Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Hrana vie” și imunitatea

Una dintre regulile nutriţiei moderne ne îndeamnă să consumăm cât mai multe alimente crude. Beneficiile lor pentru sănătate sunt incontestabile.

„Hrana vie” și imunitatea

10 Iulie 2022, 05:26

De aceea trebuie să ne dezobişnuim să consumăm preponderent alimente gătite şi să optăm pentru meniuri bazate pe alimente crude. Specialiştii nu ne sfătuiesc să renunţăm de tot la preparatele fierte, coapte sau prăjite, ci doar să le combinăm cu cele crude.

De ce e periculos să consumăm des alimente gătite? Actul gătirii (fierberea, prăjirea, coacerea) are efect distructiv în primul rând asupra enzimelor din alimentele crude. Când un preparat este încălzit la temperaturi de peste 48 grade Celsius timp de 20 de minute se produce o distrugere aproape completă a enzimelor din conţinutul său. Tot prin gătire se pierd proteinele şi o parte din vitamine şi minerale. Cel mai repede se perimează vitaminele din complexul B şi vitamina C. Studiile susţin că în urma gătirii reuşim să mai păstrăm doar 15% din valoarea nutritivă a alimentelor.

Sistemul imunitar este afectat de gătirea excesivă. Pe termen lung, o alimentaţie bazată pe alimente gătite ne poate afecta sistemul imunitar. Compoziţia chimică a sângelui se modifică în sens negativ pentru că organismul este privat de vitaminele şi mineralele de care are atâta nevoie. Prin consumul de alimente gătite se poate produce o boală denumită leucocitoză, care slăbeşte foarte mult sistemul imunitar. Iată un motiv în plus pentru a consuma mai multe fructe şi legume crude şi să renunţăm la prepararea excesivă a alimentelor.

Alături de alimente gătite se recomandă consumul de crudităţi. Crudităţile au un rol foarte important: ele echilibrează balanţa efectelor nedorite produse de alimentele gătite. De aceea, dacă o persoană consumă cantităţi egale de alimente gătite şi de alimente crude, va fi ferită de efectul distructiv al unei alimentaţii bazate pe alimente obţinute prin actul gătirii. Sfatul medicilor este ca fiecare masă gătită să fie combinată cu o porţie de crudităţi. O altă regulă ce trebuie reţinută este ca alimentele să fie gătite la mai puţin de 87 grade Celsius pentru că în acest fel prevenim creşterea numărului de leucocite.

Cum poţi beneficia de mai multe porţii de crudităţi pe zi? Dacă ţi se pare dificil să consumi crudităţi, învaţă câteva trucuri pentru ca acestea să nu-ţi lipsească din alimentaţia zilnică. Începând de la micul dejun şi până seara la cină, poţi introduce mici porţii de alimente vii, alături de cele gătite.

Iată câteva sfaturi: Adaugă bucăţele de fructe proaspete în iaurtul simplu. Dacă preferi omleta, nu prăji şi legumele, ci adaugă-le la sfârşit, crude. Gustările de la ora 10, respectiv 16 să fie formate din fructe crude. La supe şi ciorbe adaugă verdeaţa la sfârşit, nu o fierbe. Alături de felul consistent (felul II) consumă obligatoriu o salată de legume proaspete. Optează pentru o salată din fructe sau din legume crude (proaspete) în fiecare zi.

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:43

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă

Buzele crăpate pot fi nu doar inestetice, dar și dureroase uneori. Această problemă comună poate fi cauzată de expunerea la...

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă
Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:15

Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete

Suplimentele alimentare au devenit o parte integrantă a vieții moderne, promițând să completeze dietele noastre și să ne...

Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete
Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:07

Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea

Ciocolata neagră, un deliciu apreciat de mulți, nu este doar o plăcere gustativă, ci și un aliment cu multiple beneficii...

Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea
Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 11:38

Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric

Cartofii, adesea asociați cu alimentele de confort și preparatele culinare bogate în carbohidrați, au fost mult timp...

Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric
Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă
Sanatos si verde 19 Iunie 2024, 13:54

Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă

Vara, dieta noastră este diferită de cea din timpul iernii - ar trebui să includă alimente mai uşoare, care conţin multe...

Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă
Sanatos si verde 16 Iunie 2024, 23:30

Cum îi ajutăm pe copii să se hidrateze?

Pentru copii, ca și pentru adulți, reflexul de a se hidrata regulat este esențial. Dar pentru a-i ajuta să crească așa cum...

Cum îi ajutăm pe copii să se hidrateze?
Plantele verii benefice sănătății
Sanatos si verde 07 Iunie 2024, 15:57

Plantele verii benefice sănătății

Plantele medicinale pot fi considerate, fără teama de a greși, o adevărată minune a naturii. Înainte ca medicina să evolueze,...

Plantele verii benefice sănătății
Sare contra răceală
Sanatos si verde 05 Iunie 2024, 11:32

Sare contra răceală

E sezonul virozelor și vrând nevrând nu prea putem fenta răcelile în această perioadă. Avem însă la îndemână multe remedii...

Sare contra răceală