Ascultă Radio Antena Satelor Live

Împotriva răcelii obișnuite: soluțiile bune și rele  

Nimic mai clasic decât o răceală, primăvara. Există tot felul de concepții greșite și alte sfaturi grozave de la bunica despre cum să treci peste răceală. Dar gândiți-vă la asta: nu toate funcționează!

Împotriva răcelii obișnuite: soluțiile bune și rele   

30 Mai 2021, 19:04

Deci, care sunt soluțiile care funcționează și cele care nu ajută, mai rău, care pot agrava situația?
Răceala este o afecțiune ușoară care se vindecă singură în câteva zile. Cu toate acestea, putem încerca să-l scurtăm sau să ameliorăm simptomele: curgerea nasului, strănutul, durerea în gât, capul blocat, oboseala ...

Soluțiile potrivite pentru răceli: ce să faci

Suflăți nasul de câte ori este necesar

De îndată ce nasul te gâdilă, suflă-ți nasul (și scuipă dacă este necesar). Evitați mirosul și trimiterea secrețiilor nazale înapoi în partea din spate a gâtului (faringe, sinusuri, fose). Dar nu oricum! Cu ușurință, asigurându-vă că vă goliți complet nasul. Prin utilizarea unui șervețel de unică folosință, pe care îl folosiți o singură dată și aruncați imediat la coșul de gunoi. De îndată ce nasul începe să se irite, aplică puțină cremă hidratantă.

Curăță-ți nasul cu ser fiziologic

Pentru a vă dezlipi nasul, pulverizați cu soluție salină fiziologică sau apă de mare. Acest lucru are și avantajul de a vă menține pasajele nazale umede, care stimulează mucoasa nazală și îi întărește rolul de barieră microbiană.
Respectați o igienă bună a mâinilor Spălați-vă mâinile cât mai des posibil, chiar dacă înseamnă utilizarea unui gel hidroalcoolic atunci când nu aveți apă sau săpun la îndemână. Evident, nu strănutați sau nu tusiți fără să vă puneți mâna în fața gurii (pe care apoi o veți spăla) sau, în caz contrar, în cotul cotului. Dar de ce este igiena atât de importantă? Blochează transmiterea virușilor responsabili de răceli, iar gripa în plus!

Aerisește-ți casa

Chiar dacă este frig, aerisiți-vă casa (și biroul) deschizând larg ferestrele timp de aproximativ zece minute în fiecare zi. Aceasta elimină poluanții și virușii din interior.

Fă inhalații

Prin subțierea secrețiilor nazale, ele curăță foarte eficient tractul respirator superior. Infuzați sare grosieră, ierburi aromate sau câteva picături de ulei esențial de eucalipt în apă clocotită, apoi inspirați cu susul în jos, acoperit cu un prosop.

Bea ceaiuri de plante fierbinți și lămâi stoarse

Similar cu inhalările, băuturile calde umezesc sistemul respirator și curăță nasul și gâtul. Lămâia are avantajul de a fi antiseptic, la fel ca unele plante.O lingură de miere Pentru o durere în gât, nimic ca o lingură de miere. Conform unor studii științifice și medicale foarte serioase, acest nectar este la fel de eficient, dacă nu chiar mai bun, decât inhibitorii tusei și alți siropuri pentru tuse, fără efecte secundare.

Echinacea

Această plantă nord-americană cu proprietăți anti-frig stimulează sistemul imunitar. Nu numai că reduce la jumătate riscul de a răci, ci și reduce durata bolii cu o medie de 1,5 zile. Și din nou, fără niciun risc de efecte secundare. Cea mai eficientă doză este de 3 g pe zi.

Esența scade

Acest amestec de uleiuri esențiale numite „picături de esență” (mentă, cuișoare, cimbru, scorțișoară și lavandă) este în special antiseptic, antimicrobian, chiar antiviral. Picăturile de esență au proprietăți antiseptice locale pe căile respiratorii superioare și promovează bunăstarea respiratorie. Ajută la vindecarea răcelilor și în special a tusei.

Paracetamol și ibuprofen

Dacă răceala obișnuită este însoțită de dureri în gât și dureri de cap, puteți lua paracetamol sau ibuprofen. Acești analgezici îmbunătățesc bunăstarea, dar luați doza corectă și consultați dacă nu există o îmbunătățire rapidă.

Soluții proaste, în răceală: evitați-le!

Puiul și paharul mic de hooch

Orice tip de alcool este puternic descurajat, inclusiv faimosul toddy (apă fierbinte, alcool, plante, lămâie, zahăr sau miere). După efectul de căldură foarte tranzitoriu, alcoolul are un efect vasoconstrictor care vă poate răci. În plus, alcoolul slăbește corpul și perturbă somnul. Pe de altă parte, consumul fierbinte, adăugarea de lămâie și miere este eficient împotriva răcelilor, atâta timp cât nu adăugați alcool.

Antibiotice

Complet inutile împotriva virușilor responsabili de răceli, antibioticele pot provoca și efecte secundare nedorite, în special digestive.

Medicamente pentru răceală

Analgezicele și decongestionantele pentru pasajele nazale, medicamentele anti-rece disponibile în farmacii fără prescripție medicală nu s-au dovedit eficiente. Mai rău, ele pot provoca reacții adverse, uneori grave. A se evita și în toate cazurile pentru o perioadă limitată de timp, respectând dozele și precauțiile de utilizare.

Siropuri pentru tuse

Nu sunt utile. Ca și în cazul medicamentelor, acestea pot provoca reacții adverse, deși nu s-a dovedit că sunt eficiente împotriva tusei uscate în comparație cu un placebo sau o lingură de miere. Și dacă aveți o tuse grasă, acestea vă pot înfunda și mai mult căile respiratorii sau chiar ascund o afecțiune de bază.

Suplimente alimentare

Cu excepția cazului în care există un deficit dovedit și, în acest caz, ar trebui să urmați recomandările medicului dumneavoastră, suplimentele alimentare nu sunt mai bune decât o dietă sănătoasă și echilibrată în furnizarea vitaminelor și oligoelementelor de care organismul are nevoie. De asemenea, vă puteți stimula dieta consumând regulat kiwi și citrice (portocale, lămâi, grapefruit) foarte bogate în vitamina C pentru a vă stimula sistemul imunitar și a rezista la virușii de iarnă.

Rămâneți cald și uscat

Nu este neapărat recomandat să rămână închis într-un mediu interior poluat și supraîncălzit, care contribuie la atacul și uscarea membranelor mucoase respiratorii. Dimpotrivă, trebuie să ventilați în fiecare zi, să evitați supraîncălzirea, să vă descoperiți de îndată ce sunteți prea fierbinte și să asigurați un nivel suficient de umiditate: dacă este necesar, așezați recipiente cu apă pe radiatoare.

Fumatul

Fumatul (activ și pasiv) ajută la uscarea membranelor mucoase respiratorii, ceea ce le slăbește, crescând riscul bolilor virale. Este interzis !

Și dacă simptomele persistă mai mult de câteva zile, însoțite de febră sau spută, consultați medicul pentru a determina cauza.

Foto: Pixabay

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde