Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ingredientul neprețuit: Beneficii de sănătate și curiozităţi ale șofranului

Șofranul este un condiment popular și scump. Gustul îl face grozav pentru utilizarea în mâncare și chiar pentru a face băuturi. Culoarea unică a sofranului, aroma și alte proprietăți îi conferă caracteristici culinare și medicinale care îl fac renumit în întreaga lume.

15 Iunie 2017, 09:02

Șofranul este cunoscut mai ales pentru includerea sa în produsele alimentare. Dar are substanțe nutritive foarte importante și compuși chimici care sunt benefici pentru sănătate.

Sofranul conține mai mulți compuși chimici derivați din plante care sunt cunoscuți ca antioxidanți, prevenitori ai bolilor.

Pistilii compun mai multe uleiuri volatile esențiale, dar cel mai important dintre ele este safranal, care conferă șofranului aroma sa plăcută.

Alte uleiuri volatile din șofran sunt cineol, fenethenol, pinen, borneol, geraniol, limonen, p-cime, linalool, terpinen-4-ulei etc.

Încă din scrierile lui Galen și Hipocrate, șofranul a fost menționat ca un tratament medical pentru tuse, răceală, afecțiuni ale stomacului, insomnie, sângerări uterine, scarlatină, probleme cardiace și flatulență.

Șofranul înseamnă "galben" în arabă, deoarece atunci când este utilizat în gătit, conferă o nuanță galbenă alimentelor.

Recoltarea șofranului necesită o muncă intensă. Ca urmare, acesta poate avea cea mai mare valoare de piață a tuturor ierburilor din lume.

Din păcate, puritatea șofranului este deseori compromisă. Gălbenelele și alte plante medicinale sunt adesea adăugate ilegal, pentru a reduce costurile de producție. (PM)

Ingredientul neprețuit: beneficii de sănătate și curiozităţi ale șofranului

Şofranul este cel mai scump condiment din lume, pe care unii bucătari îl califică drept cel mai apreciat din industria culinară. Această mirodenie este extrasă din stigmatele roşii ale florilor de şofran de culoare violet intens.

Prețul său poate ajunge la valori astronomice, cum ar fi de 30.000 de euro pe kilogram.

Denumirea sa vine de la cuvântul arab „Asfar“, care înseamnă „galben“. Şofranul a fost folosit în China, încă din secolul al VII-lea, iar în Europa a fost adus mai întâi în Spania de către arabi, în secolul al X-lea.

Proprietăţile curative ale condimentului magic sunt cunoscute din cele mai vechi documente medicale care datează din 1600 î.Hr. Condimentul reprezintă un remediu pentru probleme cardiace și digestive, fiind, de asemenea, un antioxidant puternic.

Egiptenii preparau bere din șofran și din chimen. În antichitate, mumiile erau stropite cu șofran.

Florile de șofran sunt considerate divine și sunt menționate în lucrările lui Homer. Şofranul este utilizat în parfumerie şi este unul dintre cele mai populare afrodisiace. Acest condiment este mai scump decât aurul.

Şofranul poate rezista la temperaturi de minus 20 de grade Celsius. Cel mai gustos orez se prepară cu şofran.

Sursa: rador.ro

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare
Sanatos si verde 04 Septembrie 2025, 15:13

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare

În era digitală, ecranele de smartphone-uri, tablete și computere au devenit o parte indispensabilă a vieții noastre. De la...

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare
Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Sanatos si verde 01 Septembrie 2025, 10:13

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos

Longevitatea nu înseamnă doar să trăiești mai mult, ci și să trăiești mai bine. Sănătatea, vitalitatea și bucuria de a fi...

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Sanatos si verde 31 August 2025, 13:08

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago

Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente afecțiuni moderne, afectând atât persoanele active, cât și pe cele...

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Sanatos si verde 29 August 2025, 08:18

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv

Graba de dimineață face ca mulți copii să plece la școală fără să mănânce nimic sau, și mai rău, cu un croissant și un suc...

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Sanatos si verde 26 August 2025, 13:56

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate

Plantele medicinale care favorizează somnul odihnitor, susțin sănătatea ficatului și bilei și întăresc imunitatea au fost...

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Sanatos si verde 21 August 2025, 09:37

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat

Apa este elementul esențial al vieții, un adevăr pe care îl știm cu toții, dar pe care îl ignorăm adesea în rutina de zi cu...

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură