeroase.
Hipersensibilitatea este asociată cu o sensibilitate crescută pe mai multe niveluri: senzorial, emoțional, interpersonal și mental. Ca urmare, această stare se va reflecta în diferite domenii ale vieții, fie în viața de zi cu zi, în muncă sau în relațiile cu ceilalți.
Dar pentru unii oameni, este dificil să facă din această particularitate un punct forte. Poate reprezenta chiar un handicap, provocând rău și suferință, chiar izolare. Într-adevăr, individul care este hipersensibil va avea tendința de a se pune la îndoială considerabil și de a se supraadapta în mod constant pentru a reuși să gestioneze toate multele informații senzoriale și emoționale pe care le primește.
Prin forță, riscul de somatizare este semnificativ și este posibil să apară tulburări de anxietate generalizată. Nu este întotdeauna firesc sau evident ca o persoană hipersensibilă să înțeleagă ce simte și, prin urmare, să-și identifice potențialul la acest nivel. Acesta este motivul pentru care sprijinul terapeutic este adesea necesar pentru a oferi chei pentru înțelegere și sprijin adecvat.
Dacă mergerea la birou este uneori dificilă pentru cineva cu hipersensibilitate, acum este posibil să urmezi terapia online. Clinica E-Santé oferă acest serviciu: fără programări sau călătorii, totul se întâmplă direct printr-un spațiu de mesagerie accesibil toată săptămâna, la orice oră din zi sau din noapte. Această terapie digitală oferă posibilitatea de a fi însoțit de psihologul la alegere. Tema hipersensibilității se înscrie și în expertiza echipelor sanitare, care aplică protocoale adaptate fiecărui pacient.
Christèle Albaret, psihosociolog și fondator al Cliniquei E-Santé, vorbește despre asta în Elle Adore: „Mulți oameni au nevoie de sprijin moral și forță în acest context care este al lor, iar terapia digitală face tocmai posibil să nu se pună limite vindecării: psihologul este disponibil în fiecare zi. Pacienții îi pot scrie în miezul nopții prin intermediul aplicației, vor avea un răspuns în mai puțin de 24 de ore. Psihologul este acolo, în acest calvar, alături de ei, peste tot și până la capăt. Este o legătură excepțională care se creează. »
O urmărire terapeutică îi va ajuta pe indivizii aflați în dificultate cu hipersensibilitatea să-și afirme identitatea, să deconstruiască convingeri limitative, dar și să-și gestioneze mai bine emoțiile.

Cum să păstrezi controlul asupra emoțiilor tale?
Hipersensibilitatea oferă atuuri majore pentru conectarea la lumea exterioară și întemeierea unei relații intime profunde cu sine. Cu toate acestea, suprastimularea (fiind constant copleșită de stimuli emoționali și senzoriali) poate duce la epuizare sau criză.
Gestionarea corectă a emoțiilor va încuraja liniștirea și bunăstarea, cu toate acestea, acest lucru nu este înnăscut. Un bun management al emoțiilor va promova dezvoltarea inteligenței emoționale, permițând în special o mai bună comunicare cu sine și cu ceilalți. Iată șase tehnici pentru menținerea cu succes a controlului emoțional dacă ești hipersensibil.

Tehnica nr. 1: identificați-vă emoțiile
A avea capacitatea de a-ți identifica emoțiile este prima cheie pentru o sănătate mintală echilibrată. A fi capabil să numești ceea ce simți este important pentru că va diminua impactul sentimentului tău, pe lângă faptul că te va calma. Pentru a face acest lucru, obișnuiește-te să-ți asculți viața interioară bogată pentru a te familiariza cu semnalele transmise de afectele tale.
Mai multe criterii vă vor permite să clarificați ceea ce vă confruntați. În primul rând, trebuie să analizați valența emoțională: ceea ce experimentați este plăcut sau neplăcut? Este necesar să examinezi ce senzații îți provoacă emoția, la nivel fizic, dar și psihic.
Mai mult, pentru a vă ajuta, vă puteți adresa pur și simplu această întrebare: „Cum mă simt? si apoi raspunde la ea, numind ceea ce simti. Dacă, în ciuda acestui fapt, a-ți pune cuvinte emoțiilor rămâne complicat, nu ezita să folosești o „roată a emoțiilor” care să te ghideze.
Acordându-și dreptul de a fi la emoții, ei își vor pierde deja o parte din puterea asupra ta, în special pe cei despre care se spune că sunt „negativi”, cum ar fi furia sau frica. Un exercițiu excelent de aplicat zilnic este să îți iei timp, cât de curând poți, să-ți analizezi starea interioară în momentul t și să o descrii, chiar dacă nu se întâmplă nimic în special. Treptat, această aplicație va deveni naturală și o vei adopta ca rutină.
A oferi conștientizare emoțiilor tale înseamnă a le oferi o existență în realitatea ta și a le acorda toată legitimitatea pe care o merită. A-ți acorda timp de identificare înseamnă a-ți oferi oportunitatea de a lucra cu emoțiile tale pentru a înțelege ce vor ele să-ți aducă ca mesaj, pentru a acționa în consecință. O emoție pe care nu o asculți și pe care nu o iei în seamă nu dispare: se va întoarce iar și iar, până devine sufocantă.
De asemenea, este important să se determine sursa afectului. Hipersensibilitatea ta îți oferă o facultate de empatie extremă. Drept urmare, probabil că ești foarte permeabil emoțional: se întâmplă să fii contaminat de emoțiile altora. De aceea este necesar să poți analiza dacă emoția care te traversează îți aparține sau dacă este vorba despre o contagiune. Veți obține răspunsul cu ușurință în funcție de contextul de apariție: dacă totul a fost în regulă și în urma contactului cu o persoană ați devenit brusc abătut sau deprimat, ceea ce simți este puțin probabil să vină de la tine.

Tehnica nr. 2: deconstruiți-vă convingerile limitative
Analiza în managementul emoțional este esențială, deoarece este dificil să dăm sens a ceea ce trăim fără a încerca să atribuim cauzele credințelor. A gestiona mai bine emoția înseamnă a înțelege ceea ce dorește să îți transmită ca mesaj cu privire la dezvoltarea identității tale, în timp ce deconstruiești interpretările care ar întări convingerile tale limitative. O emoție este înrădăcinată într-un mod de gânduri și credințe. Acestea sunt construite din experiența dumneavoastră, a cărei grilă de lectură stabilește regulile.
Credințele sunt adevărate părtiniri ale interpretării la anumite niveluri. Într-adevăr, ele sunt întărite și alimentate de procese automate al căror scop este validarea conținutului lor. Valoarea lor afectivă este puternică, deoarece se bazează în general pe o experiență trecută, uneori timpurie, alcătuită în special din defecte narcisice, anxietăți înrădăcinate și slăbiciuni la nivel psihoafectiv. Aceste convingeri te afectează, în măsura în care te condiţionează şi îţi limitează lectura realităţii.
Înțelegerea originii rănilor care le hrănesc îți va permite să le deconstruiești mai ușor, astfel încât să înceteze să mențină o suferință legată de o experiență trecută. A te observa și a te cunoaște este cheia: încetul cu încetul vei reuși să asociezi emoțiile poveștii tale prezente cu experiența actuală și nu mai revigorând constant tiparele emoționale anterioare. Vei recapata astfel controlul liberului arbitru iesind din inchisoarea trecutului, actionand asupra prezentului in mod concret.

Tehnica nr. 3: exprimă ceea ce simți
Toată munca de integrare emoțională pe care ați făcut-o, datorită primelor două tehnici, trebuie acum exteriorizată. Cu toate acestea, indivizii hipersensibili tind uneori să-și ascundă și să-și reprima emoțiile. Teama de a parea prea emotional sau teama de a nu se conforma asteptarilor sociale, motivele sunt multe. Cu toate acestea, de multe ori se va întâmpla invers: emoția te va invada până când vei ajunge să explodezi. Acesta este motivul pentru care exteriorizarea și verbalizarea a ceea ce simțiți este necesară.
Pentru unele persoane, exprimarea emoțională este favorizată de utilizarea unui suport. Poate fi o activitate artistică precum scrisul, desenul sau chiar muzica, în timp ce alții vor prefera să-și folosească corpul într-o practică fizică precum dansul sau sportul. Oricare ar fi înclinația ta, scopul este de a oferi tot spațiul necesar pentru emoțiile tale, oferindu-le instrumentul cu care te simți cel mai confortabil.

Tehnica nr. 4: învață să eliberezi
Indivizii hipersensibili sunt deseori afectați de întrebări interioare recurente, care îi determină să rumegă și să ezite: uneori le este greu să acționeze concret în lumea exterioară, de care au tendința să se distanțeze de realitatea lor internă. Opțiunile disponibile sunt numeroase și timpul petrecut gândindu-se și luând o decizie pentru fiecare situație este considerabil, pe lângă faptul că limitează utilizarea spontaneității. Supraîncărcarea cognitivă legată de debordarea gândurilor devine dureroasă și emoțiile negative ajung adesea să fie adăugate întregului.
Pentru a depăși supraanaliza constantă și pentru a promova dimensiunea senzorială și impulsurile corpului, este necesar să înveți să eliberezi. Suprasolicitarea psihică și emoțională este în pericol pe termen lung, mai ales în raport cu anxietatea care poate fi asociată cu aceasta. Golirea și eliberarea agitației cognitive vă va ajuta să vă reorientați asupra intuiției excelente, dar și asupra momentului prezent, controlând în același timp invazia emoțiilor.
Pentru a realiza acest lucru, practica meditației mindfulness te va ajuta să accepți ceea ce te trece în prezent într-un mod neutru, acordând o atenție mai mare simțurilor tale, ceea ce simți în corpul tău. Tehnicile de ancorare corporală asociate cu exercițiile de respirație îți vor permite să fii în aici și acum, întâmpinând în același timp emoțiile care te invadează într-un mod imparțial și binevoitor.
Dacă practica ți se pare complexă, există aplicații educaționale și videoclipuri distractive, pentru a medita aproape independent, ceea ce te va ajuta să apreciezi rapid rezultatele.

Tehnica nr. 5: găsiți echilibrul și stabiliți limite
Hipersensibilitatea ta te face mai receptiva si mai reactiva la toti stimulii la care esti supus zilnic, care te pot testa puternic. Între nevoia de a te proteja împotriva ei și dorința de a te supraexpune la ea, în ambele cazuri ajungi să lupți împotriva naturii tale hipersensibile. Găsind un echilibru între investiție și împărtășire, vei putea menține controlul emoțional fără a merge până la saturația emoțională și relațională.
Pentru aceasta, este esențial să te asculți pentru a lua în considerare semnalele pe care ți le transmite corpul tău și, dacă este cazul, să te odihnești și să te izolezi, pentru a-ți reface forțele fizice și psihice. Amintiți-vă că veți fi întotdeauna mai eficient dacă reușiți să profitați de sensibilitatea voastră excepțională: acesta având nevoi speciale, trebuie să le definiți și să le respectați.

Tehnica nr. 6: schimb cu alte persoane hipersensibile
A învăța să păstrezi controlul asupra afectelor tale trece prin acceptarea hipersensibilității tale. Cu toate acestea, senzația de a nu fi în pas rămâne frecventă la persoanele hipersensibile, la fel ca și impresia de a nu fi înțeles. În aceste momente de îndoială, este probabil ca emoțiile negative să preia controlul. Întâlnirea și schimbul cu alte persoane hipersensibile te vor ajuta să-ți întâmpini temperamentul excepțional.
Împărtășirea experienței tale și ascultarea experiențelor altora îți va permite să faci un pas înapoi față de situația ta, apelând în același timp la noi resurse interne la care nu te-ai gândit neapărat. Exprimarea liberă în relația interpersonală fără teama de judecată va promova, de asemenea, o mai bună gestionare a emoțiilor. În plus, majoritatea dintre ele vă cer în general să vă exprimați prin interacțiunea socială, întărindu-vă din nou inteligența emoțională.
A învăța să-ți controlezi emoțiile atunci când ești hipersensibil necesită o muncă conștientă asupra ta. Identificați ceea ce simțiți, deconstruiți-vă convingerile

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Sanatos si verde 02 Mai 2024, 20:03

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?

Respirația dificilă din cauza unui atac de astm poate necesita spitalizare de urgență. O criză de astm fără Ventolin este o...

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Alimentața în postul Paștelui
Sanatos si verde 25 Aprilie 2024, 12:40

Alimentața în postul Paștelui

Persoanele care țin postul Paștelui fac acest lucru din motive spirituale, însă ar trebui avută în vedere și starea de...

Alimentața în postul Paștelui
Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit