Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Hrana vie” și imunitatea

Una dintre regulile nutriţiei moderne ne îndeamnă să consumăm cât mai multe alimente crude. Beneficiile lor pentru sănătate sunt incontestabile.

„Hrana vie” și imunitatea

10 Iulie 2022, 05:26

De aceea trebuie să ne dezobişnuim să consumăm preponderent alimente gătite şi să optăm pentru meniuri bazate pe alimente crude. Specialiştii nu ne sfătuiesc să renunţăm de tot la preparatele fierte, coapte sau prăjite, ci doar să le combinăm cu cele crude.

De ce e periculos să consumăm des alimente gătite? Actul gătirii (fierberea, prăjirea, coacerea) are efect distructiv în primul rând asupra enzimelor din alimentele crude. Când un preparat este încălzit la temperaturi de peste 48 grade Celsius timp de 20 de minute se produce o distrugere aproape completă a enzimelor din conţinutul său. Tot prin gătire se pierd proteinele şi o parte din vitamine şi minerale. Cel mai repede se perimează vitaminele din complexul B şi vitamina C. Studiile susţin că în urma gătirii reuşim să mai păstrăm doar 15% din valoarea nutritivă a alimentelor.

Sistemul imunitar este afectat de gătirea excesivă. Pe termen lung, o alimentaţie bazată pe alimente gătite ne poate afecta sistemul imunitar. Compoziţia chimică a sângelui se modifică în sens negativ pentru că organismul este privat de vitaminele şi mineralele de care are atâta nevoie. Prin consumul de alimente gătite se poate produce o boală denumită leucocitoză, care slăbeşte foarte mult sistemul imunitar. Iată un motiv în plus pentru a consuma mai multe fructe şi legume crude şi să renunţăm la prepararea excesivă a alimentelor.

Alături de alimente gătite se recomandă consumul de crudităţi. Crudităţile au un rol foarte important: ele echilibrează balanţa efectelor nedorite produse de alimentele gătite. De aceea, dacă o persoană consumă cantităţi egale de alimente gătite şi de alimente crude, va fi ferită de efectul distructiv al unei alimentaţii bazate pe alimente obţinute prin actul gătirii. Sfatul medicilor este ca fiecare masă gătită să fie combinată cu o porţie de crudităţi. O altă regulă ce trebuie reţinută este ca alimentele să fie gătite la mai puţin de 87 grade Celsius pentru că în acest fel prevenim creşterea numărului de leucocite.

Cum poţi beneficia de mai multe porţii de crudităţi pe zi? Dacă ţi se pare dificil să consumi crudităţi, învaţă câteva trucuri pentru ca acestea să nu-ţi lipsească din alimentaţia zilnică. Începând de la micul dejun şi până seara la cină, poţi introduce mici porţii de alimente vii, alături de cele gătite.

Iată câteva sfaturi: Adaugă bucăţele de fructe proaspete în iaurtul simplu. Dacă preferi omleta, nu prăji şi legumele, ci adaugă-le la sfârşit, crude. Gustările de la ora 10, respectiv 16 să fie formate din fructe crude. La supe şi ciorbe adaugă verdeaţa la sfârşit, nu o fierbe. Alături de felul consistent (felul II) consumă obligatoriu o salată de legume proaspete. Optează pentru o salată din fructe sau din legume crude (proaspete) în fiecare zi.

Sanatos si verde 29 Ianuarie 2025, 21:36

Regim mediteranean pentru a combate depresia!

Iată un nou argument pentru a vă încuraja să treceți la dieta mediteraneană. Pe lângă beneficiile cardiovasculare, efectele...

Regim mediteranean pentru a combate depresia!
Cum influențează viața cotidiană fericirea noastră
Sanatos si verde 27 Ianuarie 2025, 10:10

Cum influențează viața cotidiană fericirea noastră

Fericirea pare un ideal greu de atins, chiar și atunci când avem tot ce ne dorim. În fiecare zi, viața ne pune în față...

Cum influențează viața cotidiană fericirea noastră
Sanatos si verde 25 Ianuarie 2025, 21:30

Osteoartrita: 5 condimente pentru ameliorarea durerilor articulare în mod natural

Osteoartrită, artrită, poliartrită reumatoidă, traumatisme... Durerile articulare pot avea numeroase cauze. Deși arsenalul...

Osteoartrita: 5 condimente pentru ameliorarea durerilor articulare în mod natural
Sanatos si verde 17 Ianuarie 2025, 21:13

Când fumatul îngrașă

Pe termen lung, fumatul favorizează îngrășarea burții. Desigur, fumătorii își cresc cheltuielile energetice de bază consumând...

Când fumatul îngrașă
Sanatos si verde 03 Ianuarie 2025, 20:30

Există o doză optimă de alcool pentru o sănătate bună?

Peste 2 pahare de alcool pe zi pentru femei și 3 pahare pe zi pentru bărbați, riscul de mortalitate generală crește. În plus,...

Există o doză optimă de alcool pentru o sănătate bună?
Abordări moderne ale cercetării în dietetică
Sanatos si verde 23 Decembrie 2024, 14:47

Abordări moderne ale cercetării în dietetică

Dietetica este o disciplină care evoluează rapid. Ea încearcă să înțeleagă nevoile alimentare ale oamenilor. Cercetarea...

Abordări moderne ale cercetării în dietetică
Apiterapia, un aliat natural pentru sănătatea de iarnă
Sanatos si verde 17 Decembrie 2024, 12:16

Apiterapia, un aliat natural pentru sănătatea de iarnă

Pe durata iernii, alimentația noastră poate fi suplimentată cu produse apicole, bogate în vitamine, nutrienți și...

Apiterapia, un aliat natural pentru sănătatea de iarnă
Două dintre cele mai puternice plante împotriva cancerului
Sanatos si verde 05 Decembrie 2024, 13:21

Două dintre cele mai puternice plante împotriva cancerului

Ierburile aromatice sunt plante extraordinare, bogate în vitamine, minerale, fitochimice şi antioxidanţi care pot avea o...

Două dintre cele mai puternice plante împotriva cancerului